Actualitate

(UTIL) 10 utilizări surprinzătoare ale cojii de portocală

1. Scoate urmele de piatră
Ai cu siguranţă în casă recipiente din metal pe care s-au depus urme de piatră. Le poţi scoate frecând uşor urmele cu o coajă de portocală. Uleiurile conţinute în coajă de portocală vor dizolvă piatră şi vor lasă recipientul strălucitor.

2. Da strălucire lemnului
Partea albicioasă a cojii de portocală conferă strălucire mobilei din lemn.

3. Burete de vase
Foloseşte coajă de portocale proaspătă pentru a curată vasele. Se comportă că un burete excelent. Merge de minune la aragaz.

4. Soluţie de curăţat
Pune într-un vas coajă rasă de portocală, acoperă cu oţet, apoi lasă la frigider câteva săptămâni. Din când în când agită conţinutul. După aceea, transferă soluţia într-un recipient cu pulverizator şi foloseşte-o la curăţat geamuri, podele, gresie.

5. Insecticid
Furnici, muşte, ţânţari, toate vor dispărea pentru că nu le place mirosul. Pune coajă de portocală în zonele în care ai probleme şi vei vedea că insectele vor fugi într-o clipă.

6. Odorizant de camera
Portocalele au o aromă fină, subtilă. Poţi prepară în casă un odorizant rafinat: lasă să se usuce cojile de portocală, apoi da-le la aparatul de măcinat cafea. Praful rezultat îl poţi depozita în săculeţi fini de pânză, apoi îi aşezi peste tot prin casă, în şifonier, debarale etc.

7. Odorizante pentru coşul de gunoi
Oricât de harnică ar fi gospodină, gunoiul e gunoi şi miroase. Pentru a mai reduce din izul neplăcut, pune pe fundul coşului de gunoi coji de portocală uscate, apoi aşază sacul de gunoi.

8. Dizolvă zahărul brun întărit
Dacă vrei să prepari o prăjitură şi ai observat că zahărul brun s-a întărit şi este foarte greu de utilizat, stoarce coajă de la o portocală peste zahăr cu o ora înainte de a-l utiliza. Uleiurile conţinute de portocală vor înmuia zahărul şi-l vei putea folosi fără probleme la prăjitură.

9. Împrospătează pantofii
După o zi de muncă, pantofii nu miros a flori de primăvară. Însă îi poţi readuce la viaţă cu… ai ghicit! – coji de portocală. Când vii de la muncă, pune în pantofi săculeţi precum cei de la pasul 6 şi lasă-i peste noapte. Mirosurile urâte vor fi absorbite.

10. Exfoliază corpul
Coajă de portocală este minunată pentru un gomaj neagresiv. Rade coajă de portocală şi pune-o într-un tifon curat. Apoi curată întregul corp, că şi cum ai avea un burete special. În urmă “tratamentului” pielea va avea un aspect tonifiat, ferm şi strălucitor.

Atenţie! Pentru a beneficia de toate atributele cojii de portocală, asigura-te că ai luat portocale organice, care nu au fost stropite cu pesticide sau alte substanţe. Înainte de a utiliza portocalele, spală-le temeinic cu apă rece. 

sursa: sfatulparintilor.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *