Cultură

Ion Gheorghita-70 – Copil al firii si al primaverii

Sambata, in Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost comemorat poetul si dramaturgul Ion Gheorghita, de la nasterea caruia s-au implinit 70 de ani.Manifestarea a fost moderata de catre scriitorul Anatol Ciocanu, colaborator al Muzeului Literaturii Romane „M. Kogalniceanu”, care este si autorul expozitiei aniversare „Trece poetul prin grai”.

La comemorare au luat cuvantul mai multi oameni de litere: acad. Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Dumitru Matcovschi, Elena Vatamanu-Curecheru, Haralambie Moraru, Vasile Tarateanu, Dumitru Apetri, Sergiu Nuca, Valeriu Nazar, Lucia Gheorghita, sotia regretatului scriitor, s.a. S-a vorbit in contradictoriu, dar toti cei care au luat cuvantul au accentuat meritele lui Ion Gheorghita in anii miscarii de eliberare si renastere nationala.
Poetul s-a nascut pe 3 aprilie 1939 in satul Larga, judetul Cernauti. Dupa absolvirea Universitatii din Cernauti, a lucrat redactor la ziarul „Zorile Bucovinei”, redactor la revista „Moldova”, redactor-sef al Colegiului de traducere al USM. A semnat mai multe volume de versuri, majoritatea dintre care pentru copii, dar si dramaturgie, si publicistica.
Cu ocazia aniversarii, a fost editat volumul selectiv de versuri „Intemeierea frunzelor”, selectie si prefata de acad. Mihai Cimpoi. In prefata cartii, presedintele Uniunii Scriitorilor mentioneaza, intre altele, ca Ion Gheorghita „a fost un spirit rector al reinnoirilor in perioada Renasterii basarabene, facand sa fie promovat adevarul despre noi, cei de la „marginea campiei” romane”.
Poetul martir Ion Gheorghita a fost asasinat de persoane necunoscuti la 28 noiembrie 1991.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *