Moldova

(Presa europeană) Moldova, spălătoria de bani a MAFIEI ruse

– Peste 50 de milioane de dolari au tranzitat Moldova prin Banca de Economii, în drum spre conturile din opt țări ale Mafiei Ruse.
– Centrul Național Anticorupție a demarat o anchetă în decembrie 2012, dar nu a blocat niciun cont și nu dezvăluie numele suspecților.
– Scandalul pune sub semnul întrebării toate proiectele de integrare europeană ale Republicii Moldova.

Mișcarea s-a făcut ca urmare a plângerii înregistrate de procuratura moldovenească în luna iunie din partea unei firme de investiții financiare, Hermitage Capital Management, cu sediul în Marea Britanie.

Din documentele obținute de Hermitage rezultă că o grupare de crimă organizată din Rusia – numită grupul Kluyev – a virat în două conturi deschise la Banca de Economii a Moldovei, în anul 2008, 53 de milioane de dolari, bani delapidați dintr-un cont deschis la banca rusească Krainii Sever. În același timp, cei de la Hermitage Capital au indicat că, ulterior, banii din Moldova au fost transferați în multiple conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, dar și în Elveția și Honk Kong.

Niciun cont blocat, niciun suspect deconspirat

Centrul Național Anti-Corupție a răspuns într-o declarație scrisă publicației EU Observer că o cercetare penală a fost demarată de instituție în luna decembrie a anului 2012, sub acuzația de spălare de bani, iar cazele suspecților se află în cercetare. De asemenea, CNA declară că niciun cont nu a fost blocat ca urmare a acestei investigații, iar numele celor implicați nu pot fi devăluite din cauza „prezumției de nevinovăție”. În schimb, CNA afirmă că acest caz este monitorizat inclusiv de premierul Vlad Filat, date fiind implicațiile sale.

În același timp, Banca de Economii a Moldovei, cu capital majoritar de stat, cea mai mare instituție de credit a țării, a intrat într-un alt scandal, privind creditele neperformante acordate, și este într-o situație critică.

Fostul director al BEM, Grigore Gacichevici, care a condus banca în timpul tranzacțiilor efectuate de grupul Kluyev, a fost oprit să plece de pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, tocmai din cauza creditelor fără acoperire acordate unor firme offshore, trimițând banca înspre colaps.

Moldova, prinsă între Rusia și Occident

Toate aceste elemente sunt parte a unei afaceri cu consecințe dramtice pentru relațiile Rusiei, atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Statele Unite. Cei de la Hermitage susțin că membrii grupului Kluyev au delapidat sute de milioane de euro de la fiscul rusesc și au conspirat cu lideri ai Federației Ruse să îl ucidă pe Serghei Magnițki, expertul în contabilitate și audit al firmei Firestone Duncan, reprezentând consilierul de investiții al companiei Hermitage Capital Management, cel care a dezvăluit schema imensei fraude.

Ca urmare a acestui caz Statele Unite au introdus o interdicție de acordare a vizelor pentru oficialii ruși implicați în imensa acțiune de delapidare, lucru care a declanșat furia Moscovei, care s-a considerat insultată și a răspuns printr-o lege care interzice adopția copiilor ruși de către cetățeni americani. Mai multe parlamente ale statelor membre ale UE cer aplicarea aceluiași tratament pentru funcționarii corupți din Rusia, iar autoritățile din cele șase state ale comunității europene, plus Elveția, au demarat cercetări pentru a determina traseul exact al sumelor delapidate.
„Șeful Hermitage Capital, Billy Browder, pune sub semnul întrebării chiar și relația Uniunii Europene cu Republica Moldova, prin prisma acestui caz. Premierul Vlad Filat speră să semneze în această toamnă acordul de asociere și comerț liber cu UE, în luna noiembrie și, de asemenea, trage speranța că în acest an se vor produce pașii decisivi pentru ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii moldoveni în spațiul comunitar”, scrie EU Observer.

„Moldova este un punct cheie în tranzitul pentru spălarea banilor din cazul Magnițki, deci o investigație reală în această țară va spori posibilitățile organelor legale europene de a dezvălui și aresta persoanele care au stat în spatele acestei rețele criminale”, declară Browder pe site-ul său. „Ce vor face sau nu vor face autoritățile moldovene în acest caz va fi testul care va demonstra dacă ei pot fi parteneri de încredere pentru integrarea ulterioară în structurile europene”.

Cine a fost Serghei Magnițki?
Serghei Leonidovici Magnițki era un expert în contabilitate și audit, angajat al companiei de consiliere în investiții a celor de la Hermitage Capital, Firestone Duncan, care a dezvăluit fraudele, hoțiile și încălcările drepturilor omului de către oficiali ai Federației Ruse, complici cu mafia locală. El a fost arestat în noiembrie 2008, după ce a fost hărțuit de miliție și mafia rusă, și a murit în închisoare cu 7 zile înainte de expirarea termenului de un an prevăzut de legislația rusă pentru reținerea fără proces a unei persoane. Cazul său a devenit celebru și a dus la adoptarea Legii Magnițki de către guvernul american, privind interdicția de a călători în SUA pentru oficialii ruși implicați în acest caz. Luna trecută, Financial Times a publicat un editorial în care se spune că „acest caz este unul ieșit din comun, care conține și documentează fața întunecată a Putinismului și girează ideea impunerii de sancțiuni împotriva oficialilor implicați și de către țările UE”.

Valentin Buda via EU Observer
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *