Actualitate

Meteorologii au anunţat pentru următoarele zile temperaturi pozitive şi lapoviţă

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în zilele de week-end valorile termice în medie pe ţară vor coborî până la minus 2 grade, noaptea, şi mai mult în nordul ţării. Sâmbătă, termometrele vor indica până la 10 grade Celsius, pe alocuri cu soare. Duminică, temperaturile vor scădea până la 3-5 grade, iar în toate zonele din ţară sunt posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Tendinţa de răcire a vremii se va menţine şi luni, 11 decembrie, când noaptea mercurul termometrelor va cădea până la minus 5 grade Celsius, însă de marţi iarăşi se va încălzi. Astfel, pentru perioada 12-15 decembrie, meteorologii au prognozat în toată ţara valori termice de 9-14 grade Celsius, ziua, şi 1-7 grade, noaptea.

Ultimele prognoze arată că iarna nu se grăbeşte să intre în forţă, însă specialiştii afirmă că asemenea situaţii nu sunt ieşite din comun. „În luna decembrie aproape pe întreg teritoriul ţării se înregistrează temperatură medie lunară negativă a aerului – de la -0,2ºC la sud până la -2,1ºC la nord. Însă sunt relativ frecvente cazurile când în această lună temperatura medie a aerului este pozitivă. Astfel de valori ale temperaturii aerului se semnalează în raioanele din nordul şi centrul ţării în medie o dată în 4 ani, în cele din sud – o dată în 2 ani. Cea mai rece lună decembrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 2002 – temperatura medie lunară a aerului a constituit între -5,8ºC (Ceadâr-Lunga) şi -8,0ºC (Soroca). Cea mai caldă lună decembrie a fost în anul 1960 – temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +2,7ºC (Râbniţa) şi +5,8ºC (Tiraspol)”, indică surse de la SHS.

Calendarul popular anunţă pentru această lună un repaos în majoritatea activităţilor. Oamenii au grijă de gospodărie, animale şi de starea grădinilor şi a câmpurilor. Fetele nemăritate se spală cu prima zăpadă ca să fie frumoase. Dacă începutul lunii este geros, aşa va fi zece săptămâni. Tot tradiţia spune că o iarnă geroasă înseamnă că vara va fi călduroasă, iar dacă va fi zăpadă, anul care va veni va fi roditor.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *