Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Eveniment 9 August 2012, ora 05:20    Din editia print

(GALERIE FOTO) Chirtoacă: „Vreau ca figurile să rămână aici!”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău a fost inaugurată prima tablă de șah publică. Aceasta are dimensiunea de 4x4 m, piesele de șah sunt confecționate din lemn de pin, iar cea mai grea figură are 13-14 kg. 

Primăria municipiului Chișinău în colaborare cu Academia Națională de Șah din Moldova, la inițiativa a doi tineri, a decis să promoveze șahul în rândurile celor interesați de acest sport, și nu doar. Aceasta fiind o formă prin care în spațiul public să existe mai multă comunicare și mai mult sport.

„Amplasarea acestei table de șah este un test pentru locuitorii capitalei, pentru că în Chișinău au fost furate multe lucruri din spațiul public: echipamentele lifturilor, florile de pe bd. Ștefan cel Mare și multe altele, dar vreau ca, de această dată, tabla de șah și figurile să rămână aici”, a declarat edilul capitalei, Dorin Chirtoacă.De asemenea, primarul general a mulțumit Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pentru că a permis amplasarea acestei table de șah în Scuarul Catedralei și a salutat prezența protoiereului Vadim Cheibaș, secretarul mitropolitului Vladimir.

Președintele Academiei Naționale de Șah din Moldova, Mare Maestru Internațional, Viorel Iordăchescu, a menționat perspectiva acestui proiect: „E un lucru foarte frumos, pentru că aici toți copiii vor avea posibilitatea să mute aceste piese de șah, iar mai apoi să vină la noi și să învețe acest sport”.

Academia Națională de Șah din Moldova a oferit, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat tinerilor care au contribuit la dezvoltarea șahului, o diplomă primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea șahului.

Elena Podoleanu

Galerie foto

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md