Social

(Gura Galbenei) O profesoară a rămas fără serviciu în timpul sarcinii

Olga David a fost eliberată din funcţie după ce contractul individual de muncă a expirat. În răspunsul oferit la petiţia profesoarei, responsabilii de la Ministerul Educaţiei au invocat faptul că ea nu a prezentat angajatorului niciun act care ar confirma că este însărcinată. Juriştii din sindicatele de ramură afirmă că în cazul dat a fost încălcat Codul Muncii, relatează Mesager.

Olga David este profesoară de Educaţie fizică. Anul trecut, s-a angajat pentru un an la Școala din Gura Galbenei. A semnat un contract individual de muncă pe termen limitat – nouă luni. În acest răstimp, femeia a rămas însărcinată. Angajatorul însă, a disponibilizat-o.

„Eu am fost eliberată din lucru în luna mai 2014, pentru că s-a încheiat contractul. Eu am rămas însărcinată în luna februarie, o sarcină neaşteptată, neprogramată şi am adus la cunoştinţa Gimnaziului că sunt însărcinată şi doamna directoare a făcut tot posibilul ca să vadă cum să încheie contractul acesta”, afirmă Olga David.

Ea a scris o petiţie la Ministerul Educaţiei, în care a informat autoritatea despre situaţia în care se află. În răspunsul oferit Olgăi, viceministrul Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei anunţa că femeia nu a prezentat angajatorului niciun act care ar fi dovedit că este însărcinată şi că se află în concediu de maternitate cu unul din cei trei copii ai săi.

Reprezentanţii sindicatelor din ramură susţin că această situaţie denotă faptul că angajatorul nu-şi cunoaşte obligaţiile, iar Olga David – drepturile.

Olga David a greşit atunci când a semnat ordinul de disponibilizare, afirmă reprezentanţii sindicatelor, care au anunţat că vor investiga cazul. Conform Codului Muncii, o femeie însărcinată nu poate fi disponibilizată, chiar dacă aceasta a fost angajată pe termen determinat. Femeia are dreptul la concediu de îngrijire a copilului.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *