Astăzi 28 Mai 2015, Joi - Ultima actualizare la ora 20:32
Abonamente

Atitudini 16 Aprilie 2010, ora 09:17    Din editia print

Marime Font

De ce trebuie scoasă la lumină rezistenţa anticomunistă?

„De cunoaşterea acestei istorii, zicea un bătrân luptător, au nevoie tinerii de azi şi de totdeauna. Pentru ca exemplul nostru să le fie de învăţătură şi de îndemn. Pentru ca atunci când Stalinii şi Jirinovskii ar îndrăzni să repete invazia, ei să fie la datorie”.

 

 
 
Chişinău
11°
Hânceşti
12°
Tiraspol
12°
Chişinău 51 Hânceşti 54 Tiraspol 54

 

Propaganda sovietică nu a recunoscut niciodată existenţa unei mişcări de rezistenţă în Basarabia. Cei care aveau un alt mod de gândire decât cel oficial, care au avut curajul să se pronunţe împotriva regimului erau etichetaţi drept criminali, terorişti, bandiţi, tâlhari etc. Autorităţilor nu le era convenabil şi nu puteau să spună nici chiar în materialele secrete că la lupta împotriva lor s-au ridicat oamenii cei mai buni din teritoriile ocupate.

Arhivele secrete ale fostului regim, accesibile astăzi cercetătorilor, conţin mărturii relevante despre atitudinea românilor basarabeni, dar şi a minoritarilor faţă de noua stăpânire. Mulţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care aşteptaseră cu nerăbdare sosirea Armatei Sovietice, văzând jafurile şi devastările comise de ostaşii sovietici, le-au devenit ostili pe faţă, formulându-şi lozinca: „Ce ar fi, tot mai bine este cu românii”.


Odată cu venirea Armatei Sovietice, Maria Baradja din s. Taraclia, bulgăroaică, soţul căreia fusese deportat în 1940, a început să desfăşoare printre ţărani agitaţie antisovietică, îndemnându-i să mai aştepte puţin, întrucât „în primăvara anului 1945 în Basarabia din nou vor veni salvatorii noştri români” şi din nou „vom duce o viaţă bună”. Ţăranul Mihail Stefoglo din s. Cazaclia, găgăuz, chema sătenii la nesupunere, îndemnându-i „să nu predea pâinea statului, să se ascundă de mobilizare şi să-şi regrupeze forţele pentru a întâmpina Armata Română”. Un alt ţăran, Fiodor Anghelcev, din s. Tătar-Conciac, judeţul Cahul, găgăuz, îndemna ţăranii „să se străduie, prin orice metode, să nu nimerească în Armata Roşie”, întrucât „este ferm convins că în cel mult un an de zile Basarabia va fi eliberată de români sau englezi”. „Basarabia a fost şi va rămâne românească...”, susţinea acesta.

Numeroase documente ale securităţii constată că împotriva dictaturii comuniste se pronunţau şi foarte mulţi intelectuali, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din ţinut: ruşi, evrei, ucraineni. Vom cita doar câteva fraze dintr-un raport secret, datat cu 1 iulie 1946, prin care conducerea superioară de partid era informată despre „declaraţiile duşmănoase şi calomnioase ale intelectualităţii cu simpatii antisovietice din or. Chişinău”.

„Trăim ca şi cânii cei flămânzi”, declara conferenţiarul A. N. Golubkina. Veşnic te gândeşti la o bucăţică de pâine, întruna te gândeşti la mâncare, eşti dezbrăcat, umbli în zdrenţe. Dacă citeşti gazetele, ţi se face greaţă de la fiecare rând. În fiecare rând se face tărăboi despre viaţa bună de la noi, despre foametea din străinătate”.

A. Kolesnikov, actor, constata: „Sovietele zic că ne-au eliberat. Într-adevăr ne-au eliberat, dar ne-au eliberat de viaţă bună. Mai înainte, pe timpul românilor, eu trăiam bine, câştigam bani şi puteam să-mi asigur întreaga familie, iar acum, împreună cu soţia, nu suntem în stare să ne hrănim. De-ar fi război mai repede. Ori am ajunge să trăim mai bine, ori am muri, deoarece aşa nu se mai poate trăi”.
„Va începe oare degrabă războiul, se întreba învăţătorul Robzevici, şi se va pune oare odată capăt fărădelegilor şi robiei sovietice?.. Acesta nu e stat, ci casă de nebuni... Pe timpul românilor, nu credeam propagandei româneşti despre laturile negative ale vieţii în URSS, iar acum vedem că realitatea sovietică este o grozăvie, în faţa căreia păleşte orice propagandă”.

Propaganda sovietică a negat nu doar existenţa stărilor de spirit antisovietice şi anticomuniste, dar şi modul barbar prin care organele de represalii s-au răfuit cu participanţii şi susţinătorii mişcării de rezistenţă din Basarabia. Toate formaţiunile antisovietice erau condamnate conform prevederilor art. 54-1 lit.a al CP („trădare de patrie”). De regulă, liderii formaţiunilor fiind condamnaţi la pedeapsa capitală, iar membrii activi - la 25 de ani privaţiune de libertate. Astfel, în cadrul unor procese judiciare înscenate de autorităţi au fost condamnaţi la moarte: liderii organizaţiei antisovietice „Armata Neagră” Ion Borş şi Teodor Coşcodan; liderul „Uniunii Democratice a Libertăţii”, Anatol Miliutin; 11 membri ai Partidului Democrat Agrar, inclusiv liderii acestuia Simion Zlatan şi Vasile Odobescu; liderul organizaţiei antisovietice „Partidul Libertăţii”, Constantin Condrat; un mare grup de membri ai organizaţiei ilegale „Maidahonda” în frunte cu Anatol Guma etc.
La 25 de ani de detenţie au fost condamnaţi cca 40 de membri ai „Armatei Negre”, 17 membri şi susţinători ai grupului antisovietic condus de Filimon Bodiu, cca 30 de membri şi susţinători ai Partidului Democrat Agrar, 29 de membri şi susţinători ai „Partidului Libertăţii”, 22 de membri şi susţinători ai „Uniunii Democratice a Libertăţii”. La ani grei de puşcărie au fost condamnaţi cca 100 de membri şi susţinători ai ONB „Arcaşii lui Ştefan”.
În ciuda represiunilor sângeroase, diverse forme de rezistenţă faţă de regimul sovietic nu au încetat să se manifeste pe tot parcursul existenţei regimului.

Elena Postică, doctor în istorie, membră a Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist

 

Un articol de: Opinia Cititorului
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 28 Mai 2015, ora: 20:32

ALERTĂ! Se pregătește răsturnarea violentă a puterii de stat a R.Moldova!

Republica Moldova este în pericol ca niciodată. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 18:39

În Republica Moldova se dau păduri în arendă la costuri derizorii

În Republica Moldova se dau păduri în arendă la costuri derizorii

Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, a solicitat miercuri, 27 mai, Executivului, în cadrul unei conferințe de presă, anularea regulamentului și modernizarea cadrului legislativ în domeniu pentru a evita o criză ecologică de proporții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 16:58

FAO: Numărul persoanelor care suferă de foame a coborât, în premieră, sub 800 de milioane

FAO: Numărul persoanelor care suferă de foame a coborât, în premieră, sub 800 de milioane

Numărul persoanelor care suferă de foame a coborât, pentru prima oară de când se face o astfel de evaluare, sub 800 de milioane, o reducere de aproape un sfert în ultimii 25 de ani, anunță FAO.

( ) Citeşte tot articolul

Economie Mondială 27 Mai 2015, ora: 16:55

OPEC ar putea inunda piața cu petrol timp de ani de zile: „Vom pluti într-o supraproducție de petrol”

OPEC ar putea inunda piața cu petrol timp de ani de zile: „Vom pluti într-o supraproducție de petrol”

OPEC ar putea inunda piața cu petrol timp de ani de zile, dacă va opta să nu modifice plafonul de producție al organizației. Decizia ar putea fi luată la o reuniune din luna iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 16:30

ALERTĂ CU BOMBĂ la sediul unei firme din centrul Capitalei. Au fost găsite arme, detonatoare şi cocktail-uri Molotov

ALERTĂ CU BOMBĂ la sediul unei firme din centrul Capitalei. Au fost găsite arme, detonatoare şi cocktail-uri Molotov

O clădire din centrul Capitalei a fost înconjurată de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Angajaţii din sediu au fost evacuaţi.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Mai 2015, ora: 16:26

NATO: Atacurile împotriva integrității teritoriale a Ucrainei continuă în pofida armistițiului

NATO: Atacurile împotriva integrității teritoriale a Ucrainei continuă în pofida armistițiului

"Atacurile" împotriva "integrității teritoriale" a Ucrainei - teatrul unui conflict ce opune trupele guvernamentale rebelilor proruși în estul țării - continuă în pofida armistițiului fragil în vigoare, a declarat miercuri un înalt...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 27 Mai 2015, ora: 16:14

Comisia Europeană cere statelor UE să preia 40.000 de candidați la azil veniți în Grecia și Italia

Comisia Europeană cere statelor UE să preia 40.000 de candidați la azil veniți în Grecia și Italia

Comisia Europeană a cerut miercuri statelor UE să preia pentru o perioadă doi ani 40.000 de candidați la azil din Siria și Eritreea ajunși în Grecia și Italia și a făcut apel la acestea să primească în același termen 20.000 de persoane cu statut de refugiat care nu se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 15:13

Șase posturi de televiziune au fost sancționate de CCA

Șase posturi de televiziune au fost sancționate de CCA

6 posturi de televiziune s-au ales cu avertizare publică din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru reflectarea neechilibrată a campaniei electorale pentru alegerile locale din 14 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 27 Mai 2015, ora: 15:00

Rusia susține că oficialii FIFA arestați nu au legătură cu acordarea CM 2018

Rusia susține că oficialii FIFA arestați nu au legătură cu acordarea CM 2018

Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a precizat miercuri că înalții oficiali FIFA arestați la Zurich sub acuzația de corupție nu au avut legătură cu campania de alegere a gazdei Cupei Mondiale din 2018, competiție care a fost atribuită Rusiei, relatează agenția EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2015, ora: 14:47

(Show-ul continuă) Fostul ministru de Interne, Dorin Recean a fost citat la Procuratură

(Show-ul continuă) Fostul ministru de Interne, Dorin Recean a fost citat la Procuratură

Fostul ministru de Interne, Dorin Recean a fost citat la Procuratură pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit acestuia, dosarul a fost deschis în urma unei plângeri depuse de controversatul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Mai 2015, ora: 14:36

În Rusia, corupţia este atât de mare încât ajunge până în cosmos

În Rusia, corupţia este atât de mare încât ajunge până în cosmos

În Rusia, corupţia este atât de mare încât ajunge până în cosmos. 1,8 miliarde de dolari au dispărut din programul spaţial rus, spune curtea de conturi de la Moscova. Iar delapidările repetate au început să afecteze performanţa agenţiei Roscosmos....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 14:22

Aeroportul Internațional din Chișinău va avea un nou design (GALERIE FOTO)

Aeroportul Internațional din Chișinău va avea un nou design (GALERIE FOTO)

Avia Invest, compania care administrează Aeroportul Internaţional Chişinău continuă realizarea unui plan amplu investiţional de modernizare a porţilor aeriene ale Moldovei. La etapa actuală au loc lucrările de extindere şi reconstrucţie a terminalului AIC.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2015, ora: 14:09

Ministrul Apărării a vorbit la Bruxelles despre intențiile R. Moldova de a-și moderniza Forțele Armate

Ministrul Apărării a vorbit la Bruxelles despre intențiile R. Moldova de a-și moderniza Forțele Armate

Ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, a efectuat, în perioada 26-27 mai curent, o vizită oficială la Cartierul General NATO de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2015, ora: 14:03

Usatîi cheamă presa la partid! Partidul Nostru ar putea fi exclus din noi din cursă

Usatîi cheamă presa la partid! Partidul Nostru ar putea fi exclus din noi din cursă

Partidul Nostru şi preşedintele formaţiunii Renato Usatîi invită la o conferinţă de presă la tema: „Noi provocări din partea autorităţilor privind excluderea partidului lui Renato Usatîi din cursa electorală şi anunţarea Marşului Naţional „Pentru alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Mai 2015, ora: 14:00

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Rusia dă foc soldaților ruși ce mor în război

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Rusia dă foc soldaților ruși ce mor în război

Rusia foloseşte crematorii mobile pentru a incinera trupurile soldaţilor ruşi care au murit în timp ce au luptat alături de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, susţine Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2015, ora: 13:54

Ioniță a fost chemat la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cazul BEM

Ioniță a fost chemat la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cazul BEM

Politicianul de la Chișinău, Veaceslav Ioniță a fost chemat la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cazul BEM. Anunțul a fost făcut chiar de acesta pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 13:31

Ministerul de Externe de la Chișinău comentează criticile Rusiei privind interzicerea cetățenilor ruși pe teritoriul țării

Ministerul de Externe de la Chișinău comentează criticile Rusiei privind interzicerea cetățenilor ruși pe teritoriul țării

Autorităţile de la Chișinău interacţionează cu partea rusă la capitolul rotaţiei mlitarilor ruşi care fac parte din contingentul de pace din regiunea transnistreană în baza unui mecanism prestabilit, ce prevede notificarea din timp cu privire la sosirea acestora pe teritoriul...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Mai 2015, ora: 13:24

Poroşenko a promulgat noua strategie de securitate naţională a Ucrainei cu principalul obiectiv de aderare la UE

Poroşenko a promulgat noua strategie de securitate naţională a Ucrainei cu principalul obiectiv de aderare la UE

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat marţi noua strategie de securitate naţională a Ucrainei, ale cărei principale obiective vizează aderarea la Uniunea Europeană şi crearea condiţiilor pentru alăturarea ţării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 12:57

Vezi cum și-au schimbat opinia Usatîi și Vlah despre Dodon

Actualii parteneri politici ai lui Igor Dodon – bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și controversatul politician Renato Usatîi și-au schimbat radical opinia despre acesta în ultimii doi ani, după ce anterior îl acuzau că a luat trei milioane de dolari pentru a vota...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 12:54

Mişcarea Ecologistă cere abrogarea regulamentului privind darea în arendă a pădurilor

Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, a expediat repetat o scrisoare deschisă Guvernului cu solicitarea să fie abrogat un regulament aprobat pe vremea ex-premierului Vasile Tarlev, care permite darea în arendă a fondului forestier naţional pe o perioadă de 49...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 12:47

Moscova ar putea să deblocheze importul de cireşe, prune şi caise din R. Moldova

Moscova ar putea să deblocheze importul de cireşe, prune şi caise din R. Moldova

Moscova ar putea să reia importul de cireşe, prune şi caise din Republica Moldova, anunţă Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară Rosselhoznadzor, după o rundă de negocieri purtate între Iulia Şvabauskene, director-adjunct al agenţiei ruse, şi...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Mai 2015, ora: 12:34

7.000 de persoane au fost evacuate în Canada din cauza incendiilor de pădure

7.000 de persoane au fost evacuate în Canada din cauza incendiilor de pădure

Înmulţirea focurilor de pădure din vestul Canadei, dintre care multe scăpate de sub control, a necesitat evacuarea a circa 7.000 de rezidenţi şi angajaţi ai unor companii petroliere, au informat autorităţile provinciei Alberta, citaţi de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2015, ora: 12:26

1.500 de militari români şi străini participă la Braşov la cel mai important exerciţiu de instruire

1.500 de militari români şi străini participă la Braşov la cel mai important exerciţiu de instruire

1.500 de militari români şi străini participă, în poligonul de la Cincu, la cel mai important exerciţiu de instruire prin simulări reale de atac organizat până acum în România. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Mai 2015, ora: 12:23

Rusia sapă tranşee de-a lungul graniţei cu Ukraina, în dreptul regiunii Donbas

Rusia sapă tranşee de-a lungul graniţei cu Ukraina, în dreptul regiunii Donbas

Rusia a săpat tranşee pe o distanţă de 100 km de-a lungul frontierei sale cu Ukraina în dreptul regiunii Donbas, unde vameşii ruşi au construit şi fortificaţii pe o lungime de 40 de km, după cum relatează agenţia ukraineană de presă Ukrnews, citând oficiosul rus...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 27 Mai 2015, ora: 12:20

Banca Mondială va acorda un credit de 12 mln de dolari pentru producătorii de mere, prune și struguri

Banca Mondială va acorda un credit de 12 mln de dolari pentru producătorii de mere, prune și struguri

Această prevedere se conţine în Acordul de finanţare adiţională a proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), care a fost semnat între Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Banca Mondială, la data de 21 mai 2015.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2015, ora: 12:08

Mircea Geoană, la audieri: DNA a pus sechestru pe trei ceasuri de lux ale senatorului

Mircea Geoană, la audieri: DNA a pus sechestru pe trei ceasuri de lux ale senatorului

Senatorul român, Mircea Geoană s-a prezentat miercuri, 27 mai, la Direcția Națională Anticorupție, fiind citat în dosarul lui Marian Vanghelie.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 27 Mai 2015, ora: 11:59

415 ani de neuitare! 415 ani de la Prima Unire a românilor. La mulţi ani români! Îţi mulţumim Maria Ta!

415 ani de neuitare! 415 ani de la Prima Unire a românilor. La mulţi ani români! Îţi mulţumim Maria Ta!

„De la 1600 nici un român n-a mai putut gîndi unirea fără uriaşă lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvîrşită poezie tragică.„(N.Iorga).

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 25 Mai 2015, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Fețele Munchenului

De câte ori merg în Germania sau mă gândesc la nemți, îmi amintesc cazul anecdotic povestit de profesor la unul din cursurile de istorie modernă a României, când trupele române, aflate la grea încercare în bătălia de la Mărășești, au fost nevoite să se...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cel mai tradus scriitor tânăr din Moldova

Un lucru care mă roade de multă vreme are de a face cu neluarea în seamă a valorilor proprii. Iar dacă la capitolul literatură română stăm cumva, la literatura rusă din Republica Moldova suntem corigenți.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Mai 2015, de Constantin Tănase

Ideea europeană și umilința națională

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Mai 2015, de Moni Stănilă

Din vina lui Chirtoacă

Am vorbit despre primăriile de la sate și orașe. Despre capitală - e simplu. Voi începe cu o analogie. Ori de câte ori mă duc în România, la invitația unui cuiva sau din proprie inițiativă, intru pe mersul trenurilor și caut varianta cea mai bună. Evident că ideal ar fi să am...

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Mai 2015, de Moni Stănilă

Rugăciunea lui Iisus

„Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de Marin Basarab

Republica Moldova trebuie să dispară

Mi-am expus de nenumărate ori părerea față de unionism. Sunt sceptic, chiar dacă, în adâncul sufletului tind şi eu spre Unire, ca orice român sănătos la cap. Nu-mi place însă să-mi etalez unionismul, e o chestie personală, care nu mă face nici mai bun, nici mai rău decât...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de George Simion

Domnilor Gaburici, Candu, Timofti

Vă scriu cu simpatia omului care nu vă cunoaște, dar îndrăznește să spere la ce-i mai bun din firea umană, până la capăt. Am auzit despre multe lucruri făcute de către Domniile Voastre. Unele mai bune, majoritatea mai puțin bune. Oricum, raportul este unul mai echilibrat decât la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Mai 2015, de Moni Stănilă

Orbul din naștere

Și în această duminică este rânduită o lectură din Evanghelia după Ioan, de la capitolul 9.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cartea anului

Dumitru Crudu nu se dezminte, după ce a scuturat poezia românească, cu douăzeci de ani în urmă, a trecut furtunos și cu succes la proză și dramaturgie, iar acum s-a apucat de ceea ce pare mai ușor, dar de fapt e dificil și complicat: literatură pentru copii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Mai 2015, de Constantin Tănase

Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară…

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Mai 2015, de Marin Basarab

Cardiopolitika – Faust în vremuri putiniste

„Cardiopolitika”, documentarul regizat de rusoaica Svetlana Strelnikova şi editat de conaţionalul nostru Denis Bartenev, a câştigat marele premiu la Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF – ediţia a XII-a.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 19 Mai 2015, de Ana Gherciu

Ipocrizia din spatele homofobiei

Vreau să precizez de la bun început că respect cu tot sufletul pe cei care urmează cu sfințenie Scripturile și nu doar se bat cu pumnul în piept că sunt mari credincioși. Totuși, de câteva ori pe an mi se face scârbă de mai multe organizații religioase și chiar reprezentanți ai...

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

SondajSPUNE-ŢI părerea şi votează. Opinia ta contează.

Cine credeți că ar trebui să fie Primarul Chișinăului ?

vezi rezultatele sondajului de până acum