CSI / Rusia

(The Guardian) Cum funcţionează armata de troli a lui Putin: ”În fiecare zi te hrăneşti cu ura, îţi mănâncă sufletul”

În fiecare zi, după ora 21, se încheie ziua de 12 ore de muncă, iar cei care lucrează în birourile complexului de pe Savushkina Street nr.55 din Sankt Petersburg sunt înlocuiţi de tura de noapte, se arată în analiză The Guardian despre "armata de troli a lui Putin".

Clădirea a fost identificată ca sediul "armatei de troli", unde sute de bloggeri plătiţi lucrează non-stop pentru a inundă forumurile, reţelele de socializare şi secţiunea de comentarii a publicaţiilor occidentale cu remarci laudative la adresa preşedintelui Vladimir Putin.

The Guardian a vorbit cu doi foşti angajaţi. Unul dintre aceştia conducea departamentul de bloguri false pe reţeaua socială LiveJournal, în timp ce celălalt făcea parte dintr-o echipa care "spama" forumurile municipale din Rusia cu mesaje pro-Kremlin. Ambii au spus că au fost angajaţi neoficial şi plătiţi în numerar.

Cei doi vorbesc despre un mediu de lucru lipsit de umor şi draconic, cu amenzi pentru cei care întârziau câteva minute sau care nu ajungeau la numărul zilnic de postări obligatorii.

Trolii lucrează în camere cu câte 20 de oameni, fiecare încăpere fiind controlată de către trei editori, care verifică postările şi îi amenedeaza pe cei care modifică sau scurtează mesajele.

Bloggeriţa LiveJournal, care a lucrat timp de două luni în centrul de troli, spune că era plătită cu 450.000 de ruble (790 de dolari) pe luna pentru a gestiona câteva conturi de pe site. Nu există niciun contact, singurul document pe care l-a semnat la angajare fiind unul în care se angaja că nu va divulgă munca pe care o presta.

Şefii i-au ordonat acesteia să nu spună prietenilor despre locul ei de muncă, nici să îi adauge că prieteni pe reţelele de socializare pe care îşi făcea conturi false.

"Trebuia să scriem "postări obişnuite" despre prăjituri şi muzică, dar din când în când trebuia să aruncăm o postare politică despre cum guvernul de la Kiev este fascist sau lucruri asemănătoare", a explicat femeia.

După ce jurnaliştii de la Guardian au intrat pe unul din conturile false LiveJournal, modelul în care operau trolii devenea din ce în ce mai clar.

Există postări despre "Cele mai frumoase 20 de castele din Europa" şi "semne care îţi arată că eşti cu faţa greşită", combinate cu postări politice despre Ucraina sau care sugerează că liderul opoziţiei Alexei Navalny este corupt.

Postacii primeau instrucţiuni tehnice referitoare la postările politice în fiecare dimineaţă, în timp ce postările non-politice trebuiau concepute de către ei. "Cel mai înspăimântător lucru este când vorbeşti cu prietenii tăi şi vezi că ei repetă ceea ce tu ai văzut şi realizezi că tot ce se întâmplă acolo are un efect", spune fostul postac.

Marat, în vârstă de 40 de ani, a lucrat într-un departament diferit în care angajaţii postau metodic pe forumuri din diverse oraşe. "Primul lucru pe care îl făceam dimineaţă când ajungeam la muncă era să ne ascundem ip-ul, locaţia reală, iar apoi citeam ", a explicat Marat.

Trolii lucrează în echipe de către trei. Primul poşta un comentariu critic despre o anumită problema sau pur şi simplu posta un link, iar apoi ceilalţi doi interveneau cu linkuri prietenoase cu Kremlinul sau cu fotografii "comice" care degradau liderii ucraineni sau pe cei occidentali.

Fiecare dintre acestea conţine o ştire, anumite informaţii despre această şi o concluzie la care comentatorii ar trebui să ajungă. Una este despre preşedintele Putin care îi prezintă condoleanţe preşedintelui francez Francois Hollande după atacurile de la Charlie Hebdo din Paris.

"Vladimir Putin l-a contactat imediat pe liderul francez, în ciuda relaţiilor proaste dintre Rusia şi vest", se arată în concluzia la care postacul trebuie să ajungă.

"Liderul Rusiei s-a pronunţat întotdeauna împotriva agresiunii şi a terorismului în general. Datorită iniţiativelor preşedintelui, numărul de acte teroriste din Rusia a scăzut dramatic".

Celelalte foi de sarcini cer review-uri favorabile pentru YotaPhone, un smartphone făcut în Rusia, postări abuzive împotriva lui Jennifer Psaki, fostul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, iar celelalte se referă la Ucraina şi planurile pe care Occidentul le are acolo.

Concluzia dorită: "Majoritatea experţilor sunt de acord că Statele Unite încearcă să slăbească Rusia în mod intenţionat şi Ucraina este folosită doar că un mijloc prin care îşi pot atinge scopul. Dacă poporul ucrainean nu s-ar fi panicat şi nu ar fi sprijinit o lovitură de stat, Vestul ar fi găsit o altă modalitate prin care să pună presiune pe Rusia. Dar ţara noastră nu va fi de acord cu planurile americanilor şi vom lupta pentru suveranitatea noastră pe scenă internaţională".

Pentru a adaugă culoare postărilor, au fost create site-uri pentru a susţine munca armatei de postaci. Unul dintre acestea conţine mii de imagini care pot fi copiate, majoritatea prezentând lideri europeni în ipostaze umilitoare, prelucrate în Photoshop. Textele care însoţesc imaginile vor să accentueze slăbiciunea sau prostia acestora.

Multe dintre aceste imagini au un ton evident rasist sau homofob. Spre exemplu, unul din acestea îl prezintă pe Barack Obama care mănâncă o banană, fiind înfăţişat ca o maimuţă.

Trolii trebuie să posteze fotografiile alături de informaţii pe care le pot lua de pe "Wikipedia rusească patriotică", oferind versiuni ale evenimentelor mondiale, acceptabile din punct de vedere ideologic.

Postările referitoare la protestele de la Kiev explică cum protestatarii au primit ceaiuri cu droguri, ceea ce "a cauzat revoluţia".

Trolii au fost instruiţi în mod ferm că nu trebuie să scrie niciodată nimic rău despre autoproclamata republică populară Donetsk şi nimic bun despre guvernul din Ucraina. "Mergeam acasă la sfârşitul zilei şi vedeam aceleaşi ştiri la televizor. Era clar că deciziile veneau de undeva".

Mulţi oameni au acuzat televiziunea rusă că a ridicat nivelul de propagandă în ultimele 18 luni în ceea ce priveşte Ucraina, atât de mult încât Uniunea Europeană l-a pus pe Dmitri Kiselev, om de televiziune şi directorul unei agenţii de ştiri importante, pe lista sa de sancţiuni.

După două luni de muncă în agenţia de troli, Marat a început să simtă că îşi pierde sănătatea mentală şi a decis să plece. Din conversaţiile pe care le auzea la birou, Marat şi-a dat seama că acesta era împărţit 50/50 între cei care cred cu adevărat în ceea ce fac şi cei care cred că este o prostie, dar au nevoie de bani.

"Desigur, dacă în fiecare zi te hrăneşti cu ura, îţi mănâncă sufletul. Începi să crezi în asta. Trebuie să fii puternic că să rămâi curat atunci când îţi petreci întreagă zi scufundat în mizerie", a spus fostul postac.

Cel mai prestigios post din armata de postaci este trolul care scrie în limba engleză, job plătit cu 65.000 de ruble.

Având în vedere că vorbea engleză la nivel satisfăcător, Marat a dat testul ca să treacă în departamentul de limba engleză, unde trebuia să scrie un eseu despre convingerile sale politice.

Pentru că nu a vrut să exagereze, Marat a scris că e apolitic şi crede că toate doctrinele sunt cinice. Nu a fost suficient încât să ia testul.

Lui Marat i s-a spus că a eşuat, dar alte persoane au fost informate că au trecut testul preliminar şi au fost repartizate să posteze comentarii pentru două articole în limba engleză despre Ucraina: unul de pe New York Times şi altul de pe CNN.

Avocaţii din Sankt Petersburg spun că este extrem de rar ca o astfel de întreprindere să lucreze în întregime "pe piaţă neagră", fără să plătească taxe şi fără să îşi înregistreze în mod oficial angajaţii.

Documente secrete dezvăluite au legat "fabrica de troli" de structuri apropiate Kremlinului, dar nu există dovezi concrete.

Este neclar dacă armata de troli din birourile din Sankt Petersburg este singură sau dacă există şi altele la fel, dar este cert că această s-a dezvoltat masiv de când a fost prima oară descoperită, în 2012.

"Când m-am angajat acolo, în 2013, era o clădire mică, eu lucrăm în subsol şi era evident că nu aveau suficient spaţiu", a explicat Andrei Soshnikov, un jurnalist din Sankt Petersburg care s-a infiltrat în companie în urmă cu doi ani.

Jurnalistul a asociat trecerea la un sediu mult mai mare cu intensificarea activităţii după criză din Ucraina. Acesta a ţinut să precizeze că deşi acest tip de "trolling" poate părea ridicol, nu trebuie să îl considerăm ineficient, în special pe plan intern.

"Oamenii din generaţia mea care au crescut cu internetul pot, cel mai probabil, să identifice comentariile postacilor. Dar, pentru generaţia mai în vârstă, oamenii care sunt obişnuiţi cu televizorul, ei se uită la aceste forumuri şi reţele de socializare şi observă că toată lumea este mai radicală decât ei şi decât vecinii lor", a adăugat jurnalistul.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *