Actualitate

O expoziţie dedicată aniversării a 25-a a stabilirii relaţiilor diplomatice moldo-chineze a fost vernisată la Biblioteca Naţională

La eveniment au participat viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Zhang Yinghong, ex-Ambasadorul RM în China, Victor Borşevici, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

În debutul manifestării, directorul instituţiei-gazdă, Elena Pintilei, a făcut o prezentare generală a expoziţiei, care cuprinde peste 150 de cărţi ce se referă la relaţia bilaterală moldo-chineză, dar şi volume privind civilizaţia, istoria, filozofia, impactul economic şi social, tradiţiile, stilul vieţii, limba şi literatura chineză. Tot aici, a fost vernisată o mică expoziţie a elementelor decorative conexe Festivalului Primăverii (Anul Nou Chinezesc), pregătită de către Ambasada Republicii Populare Chineze în R. Moldova.

În alocuţiunea sa, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii s-a referit la realizările obţinute în domeniul relaţiilor diplomatice dintre cele două state, subliniind că Republica Populară Chineză este un partener important al R. Moldova. „Contactele noastre politice sînt foarte bune. „Drumul Mătăsii” şi activităţile conexe ale acestui proiect deschid mari perspective pentru dezvoltarea relaţiilor noastre comerciale cu alte state”, a accentuat Lilian Darii.

Solicitat de MOLDPRES, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Zhang Yinghong a menţionat că China este printre primele ţări care a stabilit relaţii diplomatice cu R. Moldova.

„Pe parcursul celor 25 de ani, relaţiile noastre bilaterale prieteneşti s-au bazat pe încredere reciprocă. În ianuarie-noiembrie 2016, volumul exportului produselor moldoveneşti a constituit 13,5 milioane de dolari, înregistrînd o creştere de 80 la sută în comparaţie cu anul precedent. De asemenea, sînt destul de frecvente schimburile culturale dintre cele două ţări, China fiind prezentă de fiecare dată la Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”. În acelaşi timp, în cadrul Institutului „Confucius”, peste 3600 de studenţi au studiat limba chineză”, a constatat diplomatul chinez.

În cadrul manifestării, a avut loc ceremonia de lansare oficială a ştampilei cu obliterare specială ,,25 de ani de relaţii diplomatice Republica Moldova – Republica Populară Chineză”, elaborate de Poşta Moldovei cu reprezentarea Cetăţii Sorocii şi Oraşului Interzis de la Beijing, aplicată pe plicul cu desen special, ce include mai multe state cu care R. Moldova a semnat acorduri privind stabilirea relaţiilor diplomatice în anul 1992.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *