Astăzi 5 Septembrie 2015, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:23
Abonamente

Atitudini 16 Aprilie 2010, ora 09:17    Din editia print

Marime Font

De ce trebuie scoasă la lumină rezistenţa anticomunistă?

„De cunoaşterea acestei istorii, zicea un bătrân luptător, au nevoie tinerii de azi şi de totdeauna. Pentru ca exemplul nostru să le fie de învăţătură şi de îndemn. Pentru ca atunci când Stalinii şi Jirinovskii ar îndrăzni să repete invazia, ei să fie la datorie”.

 

 
 
Chişinău
21°
Hânceşti
24°
Tiraspol
24°
Chişinău 69 Hânceşti 75 Tiraspol 75
 

Propaganda sovietică nu a recunoscut niciodată existenţa unei mişcări de rezistenţă în Basarabia. Cei care aveau un alt mod de gândire decât cel oficial, care au avut curajul să se pronunţe împotriva regimului erau etichetaţi drept criminali, terorişti, bandiţi, tâlhari etc. Autorităţilor nu le era convenabil şi nu puteau să spună nici chiar în materialele secrete că la lupta împotriva lor s-au ridicat oamenii cei mai buni din teritoriile ocupate.

Arhivele secrete ale fostului regim, accesibile astăzi cercetătorilor, conţin mărturii relevante despre atitudinea românilor basarabeni, dar şi a minoritarilor faţă de noua stăpânire. Mulţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care aşteptaseră cu nerăbdare sosirea Armatei Sovietice, văzând jafurile şi devastările comise de ostaşii sovietici, le-au devenit ostili pe faţă, formulându-şi lozinca: „Ce ar fi, tot mai bine este cu românii”.


Odată cu venirea Armatei Sovietice, Maria Baradja din s. Taraclia, bulgăroaică, soţul căreia fusese deportat în 1940, a început să desfăşoare printre ţărani agitaţie antisovietică, îndemnându-i să mai aştepte puţin, întrucât „în primăvara anului 1945 în Basarabia din nou vor veni salvatorii noştri români” şi din nou „vom duce o viaţă bună”. Ţăranul Mihail Stefoglo din s. Cazaclia, găgăuz, chema sătenii la nesupunere, îndemnându-i „să nu predea pâinea statului, să se ascundă de mobilizare şi să-şi regrupeze forţele pentru a întâmpina Armata Română”. Un alt ţăran, Fiodor Anghelcev, din s. Tătar-Conciac, judeţul Cahul, găgăuz, îndemna ţăranii „să se străduie, prin orice metode, să nu nimerească în Armata Roşie”, întrucât „este ferm convins că în cel mult un an de zile Basarabia va fi eliberată de români sau englezi”. „Basarabia a fost şi va rămâne românească...”, susţinea acesta.

Numeroase documente ale securităţii constată că împotriva dictaturii comuniste se pronunţau şi foarte mulţi intelectuali, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din ţinut: ruşi, evrei, ucraineni. Vom cita doar câteva fraze dintr-un raport secret, datat cu 1 iulie 1946, prin care conducerea superioară de partid era informată despre „declaraţiile duşmănoase şi calomnioase ale intelectualităţii cu simpatii antisovietice din or. Chişinău”.

„Trăim ca şi cânii cei flămânzi”, declara conferenţiarul A. N. Golubkina. Veşnic te gândeşti la o bucăţică de pâine, întruna te gândeşti la mâncare, eşti dezbrăcat, umbli în zdrenţe. Dacă citeşti gazetele, ţi se face greaţă de la fiecare rând. În fiecare rând se face tărăboi despre viaţa bună de la noi, despre foametea din străinătate”.

A. Kolesnikov, actor, constata: „Sovietele zic că ne-au eliberat. Într-adevăr ne-au eliberat, dar ne-au eliberat de viaţă bună. Mai înainte, pe timpul românilor, eu trăiam bine, câştigam bani şi puteam să-mi asigur întreaga familie, iar acum, împreună cu soţia, nu suntem în stare să ne hrănim. De-ar fi război mai repede. Ori am ajunge să trăim mai bine, ori am muri, deoarece aşa nu se mai poate trăi”.
„Va începe oare degrabă războiul, se întreba învăţătorul Robzevici, şi se va pune oare odată capăt fărădelegilor şi robiei sovietice?.. Acesta nu e stat, ci casă de nebuni... Pe timpul românilor, nu credeam propagandei româneşti despre laturile negative ale vieţii în URSS, iar acum vedem că realitatea sovietică este o grozăvie, în faţa căreia păleşte orice propagandă”.

Propaganda sovietică a negat nu doar existenţa stărilor de spirit antisovietice şi anticomuniste, dar şi modul barbar prin care organele de represalii s-au răfuit cu participanţii şi susţinătorii mişcării de rezistenţă din Basarabia. Toate formaţiunile antisovietice erau condamnate conform prevederilor art. 54-1 lit.a al CP („trădare de patrie”). De regulă, liderii formaţiunilor fiind condamnaţi la pedeapsa capitală, iar membrii activi - la 25 de ani privaţiune de libertate. Astfel, în cadrul unor procese judiciare înscenate de autorităţi au fost condamnaţi la moarte: liderii organizaţiei antisovietice „Armata Neagră” Ion Borş şi Teodor Coşcodan; liderul „Uniunii Democratice a Libertăţii”, Anatol Miliutin; 11 membri ai Partidului Democrat Agrar, inclusiv liderii acestuia Simion Zlatan şi Vasile Odobescu; liderul organizaţiei antisovietice „Partidul Libertăţii”, Constantin Condrat; un mare grup de membri ai organizaţiei ilegale „Maidahonda” în frunte cu Anatol Guma etc.
La 25 de ani de detenţie au fost condamnaţi cca 40 de membri ai „Armatei Negre”, 17 membri şi susţinători ai grupului antisovietic condus de Filimon Bodiu, cca 30 de membri şi susţinători ai Partidului Democrat Agrar, 29 de membri şi susţinători ai „Partidului Libertăţii”, 22 de membri şi susţinători ai „Uniunii Democratice a Libertăţii”. La ani grei de puşcărie au fost condamnaţi cca 100 de membri şi susţinători ai ONB „Arcaşii lui Ştefan”.
În ciuda represiunilor sângeroase, diverse forme de rezistenţă faţă de regimul sovietic nu au încetat să se manifeste pe tot parcursul existenţei regimului.

Elena Postică, doctor în istorie, membră a Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist

 

Un articol de: Opinia Cititorului
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 5 Septembrie 2015, ora: 10:13

Arabia Saudită acceptă acordul nuclear cu Iranul

Arabia Saudită nu se mai opune acordului nuclear dintre Occident şi Iran şi acceptă prevederile documentului în forma actuală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Septembrie 2015, ora: 09:31

(Déjà vu) Saakașvili acuză guvernul de corupție, sabotarea reformelor și favorizarea oligarhilor

(Déjà vu) Saakașvili acuză guvernul de corupție, sabotarea reformelor și favorizarea oligarhilor

Fostul președinte georgian reformator Mihail Saakașvili, în prezent guvernator al regiunii ucrainene Odesa, a acuzat guvernul prooccidental de la Kiev că s-a scufundat în corupție și sabotează reformele, acuzații respinse ca "neadevărate" de prim-ministrul ucrainean,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Septembrie 2015, ora: 08:59

La Comrat vor fi organizate mai multe evenimente dedicate Limbii Române

Ambasada României în Republica Moldova anunţă că în perioada 7-9 septembrie vor fi organizate o serie de evenimente dedicate Limbii Române la Comrat. În cele trei zile vor fi derulate filme şi spectacole. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Septembrie 2015, ora: 07:59

HOROSCOP 5 AUGUST 2015

HOROSCOP 5 AUGUST 2015

Berbec - Nu pune la suflet veştile nu tocmai plăcute care vin astăzi spre ţine. Ignoră-le, tratează-le că pe nişte lucruri banale care nu merită nicio atenţie, pentru că nu are rost să te împovărezi cu ele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Septembrie 2015, ora: 07:13

(TIMPUL 5 SEPTEMBRIE 2013) Români vs moldoveniști. Vilnius-ul trece prin Piața Marii Adunări Naționale

(TIMPUL 5 SEPTEMBRIE 2013) Români vs moldoveniști. Vilnius-ul trece prin Piața Marii Adunări Naționale

Trecutul controversat al teritoriului dintre Prut și Nistru a făcut ca populația de origine autohtonă să aibă două tipuri de modernizări – românească (perioada 1918-1940) și moldovenească (anii 1944-1989).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Septembrie 2015, ora: 07:01 de Ana Gherciu

Deja-vu, în capitală „Codreanca” și Universitatea Pedagogică suferă din cauza Primăriei

„Codreanca” și Universitatea Pedagogică suferă din cauza Primăriei Din editia print

La sfârșitul lunii iunie a.c., în imediata apropiere a trei „destinații” destul de populare din capitală, a început să fie pregătit de construcție terenul pentru un nou bloc locativ de 15 etaje, cu numeroase încălcări ale legislației. Totul se...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 Septembrie 2015, ora: 18:01

Spania creează o comisie interministerială pentru primirea unui număr mai mare de refugiați

Spania creează o comisie interministerială pentru primirea unui număr mai mare de refugiați

Spania va crea o comisie interministerială însărcinată cu organizarea primirii mai multor refugiați, a anunțat vicepreședinta guvernului, fără a preciza numărul de persoane luat în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 17:43

Ștefan Bănică Jr refuză să cânte la Chișinău iar Loredana nu merge la Orhei

Ștefan Bănică Jr refuză să cânte la Chișinău iar Loredana nu merge la Orhei

Ştefan Bănică Jr. a refuzat să cânte la Chişinău pe data de 6 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 17:00

Un poliţist va fi închis pentru corupţie

Un poliţist va fi închis pentru corupţie

Un poliţist din Străşeni a fost condamnat la închisoare pentru corupţie. Bărbatul a cerut bani de la un şofer pentru a-şi recupera carnetul de conducere, care i-a fost retras chiar dacă nu a încălcat regulile de circulaţie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Septembrie 2015, ora: 16:51

Valeriu Streleț despre implementarea Acordului de Asociere

Valeriu Streleț despre implementarea Acordului de Asociere

Primul ministru al Rep. Moldova, Valeriu Strețel, a vorbit despre reestanțele, realizările și prioritățile Guvernului ce ţin de punerea în practică a Acordului de Asociere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 16:19

Beneficiarii de plăţi sociale îşi pot ridica banii de la Poşta Moldovei sau de la alt prestator ales

Începând cu 1 septembrie curent, beneficiarii de plăţi sociale îşi pot ridica banii de la Poşta Moldovei sau de la alt prestator ales, exact în zilele în care şi le ridicau până a se decide transferul plăţilor date de la Banca de Economii şi Banca...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 16:17

Soliști de renume mondial vor urca pe scena la Festivalul Maria Bieșu

Pe scena Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău vor urca începând de astăzi 19 soliști de renume mondial - din străinătate, dar și originari din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Septembrie 2015, ora: 16:13

După Ucraina, partidul comunist a fost interzis şi în Kazahstan

După Ucraina, partidul comunist a fost interzis şi în Kazahstan

O instanţă de judecată din Almaty, capitală Kazahstanului, a aprobat cererea Ministerului de Justiţie kazah de lichidare a Partidului Comunist din Kazahstan (CPK), scrie Tengrinews.kz.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 4 Septembrie 2015, ora: 15:30

(TRAGEDIA IMIGRANȚILOR în 30 de FOTOGRAFII) Europa construiește ziduri pentru a-i ține pe refugiați în afara granițelor

(TRAGEDIA IMIGRANȚILOR în 30 de FOTOGRAFII) Europa construiește ziduri pentru a-i ține pe refugiați în afara granițelor

După căderea Zidului Berlinul în 1989, pentru o vreme se credea că gardurile de frontieră și barierele fac parte din trecut. Mulți de pe continent sperau la o nouă eră de integrare și receptivitate. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Septembrie 2015, ora: 14:36

Rusia riscă noi sancțiuni dacă în Donețk și Lugansk vor avea alegri separate

Rusia riscă noi sancțiuni dacă în Donețk și Lugansk vor avea alegri separate

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au în vedere impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei. Acest lucru se va întâmplă în cazul în care guvernele autoproclamate din Doneţk şi Lugansk refuză să organizeze alegeri locale pe 25 octombrie...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 4 Septembrie 2015, ora: 14:27

New York Times Afacerea traficului de imigranţi valorează miliarde. Imigranții sunt JEFUIȚI şi lăsaţi pe drumuri izolate

Afacerea traficului de imigranţi valorează miliarde. Imigranții sunt JEFUIȚI şi lăsaţi pe drumuri izolate

Mii de imigranţi din ţările Orientului Mijlociu se deplasează către Europa, astfel că fenomenul traficului de persoane prin Balcani în Uniunea Europeană a depăşit traficul ilicit de droguri şi arme, susţin oficialii forţelor de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Septembrie 2015, ora: 13:57

Președintele rus condamnă violențele din fața parlamentului de la Kiev

Președintele rus condamnă violențele din fața parlamentului de la Kiev

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat vineri 'evenimentele tragice' care au avut loc în fața parlamentului de la Kiev la începutul săptămânii, când confruntările dintre forțele de ordine și militanți de extrema dreaptă s-au soldat cu trei morți și 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Septembrie 2015, ora: 13:46

(DEUTSCHE WELLE) Pericol terorist la Kiev

(DEUTSCHE WELLE) Pericol terorist la Kiev

Naţionaliştii vor să submineze prin violenţe procesul de pace din estul Ucrainei. Se impune o replică dură din partea statului. Cine aruncă cu grenade în poliţişti nu este altceva decât terorist, crede Bernd Johann.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Septembrie 2015, ora: 13:25

Agenția ”Moldsilva” trece în subordinea Ministerului Mediului

Astăzi, 4 septembrie 2015 în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Legea prin care Agenția ”Moldsilva” trece în subordinea Ministerului Mediului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 13:19

Promoții aniversare de la ziarul TIMPUL!

Promoții aniversare de la ziarul TIMPUL!

Cu ocazia aniversării a 14 ani de la fondare, ziarul TIMPUL îți oferă un cadou de excepție!

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Septembrie 2015, ora: 13:10

Putin îl susține pe președintele sirian și condamnă Occidentul pentru criza refugiaților

Putin îl susține pe președintele sirian și condamnă Occidentul pentru criza refugiaților

Președintele rus Vladimir Putin a spus vineri că președintele sirian Bashar al-Assad ar fi gata să convoace alegeri anticipate și să împartă puterea cu „opoziția sănătoasă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 12:36

Funcționarii alolingvi din raioanele R. Moldova NU vor să învețe limba română

Funcționarii alolingvi din raioanele R. Moldova NU vor să învețe limba română

Funcționarii alolingvivor din raioanele R. Moldova NU vor să învețe limba română. La ora actuală, nimeni din cele trei raioane nu a solicitat să studieze limba română.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Septembrie 2015, ora: 11:35

Avocatul Poporului de la București speră să aibă cât mai curând o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova

Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea, susține necesitatea întăririi relațiilor cu Oficiul Avocatului Poporului din Republica Moldova și speră să aibă cât mai curând o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Mihail Cotorobai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 11:21

(INTERVIU) Șefa biroului migraţie şi azil despre cum e afectată Republica Moldova de criza imigranților din Occident

(INTERVIU) Șefa biroului migraţie şi azil despre cum e afectată Republica Moldova de criza imigranților din Occident

”Sesizăm un flux, o creştere a numărului străinilor care caută refugiu în Republica Moldova, este şi o creştere a migranţilor. Dar ea este incomparabilă cu mărimea şi intensitatea fluxului care merge pentru statele Uniunii Europene”. Declarația aparține șefei...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 4 Septembrie 2015, ora: 11:05

Sute de refugiați BLOCAȚI în Budapesta (GALERIE FOTO)

Sute de refugiați BLOCAȚI în Budapesta (GALERIE FOTO)

Sute de imigranți au rămas blocați în Budapesta după ce poliția ungară a oprit trenurile cu care aceștia călătoreau pentru a ajunge în Austria și Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 11:02

Albumul O Antologie a picturii moldovenești s-a născut pe nepusă masă!

Albumul O Antologie a picturii moldovenești s-a născut pe nepusă masă!

Un domn dintr-ai noștri, pe numele Mariu Marin, inspirat se pare, de minunățiile poligrafice și de design ale editurii PHAIDON Press, legendară pentru albumele sale de arhitectură, artă, fotografie, gastronomie, film, ediții de colecție etc. -, a decis să lanseze o provocare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Septembrie 2015, ora: 10:59

De săptămâna viitoare se strică vremea

De săptămâna viitoare se strică vremea

De săptămâna viitoare, temperatura aerului revine la norma pentru această perioadă. Dacă în ultimele zile temperaturile au ajuns până la 38 de grade Celsius, începând cu data de 7 septembrie acestea vor scădea cel puţin cu 10 grade.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 5 Septembrie 2015, de Moni Stănilă

O poveste rușinoasă

Am tot povestit noi în ultima vreme despre disperarea bătrânilor, despre cursul monedei euro, despre scumpirile de la miezul nopții. Toate par atât de rele că nu mai putem adăuga nimic. Sau se poate și mai rău?

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Septembrie 2015, de Tudor Cojocariu

Două sărbători prost înțelese, dar fastuos serbate

La fel ca în fiecare an, sfârșitul lui august ne-a adus o mini-vacanță cu subînțeles socio-politic, prilejuită de Ziua Independenței față de URSS și de Ziua Limbii noastre cea Română. Și tot la fel ca în fiecare an, manifestațiile dedicate celor două sărbători, dar mai...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 4 Septembrie 2015, de Victoria Colesnic

Mai mult circ, mai puțină pâine

Pe ultima sută de metri, ANRE a anulat decizia de majorare a tarifelor. Operatorul de telefonie mobilă Unite a lansat anunțul conform căruia organizează un concert grandios în ziua desfășurării protestului din Piață.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Septembrie 2015, de Marin Basarab

Codreanca vs. Nistor Grozavu

În acest articol nu voi scrie despre Dorin Chirtoacă, proeuropeanul înflăcărat şi pilonul românismului din Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Septembrie 2015, de George Simion

Am găsit răspunsul!

Pe 6 septembrie are loc un protest anti-Guvernare la Chișinău. Ce credeți, ar trebui unioniștii să participe? 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Septembrie 2015, de Marin Basarab

Schimbarea vine de la noi, nu de la guvernare

Pe 6 septembrie, în Republica Moldova, se organizează un nou protest contra actualei guvernării. Organizatorii spun că va fi vorba de un protest de amploare şi ar fi bine să se implice toată societatea. Protestul se organizează contra oligarhilor de la putere, contra mass-mediei monopolizate, contra...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Septembrie 2015, de Octavian Țâcu

Mândria de a fi român (Reflecții pe marginea unei dispute între Lucian Boia și Ioan Aurel Pop)

Nu este ușor să fii istoric. Este o meserie cam ingrată, pentru că este afectată de trecerea timpului, de schimbarea regimurilor sau de conflictul de generații. Dar cel mai mult de păcatul originar al istoricului de a coaliza cu politicul și victorioșii, care de cele mai multe ori condiționează scrierea...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Septembrie 2015, de Constantin Tănase

Moldovenismul cu ușankă rusească și cu papion european

 Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 August 2015, de Moni Stănilă

Sărmanii noștri săraci

Devalorizarea continuă a leului ne pune pe toți în dificultate. Salariile noastre în lei, tot așa rămân. Pe lângă asta, scumpirile de la miezul nopții își spun cuvântul.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 25 August 2015, de Constantin Tănase

Râsul de la televiziune

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 August 2015, de Moni Stănilă

O porție sănătoasă de cultură

În 2009 veneam din Timișoara la Chișinău cu un proiect nou. Pe lângă poezie voiam și artă vizuală. Ana Toma ne-a realizat o carte-obiect în urma întâlnirii cenaclurilor Pavel Dan din Timișoara și Stare de Urgență din Chișinău, iar Ghenadie Popescu - un film.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 August 2015, de Marin Basarab

O bilă albă pentru Ilan Shor

Ilan Shor este cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în Orhei de vreo 15 ani încoace. Cine ar fi crezut că un afacerist dubios, cu o presupusă implicare în furtul miliardului, va deveni un primar bun. Nimeni!

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 August 2015, de Moni Stănilă

„Vinde averea ta"

 „(...) Zis-a lui tânărul: Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipseşte? Iisus i-a zis: Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi. Ci, auzind cuvântul acesta,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 August 2015, de Tudor Cojocariu

Un Dodon de dreapta

Știam bine că, printre criteriile de bază după care sunt aleși colaboratorii externi ai Moscovei, se numără docilitatea, caracterul gelatinos și flexibilitatea, în sensul proclamat de către tovarășul Ion Iliescu, care a fost întrebat, la un moment dat care este secretul menținerii sale...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 August 2015, de Octavian Țâcu

Măștile Cenacului

Motto: „Ne mândrim cu al nostru sat, / E micuț, dar așezat /  Între două delurele / Plin de pomi și floricele” (Din folclorul satului Cenac) 

() Citeşte tot articolul