Astăzi 5 Martie 2015, Joi - Ultima actualizare la ora 09:49
Abonamente

Atitudini 16 Aprilie 2010, ora 09:17    Din editia print

Marime Font

De ce trebuie scoasă la lumină rezistenţa anticomunistă?

„De cunoaşterea acestei istorii, zicea un bătrân luptător, au nevoie tinerii de azi şi de totdeauna. Pentru ca exemplul nostru să le fie de învăţătură şi de îndemn. Pentru ca atunci când Stalinii şi Jirinovskii ar îndrăzni să repete invazia, ei să fie la datorie”.

 

 

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 35 Hânceşti 39 Tiraspol 39

 

Propaganda sovietică nu a recunoscut niciodată existenţa unei mişcări de rezistenţă în Basarabia. Cei care aveau un alt mod de gândire decât cel oficial, care au avut curajul să se pronunţe împotriva regimului erau etichetaţi drept criminali, terorişti, bandiţi, tâlhari etc. Autorităţilor nu le era convenabil şi nu puteau să spună nici chiar în materialele secrete că la lupta împotriva lor s-au ridicat oamenii cei mai buni din teritoriile ocupate.

Arhivele secrete ale fostului regim, accesibile astăzi cercetătorilor, conţin mărturii relevante despre atitudinea românilor basarabeni, dar şi a minoritarilor faţă de noua stăpânire. Mulţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care aşteptaseră cu nerăbdare sosirea Armatei Sovietice, văzând jafurile şi devastările comise de ostaşii sovietici, le-au devenit ostili pe faţă, formulându-şi lozinca: „Ce ar fi, tot mai bine este cu românii”.


Odată cu venirea Armatei Sovietice, Maria Baradja din s. Taraclia, bulgăroaică, soţul căreia fusese deportat în 1940, a început să desfăşoare printre ţărani agitaţie antisovietică, îndemnându-i să mai aştepte puţin, întrucât „în primăvara anului 1945 în Basarabia din nou vor veni salvatorii noştri români” şi din nou „vom duce o viaţă bună”. Ţăranul Mihail Stefoglo din s. Cazaclia, găgăuz, chema sătenii la nesupunere, îndemnându-i „să nu predea pâinea statului, să se ascundă de mobilizare şi să-şi regrupeze forţele pentru a întâmpina Armata Română”. Un alt ţăran, Fiodor Anghelcev, din s. Tătar-Conciac, judeţul Cahul, găgăuz, îndemna ţăranii „să se străduie, prin orice metode, să nu nimerească în Armata Roşie”, întrucât „este ferm convins că în cel mult un an de zile Basarabia va fi eliberată de români sau englezi”. „Basarabia a fost şi va rămâne românească...”, susţinea acesta.

Numeroase documente ale securităţii constată că împotriva dictaturii comuniste se pronunţau şi foarte mulţi intelectuali, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din ţinut: ruşi, evrei, ucraineni. Vom cita doar câteva fraze dintr-un raport secret, datat cu 1 iulie 1946, prin care conducerea superioară de partid era informată despre „declaraţiile duşmănoase şi calomnioase ale intelectualităţii cu simpatii antisovietice din or. Chişinău”.

„Trăim ca şi cânii cei flămânzi”, declara conferenţiarul A. N. Golubkina. Veşnic te gândeşti la o bucăţică de pâine, întruna te gândeşti la mâncare, eşti dezbrăcat, umbli în zdrenţe. Dacă citeşti gazetele, ţi se face greaţă de la fiecare rând. În fiecare rând se face tărăboi despre viaţa bună de la noi, despre foametea din străinătate”.

A. Kolesnikov, actor, constata: „Sovietele zic că ne-au eliberat. Într-adevăr ne-au eliberat, dar ne-au eliberat de viaţă bună. Mai înainte, pe timpul românilor, eu trăiam bine, câştigam bani şi puteam să-mi asigur întreaga familie, iar acum, împreună cu soţia, nu suntem în stare să ne hrănim. De-ar fi război mai repede. Ori am ajunge să trăim mai bine, ori am muri, deoarece aşa nu se mai poate trăi”.
„Va începe oare degrabă războiul, se întreba învăţătorul Robzevici, şi se va pune oare odată capăt fărădelegilor şi robiei sovietice?.. Acesta nu e stat, ci casă de nebuni... Pe timpul românilor, nu credeam propagandei româneşti despre laturile negative ale vieţii în URSS, iar acum vedem că realitatea sovietică este o grozăvie, în faţa căreia păleşte orice propagandă”.

Propaganda sovietică a negat nu doar existenţa stărilor de spirit antisovietice şi anticomuniste, dar şi modul barbar prin care organele de represalii s-au răfuit cu participanţii şi susţinătorii mişcării de rezistenţă din Basarabia. Toate formaţiunile antisovietice erau condamnate conform prevederilor art. 54-1 lit.a al CP („trădare de patrie”). De regulă, liderii formaţiunilor fiind condamnaţi la pedeapsa capitală, iar membrii activi - la 25 de ani privaţiune de libertate. Astfel, în cadrul unor procese judiciare înscenate de autorităţi au fost condamnaţi la moarte: liderii organizaţiei antisovietice „Armata Neagră” Ion Borş şi Teodor Coşcodan; liderul „Uniunii Democratice a Libertăţii”, Anatol Miliutin; 11 membri ai Partidului Democrat Agrar, inclusiv liderii acestuia Simion Zlatan şi Vasile Odobescu; liderul organizaţiei antisovietice „Partidul Libertăţii”, Constantin Condrat; un mare grup de membri ai organizaţiei ilegale „Maidahonda” în frunte cu Anatol Guma etc.
La 25 de ani de detenţie au fost condamnaţi cca 40 de membri ai „Armatei Negre”, 17 membri şi susţinători ai grupului antisovietic condus de Filimon Bodiu, cca 30 de membri şi susţinători ai Partidului Democrat Agrar, 29 de membri şi susţinători ai „Partidului Libertăţii”, 22 de membri şi susţinători ai „Uniunii Democratice a Libertăţii”. La ani grei de puşcărie au fost condamnaţi cca 100 de membri şi susţinători ai ONB „Arcaşii lui Ştefan”.
În ciuda represiunilor sângeroase, diverse forme de rezistenţă faţă de regimul sovietic nu au încetat să se manifeste pe tot parcursul existenţei regimului.

Elena Postică, doctor în istorie, membră a Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist

 

Un articol de: Opinia Cititorului
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 5 Martie 2015, ora: 09:49

Opozant al Kremlinului, despre asasinarea lui Boris Nemţov: Elita lui Putin consideră că poate face orice

Opozant al Kremlinului, despre asasinarea lui Boris Nemţov: Elita lui Putin consideră că poate face orice

Fostul campion mondial la şah şi opozant al Kremlinului Garry Kasparov a acuzat miercuri, la Washington, elita preşedintelui rus Vladimir Putin de asasinarea lui Boris Nemţov, afirmând că aceasta consideră că poate face orice în Rusia, relatează agenţia ucraineană Ukrinform.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Martie 2015, ora: 09:42

(INTERVIU) Ioniță despre fraudele de la BEM: Hoţul acum stă într-o parte şi râde

(INTERVIU) Ioniță despre fraudele de la BEM: Hoţul acum stă într-o parte şi râde

”Banca Naţională a ajuns într-o situaţie foarte proastă că trebuie să iasă public, deşi altcineva a furat miliarde de lei. Acum toată lumea crede că Banca Naţională este de vină, deşi hoţul stă liniştit acum şi râde de tot ce se întâmplă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 5 Martie 2015, ora: 09:37

Explozie la Odesa: Demisolul clădirii în care se află sediul unui partid a fost aruncat în aer (FOTO)

Explozie la Odesa: Demisolul clădirii în care se află sediul unui partid a fost aruncat în aer  (FOTO)

O explozie a avut loc în această noapte la Odesa. Presa ucraineană scrie că în urma deflagrației au fost avariate două birouri de la demisolul unei clădiri cu trei etaje de pe strada Koblevsk, dar și mașinile parcate în apropiere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:57

Președintele României a trimis Parlamentului decizia CSAT de staţionare a unor forţe ale armatei portugheze

Preşedintele României a trimis, miercuri, Parlamentului decizia luată în CSAT privind staţionarea pe teritoriul României a unor forţe şi mijloace militare ale armatei portugheze, respectiv a patru avioane F-16 Falcon şi aproximativ 150 de militari şi civili, din misiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 4 Martie 2015, ora: 18:49

Ministerul Agriculturii cere Rusiei să extindă lista companiilor moldoveneşti exportatoare de mere

Ministerul Agriculturii cere Rusiei să extindă lista companiilor moldoveneşti exportatoare de mere

Ministerul Agriculturii va solicita astăzi Serviciului Fitosanitar de la Moscova să extindă lista producătorilor care vor putea exporta mere în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de către ministrul Agriculturii, Ion Sula, după audierile de la comisia de profil a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:29

DW: Chișinăul, derutat de semnalele alarmiste ale SUA și UE. Mizează pe rezistența Ucrainei

Noi semnale de alarmă de la București și Washington vizând securitatea Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău sunt încurajate să întreprindă „acțiuni foarte rapide și decisive” în aplicarea reformelor, pentru ca țara să poată fi ajutată...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 Martie 2015, ora: 18:17

Numărul imigranților ilegali în UE aproape s-a triplat într-un an

Numărul imigranților ilegali în UE aproape s-a triplat într-un an

Numărul de imigranți intrați ilegal în Uniunea Europeană aproape s-a triplat în 2014 în comparație cu 2013.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:17

CCA va monitoriza mai multe posturi TV

CCA va monitoriza mai multe posturi TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va monitoriza emisiunile informativ-analitice retransmise de câteva posturi TV din ţară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:06

România a aprobat un nou ajutor pentru Republica Moldova

Guvernul de la București a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea celui de-al treilea Protocol adiţional la Acordul privind ajutorul financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova în valoare de 100 milioane de euro.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 Martie 2015, ora: 17:43

Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenințare pentru întreaga lume

Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenințare pentru întreaga lume

Iran concurează cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu, iar un regim islamist care ar avea arme nucleare ar fi cea mai mare amenințare la adresa Israelului si a întregii lumi. Avertismentul a fost făcut de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:37

Gherman despre întâlnirea cu Iohannis: Drumul nostru la Bruxelles trece prin București

Președintele Klaus Iohannis a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, viceprim-ministru, Natalia Gherman, în cadrul întâlnirii aceasta afirmând că ”drumul Republicii Moldova la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:24

Recomandări pentru premierul Chiril Gaburici

Recomandări pentru premierul Chiril Gaburici

Un set de recomandări cu idei de politici publice şi reforme în domenii precum economia, energia, justiţia, sectorul bancar sau combaterea corupției au fost înaintate astăzi premierului Chiril Gaburici de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:22

JAFUL DE LA BEM: O nouă schemă arată cum au fost furate mai multe milioane

JAFUL DE LA BEM: O nouă schemă arată cum au fost furate mai multe milioane

"BEM: ancheta merge, banii se fură", scrie Veaceslav Ioniță pe blogul său.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 4 Martie 2015, ora: 17:21

Merkel: Orice încălcare gravă a încetării focului în estul Ucrainei duce la noi sancțiuni

Merkel: Orice încălcare gravă a încetării focului în estul Ucrainei duce la noi sancțiuni

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri Rusia că orice încălcare gravă a actualei încetări 'fragile' a focului în estul Ucrainei va determina Uniunea Europeană să impună noi sancțiuni contra Moscovei pentru sprijinirea separatiștilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:16

Nave militare NATO au ajuns în Marea Neagră, pentru exerciţii la care participă şi militari români

Nave militare NATO au ajuns în Marea Neagră, pentru exerciţii la care participă şi militari români

Mai multe nave militare NATO au ajuns miercuri în Marea Neagră, unde vor participa la exerciţii cu Forţele navale din România, Bulgaria şi Turcia.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 4 Martie 2015, ora: 16:45

Guvernul a aprobat MAJORAREA pensiilor pentru toate categoriile din 1 aprilie

Guvernul a aprobat MAJORAREA pensiilor pentru toate categoriile din 1 aprilie

La 1 aprilie va fi indexarea cu 7,95% a pensiilor de asigurări sociale, pensiile pentru vechime în muncă stabilite până la 1 ianuarie 1999, a pensiilor stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi indemnizaţiilor de invaliditate...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 16:12

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați din funcții

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați din funcții

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați astăzi, 4 martie, din funcții. Propunerile au fost făcute de ministrul Agriculturii, Ion Sula, în cadrul ședinței Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 16:05

(FOTO) Gherman s-a întâlnit la București cu Ponta și Iohannis: ”Nimeni nu se îndoieşte de parcursul european al R. Moldova”

(FOTO) Gherman s-a întâlnit la București cu Ponta și Iohannis: ”Nimeni nu se îndoieşte de parcursul european al R. Moldova”

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul României, Victor Ponta, în cadrul vizitei oficiale la București, informează Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 15:38

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi, care au fost numiţi în funcţie azi, în cadrul şedinţei Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 15:28

Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

Sancţiunile economice impuse Rusiei de către statele occidentale împreună cu scăderea dramatică a preţului petrolului au răvăşit economia ţării conduse de Vladimir Putin, în ultimele luni.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 15:23

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) 19 militari au fost UCIȘI în apropiere de Debalițeve, iar 135 au fost răniți

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) 19 militari au fost UCIȘI în apropiere de Debalițeve, iar 135 au fost răniți

Separatiștii pro ruși din Donbas continuă să profite de regimul de încetare a focului pentru a-și întări forțele și a-și aduna tehnica militară.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 14:52

Oligarhii ucraineni plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme

Oligarhii ucraineni plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme

Oameni de afacere importanți din Ucraina plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme. Grupul de consilieri cuprinde nume de marca ale politicii europene.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 13:13

Ponta și Leancă despre livrarea de gaze românești: Încă un vis a devenit realitate. Trebuie continuat până la Chișinău

