Astăzi 8 Februarie 2016, Luni - Ultima actualizare la ora 09:36
Abonamente

Atitudini 16 Aprilie 2010, ora 09:17    Din editia print

Marime Font

De ce trebuie scoasă la lumină rezistenţa anticomunistă?

„De cunoaşterea acestei istorii, zicea un bătrân luptător, au nevoie tinerii de azi şi de totdeauna. Pentru ca exemplul nostru să le fie de învăţătură şi de îndemn. Pentru ca atunci când Stalinii şi Jirinovskii ar îndrăzni să repete invazia, ei să fie la datorie”.

Propaganda sovietică nu a recunoscut niciodată existenţa unei mişcări de rezistenţă în Basarabia. Cei care aveau un alt mod de gândire decât cel oficial, care au avut curajul să se pronunţe împotriva regimului erau etichetaţi drept criminali, terorişti, bandiţi, tâlhari etc. Autorităţilor nu le era convenabil şi nu puteau să spună nici chiar în materialele secrete că la lupta împotriva lor s-au ridicat oamenii cei mai buni din teritoriile ocupate.

Arhivele secrete ale fostului regim, accesibile astăzi cercetătorilor, conţin mărturii relevante despre atitudinea românilor basarabeni, dar şi a minoritarilor faţă de noua stăpânire. Mulţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care aşteptaseră cu nerăbdare sosirea Armatei Sovietice, văzând jafurile şi devastările comise de ostaşii sovietici, le-au devenit ostili pe faţă, formulându-şi lozinca: „Ce ar fi, tot mai bine este cu românii”.Odată cu venirea Armatei Sovietice, Maria Baradja din s. Taraclia, bulgăroaică, soţul căreia fusese deportat în 1940, a început să desfăşoare printre ţărani agitaţie antisovietică, îndemnându-i să mai aştepte puţin, întrucât „în primăvara anului 1945 în Basarabia din nou vor veni salvatorii noştri români” şi din nou „vom duce o viaţă bună”. Ţăranul Mihail Stefoglo din s. Cazaclia, găgăuz, chema sătenii la nesupunere, îndemnându-i „să nu predea pâinea statului, să se ascundă de mobilizare şi să-şi regrupeze forţele pentru a întâmpina Armata Română”. Un alt ţăran, Fiodor Anghelcev, din s. Tătar-Conciac, judeţul Cahul, găgăuz, îndemna ţăranii „să se străduie, prin orice metode, să nu nimerească în Armata Roşie”, întrucât „este ferm convins că în cel mult un an de zile Basarabia va fi eliberată de români sau englezi”. „Basarabia a fost şi va rămâne românească...”, susţinea acesta.

Numeroase documente ale securităţii constată că împotriva dictaturii comuniste se pronunţau şi foarte mulţi intelectuali, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din ţinut: ruşi, evrei, ucraineni. Vom cita doar câteva fraze dintr-un raport secret, datat cu 1 iulie 1946, prin care conducerea superioară de partid era informată despre „declaraţiile duşmănoase şi calomnioase ale intelectualităţii cu simpatii antisovietice din or. Chişinău”.

„Trăim ca şi cânii cei flămânzi”, declara conferenţiarul A. N. Golubkina. Veşnic te gândeşti la o bucăţică de pâine, întruna te gândeşti la mâncare, eşti dezbrăcat, umbli în zdrenţe. Dacă citeşti gazetele, ţi se face greaţă de la fiecare rând. În fiecare rând se face tărăboi despre viaţa bună de la noi, despre foametea din străinătate”.

A. Kolesnikov, actor, constata: „Sovietele zic că ne-au eliberat. Într-adevăr ne-au eliberat, dar ne-au eliberat de viaţă bună. Mai înainte, pe timpul românilor, eu trăiam bine, câştigam bani şi puteam să-mi asigur întreaga familie, iar acum, împreună cu soţia, nu suntem în stare să ne hrănim. De-ar fi război mai repede. Ori am ajunge să trăim mai bine, ori am muri, deoarece aşa nu se mai poate trăi”.
„Va începe oare degrabă războiul, se întreba învăţătorul Robzevici, şi se va pune oare odată capăt fărădelegilor şi robiei sovietice?.. Acesta nu e stat, ci casă de nebuni... Pe timpul românilor, nu credeam propagandei româneşti despre laturile negative ale vieţii în URSS, iar acum vedem că realitatea sovietică este o grozăvie, în faţa căreia păleşte orice propagandă”.

Propaganda sovietică a negat nu doar existenţa stărilor de spirit antisovietice şi anticomuniste, dar şi modul barbar prin care organele de represalii s-au răfuit cu participanţii şi susţinătorii mişcării de rezistenţă din Basarabia. Toate formaţiunile antisovietice erau condamnate conform prevederilor art. 54-1 lit.a al CP („trădare de patrie”). De regulă, liderii formaţiunilor fiind condamnaţi la pedeapsa capitală, iar membrii activi - la 25 de ani privaţiune de libertate. Astfel, în cadrul unor procese judiciare înscenate de autorităţi au fost condamnaţi la moarte: liderii organizaţiei antisovietice „Armata Neagră” Ion Borş şi Teodor Coşcodan; liderul „Uniunii Democratice a Libertăţii”, Anatol Miliutin; 11 membri ai Partidului Democrat Agrar, inclusiv liderii acestuia Simion Zlatan şi Vasile Odobescu; liderul organizaţiei antisovietice „Partidul Libertăţii”, Constantin Condrat; un mare grup de membri ai organizaţiei ilegale „Maidahonda” în frunte cu Anatol Guma etc.
La 25 de ani de detenţie au fost condamnaţi cca 40 de membri ai „Armatei Negre”, 17 membri şi susţinători ai grupului antisovietic condus de Filimon Bodiu, cca 30 de membri şi susţinători ai Partidului Democrat Agrar, 29 de membri şi susţinători ai „Partidului Libertăţii”, 22 de membri şi susţinători ai „Uniunii Democratice a Libertăţii”. La ani grei de puşcărie au fost condamnaţi cca 100 de membri şi susţinători ai ONB „Arcaşii lui Ştefan”.
În ciuda represiunilor sângeroase, diverse forme de rezistenţă faţă de regimul sovietic nu au încetat să se manifeste pe tot parcursul existenţei regimului.

Elena Postică, doctor în istorie, membră a Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist

 

Un articol de: Opinia Cititorului
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 09:36

Poliția de Frontieră: 25 de cetățeni străini au fost întorși de la hotarul R. Moldova

Poliția de Frontieră: 25 de cetățeni străini au fost întorși de la hotarul R. Moldova

Săptămâna trecută, 25 de cetăţeni străini au primit refuz de a intra în Republica Moldova. Totodată, potrivit datelor deținute de Poliția de Frontieră, 5 cetățeni moldoveni au fost neautorizați în Uniunea Europeană, iar 2 au fost deportați. În Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 09:29

În primele șapte zile ale lunii februarie oamenii legii de la frontieră au aplicat amenzi de peste 1 mln lei

În primele șapte zile ale lunii februarie oamenii legii de la frontieră au aplicat amenzi de peste 1 mln lei

În cadrul activităţilor de control desfăşurate de către inspectorii Serviciului Vamal în zonele de competenţă, în perioada 01 - 07 februarie 2016 au fost înregistrate 90 cazuri contravenţionale și aplicate amenzi în sumă de peste 1 mln lei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 09:22

Vicepremierul Andrei Galbur se întâlnește astăzi la Bruxelles cu comisarul european Johannes Hahn

Vicepremierul Andrei Galbur se întâlnește astăzi la Bruxelles cu comisarul european Johannes Hahn

Vicepremierul Andrei Galbur, care conduce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, urmează să se întâlnească astăzi la Bruxelles cu comisarul european pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 09:19

PLDM propune crearea unei Comisii speciale pentru monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere RM - UE

PLDM propune crearea unei Comisii speciale pentru monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere RM - UE

O Comisie specială pentru monitorizarea și raportarea procesului de implementare a Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană urmează a fi creată în Parlament, după ce un grup de deputați PLDM au înregistrat o asemenea inițiativă.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 09:03

MAE rus aruncă cu venin în vecini: ”N-am uitat de partea cui a luptat armata română în al Doilea război Mondial”

MAE rus aruncă cu venin în vecini: ”N-am uitat de partea cui a luptat armata română în al Doilea război Mondial”

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu pierde niciun prilej să arunce cu venin în vecini, în încercarea revizuirii istoriei celui de-al Doilea război mondial, de dată această victima este România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 08:59

Vrancea a fost zguduită de un cutremur

Vrancea a fost zguduită de un cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs duminică, 7 februarie, la ora locală 13:10, în zona seismică Vrancea, informează Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 08:50

Reuters: Putin are nevoie cu orice preţ de o victorie la Alep

Reuters: Putin are nevoie cu orice preţ de o victorie la Alep

Preşedintele rus Vladimir Putin speră că atacurile aeriene ruseşti în Siria vor schimbă repede cursul ostilităţilor armate, dar ritmul cu care armata siriană pro-guvernamentală recucereşte teritoriu este dezamăgitor pentru şeful statului rus, scrie Reuters, citând surse...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 8 Februarie 2016, ora: 08:31

National Interest: Cinci tipuri de arme NATO care vor fi utilizate pentru stoparea agresiunii ruse (GALERIE FOTO

National Interest: Cinci tipuri de arme NATO care vor fi utilizate pentru stoparea agresiunii ruse (GALERIE FOTO

Oficialii de apărare și de externe ai SUA acordă o atenție deosebita creșterii amenințarii pe care ar putea s-o reprezente Rusia în Europa.

( ) Citeşte tot articolul

Social 8 Februarie 2016, ora: 08:19 de Dorin Galben

REPORTAJ „Nu avem casă, dar avem demnitate”

„Nu avem casă, dar avem demnitate” Din editia print

În ultimul timp, în țara noastră crește numărul persoanelor fără adăpost. Cauzele sunt diverse, unii sunt deposedați ilegal de locuințe, alții suferă de patima alcoolului sau sunt dependenți de droguri și au ajuns în stradă. Mai pot fi enumerate și alte motive,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 08:17

Ministrul german de Externe: Acțiunile Rusiei sunt expresia cinismului crud al politicii de la Moscova

Ministrul german de Externe: Acțiunile Rusiei sunt expresia cinismului crud al politicii de la Moscova

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a criticat aspru acţiunile Rusiei în Siria, scrie Frankfurter Allgemeine.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 08:04

(ANALIZĂ) Putin decide soarta Siriei?

(ANALIZĂ) Putin decide soarta Siriei?

Armata siriană, susţinută de aliaţi, cu Rusia în frunte, încercuieşte Alep. Opozanţii lui Assad sunt vizaţi de aviaţia rusă, mii de sirieni fugiţi din calea luptelor sunt blocaţi la frontiera turco-siriană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 06:36

POARTA SĂRUTULUI sau TRIMFUL VIEȚII ASUPRA MORȚII

POARTA SĂRUTULUI sau TRIMFUL VIEȚII ASUPRA MORȚII

Celebra sculptură în piatră, realizată de Constantin Brâncuși, este parte a tripticului Ansamblului Monumental din Târgu Jiu.

( ) Citeşte tot articolul

Social 7 Februarie 2016, ora: 18:25

Materialele din clubul Colectiv erau de calitate proastă

Materialele din clubul Colectiv erau de calitate proastă

Noi dovezi privind neregulile grave în amenajarea clubului Colectiv. Buretele din interiorul clubului nu avea nicio caracteristică ignifugă şi era de opt ori mai ieftin decât modelele rezistente la foc. O demonstrează facturile obţinute în exclusivitate de Digi24.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Februarie 2016, ora: 18:03

Explozia unui autobuz, pentru filmarea producţiei "The Foreigner", a generat panică la Londra

Explozia unui autobuz, pentru filmarea producţiei "The Foreigner", a generat panică la Londra

O explozie programată a unui autobuz de transport public, produsă duminică pe un pod din Londra în cadrul filmărilor pentru producţia "The Foreigner", cu Jackie Chan, a stârnit panică şi o serie de critici, informează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 7 Februarie 2016, ora: 17:59

A murit Edgar Mitchell, al șaselea astronaut american care a pășit pe Lună

A murit Edgar Mitchell, al șaselea astronaut american care a pășit pe Lună

Astronautul american Edgar Mitchell, unul dintre puținii oameni care au pășit pe Lună, a murit la vârsta de 85 de ani, în Florida, a anunțat NASA vineri.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Februarie 2016, ora: 17:47

Turcia este pregătită să-i primească pe sirienii care fug din Alep

Turcia este pregătită să-i primească pe sirienii care fug din Alep

Turcia este gata să primească zeci de mii de sirieni care ajung la granițele sale după ce au fugit din calea ofensivei trupelor regimului de la Damasc în Alep, dacă refugiații "nu au altă opțiune", a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Februarie 2016, ora: 16:39

Autoritățile ucrainene afirmă că au descoperit armele cu care au fost uciși manifestanții în 2014

Autoritățile ucrainene afirmă că au descoperit armele cu care au fost uciși manifestanții în 2014

Autoritățile ucrainene au anunțat sîmbătă că au descoperit într-o ascunzătoare la Kiev armele folosite de poliție în urmă cu doi ani în momentul manifestațiilor proeuropene din piața Maidan, reprimate în sînge, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 7 Februarie 2016, ora: 16:33

Scutirea de TVA ar putea fi aplicată pentru serviciile comunale prestate locuinţei

Scutirea de TVA ar putea fi aplicată pentru serviciile comunale prestate locuinţei

Persoanele fizice ar putea beneficia de scutire de TVA la serviciile comunale pentru locuinţă, indiferent de subiectul în a cărei gestiune se află aceasta. Cel puţin asta prevede proiectul Documentului de politică fiscală, bugetară şi vamală, expus pentru consultări publice.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Februarie 2016, ora: 16:30

Peste 68.000 de migranți au traversat marea dinspre Turcia spre Europa de la începutul acestui an

Peste 68.000 de migranți au traversat marea dinspre Turcia spre Europa de la începutul acestui an

Peste 68.000 de persoane au traversat Marea Egee din Turcia spre Grecia de la începutul acestui an, a informat duminică Agenția ONU pentru refugiați.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 7 Februarie 2016, ora: 14:53

UE denunță o nouă încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Coreii de Nord, după testul cu rachetă

UE denunță o nouă încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Coreii de Nord, după testul cu rachetă

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a denunțat duminică folosirea "tehnologiei rachetelor balistice" de către Coreea de Nord după un tir cu rachetă, "o nouă încălcare gravă" a obligațiilor sale...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 7 Februarie 2016, ora: 14:45

Seulul dă asigurări că Phenianul pregătește un al cincilea test nuclear

Seulul dă asigurări că Phenianul pregătește un al cincilea test nuclear

Serviciile de Informații din Coreea de Sud (NIS) au anunțat că vecinul din Nord pregătește un al cincilea test nuclear, la o lună după ce Coreea de Nord (RPDC) a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen pe teritoriul său.

( ) Citeşte tot articolul

Social 7 Februarie 2016, ora: 14:32

La pensionari va creşte cu 103, la deputaţi cu 255, iar la judecători cu 437 lei

La pensionari va creşte cu 103, la deputaţi cu 255, iar la judecători cu 437 lei

În anul 2016, pensia judecătorilor moldoveni va creşte de trei ori şi ceva mai rapid decât a pensionarilor obişnuiţi, se poate de constatat din proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Februarie 2016, ora: 14:24

CNA va evalua riscurile de corupţie la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură

CNA va evalua riscurile de corupţie la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a iniţiat procesul de evaluare a riscurilor instituţionale de corupţie în cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. Anterior Procuratura Generală a pornit 34 de dosare penale pentru subvenţii frauduloase a agricultură.

( ) Citeşte tot articolul

Europa 7 Februarie 2016, ora: 14:11

40 la sută dintre imigranţii veniţi în UE nu vor primi azil şi riscă deportarea

40 la sută dintre imigranţii veniţi în UE nu vor primi azil şi riscă deportarea

Aproximativ 40 la sută dintre imigranţii extracomunitari ajunşi pe teritoriul Uniunii Europene nu au şanse reale de a primi azil, astfel că riscă deportarea, afirmă surse din cadrul Comisiei Europene, citate de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Februarie 2016, ora: 14:00

Donald Trump le-ar aplica teroriștilor torturi mai rele decît simularea înecului

Donald Trump le-ar aplica teroriștilor torturi mai rele decît simularea înecului

Donald Trump, magnatul american și candidatul republican pentru nominalizarea partidului său la alegerile prezidențiale din SUA, a declarat sâmbătă seara că dacă ar ajunge președinte, nu doar că ar reintroduce tortura prin simularea înecului pentru suspecții de terorism, ci...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 7 Februarie 2016, ora: 13:57

În Republica Moldova au demarat Zilele Grigore Vieru

În Republica Moldova au demarat Zilele Grigore Vieru

Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a lansat vineri „Zilele Grigore Vieru”, care se vor desfăşura în perioada 5-14 februarie la Chişinău şi Pererita, raionul Briceni, satul de baştină al poetului, dar şi în alte localităţi din ţară.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Februarie 2016, ora: 11:16

Secretarul de stat american a cerut din nou Rusiei să pună în aplicare un armistiţiu în Siria

Secretarul de stat american John Kerry a cerut din nou Rusiei, vineri, să înceteze atacurile împotriva opoziției și a civililor în Siria și să pună în aplicare un armistițiu, la o săptămînă de la o reuniune internațională privind războiul din Siria.

( ) Citeşte tot articolul


 

Editorial 8 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Putere nesătulă și opoziție nemâncată

Presa a așteptat cu nerăbdare expirarea ultimatumului de săptămâna trecută, pentru a vedea ce va face opoziția, dar, odată cu învestirea guvernului Filip, atenția s-a mutat spre putere, care se mișcă cu „viteza luminii” spre realizarea promisiunilor. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Apel la dragoste

Biserica noastră obișnuiește, când situația o cere, să facă apel la calm, la rugăciune, la pace, îndemnându-ne să ne comportăm ca niște creștini adevărați. Mi-e greu în aceste zile tulburi să vorbesc despre cu totul altceva, ca și cum toate ar fi bune și frumoase. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 6 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Din nou despre egoism

Știm că rugăciunile omului spre Dumnezeu pot fi de cerere, de laudă, de mulțumire.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Constantin Tănase

Singuri, și fără demnitate, în fața istoriei

Motto: „Noi, românii, am fost un popor de ciobani – în ultimul deceniu am devenit o adunătură de ingineri...” Paul Goma  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (VIII): Valeriu Calancea

Motto: „Dacă stau bine să mă gândesc cred că în toată cariera mea am ridicat greutăţi echivalente, ca şi kilograme, cu o garnitură de tren cu douăzeci de vagoane de marfă, pline ochi!” (Valeriu Calancea)  

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Februarie 2016, de Marin Basarab

Justiţia de telefon trebuie să ajungă şi la oamenii simpli

Săptămâna trecută, cazul Victoriei Pruteanu a iscat un scandal de proporţii în societatea noastră. Vă reamintesc că Victoria, mamă a 5 copii, a fost condamnată la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru că şi-a omorât soţul, apărându-se de el. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 4 Februarie 2016, de Ion Macovei

Tsunami de lapte ucrainesc

La începutul anului, 35 de companii ucrainene au primit autorizații de la ANSA de a exporta produse animaliere în R. Moldova.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Februarie 2016, de Pavel Păduraru

Exercițiu pentru protestatarii din Chișinău: Cum ar arăta Moldova lui Dodon, Usatîi și Năstase

O întrebare pe care, din păcate, și-o pun puțini dintre manifestanții conduși de Renato Usatîi, Igor Dodon și Andrei Năstase, care protestează contra guvernării PD: ce o așteaptă pe Moldova, dacă aceștia vor debarca actuala guvernare? 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Victoria Colesnic

Speranța poate fi mov

Câteva zile în urmă am citit un reportaj răvășitor, premiat în cadrul unui concurs de jurnalism narativ din România. Adevărul e că nu-l pot uita. Astăzi, m-am trezit iarăși cu gândul la Teodora și fiica ei Sânziana.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Marin Basarab

Trei milioane de plahotniuci, filaţi, dodoni şi voronini

Republica Moldova este un stat eşuat. M-am cam săturat să scriu asta. M-am săturat să spun că problema nu e într-un singur om, ci în sistem. Nu Voronin a fost răul, ci poporul care l-a votat şi societatea care l-a acceptat; nu Plahotniuc este păpuşarul, ci cei care acceptă să fie conduşi de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de George Simion

Asta e șansa noastră de a face lucrurile altfel!

Noii „prooroci” politici nu propovăduiesc adevărul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Jos Republica Moldova

Critica adusă de opoziție puterii este, în realitate, un rechizitoriu față de întreaga clasă politică ce a condus RM în ultimii 20 de ani. Dacă schimbarea unui funcționar cu altul ar fi suficientă pentru a reporni motoarele „statalității”, problemele s-ar rezolva ușor, dar...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Cărți de istorie

Dacă tot se apropie 24 ianuarie ar trebui să ne amintim că istoria este o zonă obligatorie pentru orice persoană care se consideră un om de cultură.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 2 Februarie 2016, de Lia Ciutac

Despre Bălți și limba română

Zilele trecute am avut ocazia să explorez orașul Bălți. Întotdeauna știam că în Bălți trăiesc mulți oameni de etnie rusă și, din acest motiv, în cel mai mare oraș din nordul țării se vorbește mult rusa.

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

O descindere la Hâncești

În toiul agitației și nebuniei de la Chișinău, legată de numirea banditească a unui guvern, m-am dus la Hâncești cu un scop care justifică orice abstractizare de la situația politică din R. Moldova – o lansare de carte. Liniștea acestui orășel m-a făcut să uit pentru o zi, dar cu...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de George Simion

Mesaj din Țară

Sunteți dezamăgiți de susținerea venită din partea oficialilor României pentru noul Guvern? Sunteți deranjați că Vladimir Plahotniuc are cetățenie română? Vă gândiți că orice e mai bine decât oligarhia actuală? 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 31 Ianuarie 2016, de Constantin Tănase

Decapitarea intelectualității

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 30 Ianuarie 2016, de Constantin Tănase

Mi-e rușine că sunt moldovean!

Fragment din cartea „Hoții de mituri”, 2004   

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Ianuarie 2016, de Marin Basarab

Cercul vicios

O dată la 5/6 ani, în Republica Moldova au loc „revoluţii” care chipurile ar trebui să aducă schimbarea, însă nu aduc decât vorbe-n vânt.  

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Ianuarie 2016, de Dorin Galben

Moldoveni, deci fuduli și invidioși

Mașini luxoase de zeci sau chiar sute de mii de euro, imobile exagerat de scumpe, cumpărate sau rezervate pentru câțiva ani înainte, haine de firmă, accesorii din aur, iphone-uri 6 sau 6+, la fiecare pas, hoteluri de cinci stele, ticsite până la refuz, restaurante, unde un pahar cu apă plată...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 27 Ianuarie 2016, de Ion Macovei

Jocul de-a tarifele sau reduceri ca la moldoveni

Din data de 1 februarie 2016 consumatorii casnici vor achita mai puțin pentru gazele naturale. 

() Citeşte tot articolul