Ponta și Leancă despre livrarea de gaze românești: Încă un vis a devenit realitate. Trebuie continuat până la Chișinău

Premierul român, Victor Ponta și fostul premier de la Chișinău, Iurie Leancă au reacționat pe paginile personale de Facebook după ce astăzi, 4 martie, a fost dat startul livrării de gaze din România în Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 4 Martie 2015, ora: 13:04

Comisia Europeană regândește politica de vecinătate

Comisia Europeană regândește politica de vecinătate

Comisia Europeană se gândește să renunțe la actuala Politica Europeană de Vecinătate și pare deschisă la posibilitatea de a avea o cooperare mai strânsă cu Rusia. Instituția vrea să vină până la toamnă cu propuneri concrete de reformare a politicii sale de...

( ) Citeşte tot articolul


Atitudini 4 Martie 2015, de Marin Basarab

La puşcărie cu Mătăsaru!

Doar doi ani de puşcărie, şi aceia cu suspendare, pentru cel mai mare „criminal” din Republica Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Martie 2015, de Constantin Tănase

Toate încep de la reforma morală a societății

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Martie 2015, de Marin Basarab

Să nu ucizi

„Să nu ucizi”, spune a șasea poruncă din Decalog. E vorba de un imperativ categoric, care, după mine, ar trebui să fie unul universal şi să nu ţină doar de lumea creştină. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Martie 2015, de Moni Stănilă

Inima e lângă comoară

„Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 2 Martie 2015, de Pavel Păduraru

Cine i-a dăruit libertatea lui Micu?

Recenta eliberare din detenție a așa-numitului „hoţ în lege” Petru Popovici (Gâlcă), alias Micu, a stârnit la Chișinău o mulțime de insinuări la adresa actualei guvernări, în special a lui Vlad Filat. Până și Renato Usatîi a anunţat de la Moscova că...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Ovidiu Raețchi, deputat în Parlamentul României

Iohannis la Chișinău. Politicieni și procurori români, treceți Prutul!

România e departe de a fi un paradis politic. Și aici, până mai deunăzi, corupția a fost principala regulă a jocului pentru niște politicieni de multe ori iresponsabili și nepregătiți. Și aici moștenirea grea a comunismului – cu sărăcie extremă, lipsa de perspective, clientelism...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Octavian Țâcu

Lecții de istorie pentru Dodon și Narîșkin

Motto: „Cu baionetele poți face orice, dar nu te poți așeza pe ele” (Taleyrand)

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Tudor Cojocariu

Marea victorie asupra bunului simț

Fără a-mi propune să ofensez vreo parte a societății noastre poli-etnice, poli-geopolitice, poli-ideologice și poli-tot-ce vrei, trebuie să remarc următorul lucru. Niciodată, nici o dezbatere publică pe tematici axiologice sau istorice, n-a fost purtată și încheiată cu bun simț. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Moni Stănilă

Vă rog să distrugeţi piaţa de vechituri!

După instalarea guvernului, leul a început să îşi revină. A scăzut spectaculos şi a crescut spectaculos. Evident că tot săracii au pierdut. Bogaţii ţării nu au fost obligaţi nici să cumpere valută, nici să o vândă. Plapuma e groasă, rezervele pe măsură.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 26 Februarie 2015, de Constantin Tănase

De la euroscepticism spre antieuropenism și înapoi spre moldovenismul sovietic

Euroscepticii se înmulțesc pe zi ce trece și de această situație nu este, obligatoriu, vinovată numai Alianța de guvernare de la Chișinău sau numai o componentă a ei, luată aparte.  

() Citeşte tot articolul

Comentariu 26 Februarie 2015, de Ana Gherciu

Analize în așteptarea datelor de la recensământ

La publicarea rezultatelor finale ale Recensământului populației și al locuințelor (RPL) din mai 2014, sociologii care au lucrat la organizarea, realizarea și sintetizarea informațiilor colectate trebuie să prezinte numărul celor care consideră că vorbesc româna și al celor care au declarat...

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Februarie 2015, de Marin Basarab

Pasivii agresivi

În societatea noastră (şi probabil nu doar a noastră) există un tip de specimene pe care eu le-aş caracteriza drept „pasivii agresivi”. Aceştia sunt foarte pasivi în ceea ce ţine de fapte (adică practic nu fac nimic niciodată) şi foarte agresivi în ceea ce ţine de vorbe. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 25 Februarie 2015, de Dorin Galben

Micșorați prețurile, șarlatanilor

După ce săptămâna trecută leul s-a depreciat dramatic față de euro și dolar, prețurile la produse au crescut simțitor. Zilele acestea moneda națională totuși a revenit practic la normal, însă comercianții se pare că nu planifică să micșoreze tarifele.

() Citeşte tot articolul