Actualitate

O mână de ajutor din România pentru copiii bolnavi de cancer din Moldova

Este vorba despre copiii bolnavi de cancer, cărora tratamentul le este administrat prin perfuzie, în lipsa unui număr suficient de aparate de tip infuzomat.

Administrarea prin perfuzie a medicamentelor, metodă folosită în perioada sovietică, reduce considerabil efectul tratamentului citostatic.

„Secţia oncologică pediatrică se confruntă cu o criză acută de aparatură medicală. Pacienţii au nevoie urgentă de dispozitive pentru administrarea tratamentului citostatic intravenos. Efectul tratamentului scade dacă nu este administrat corespunzător, rolul aparatului de tip infuzomat devine unul esenţial. În acest sens, conducerea face apel la solidaritatea şi bunăvoinţa oamenilor dornici să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de spitalizare a copiilor bolnavi de cancer. Acest aparat se găseşte în toate spitalele de oncologie, mai puţin la Chişinău”, se arată într-un mesaj de ajutor transmis de conducerea Institutului Oncologic către Asociaţia “Tighina” din România.

Medicii spun că micuţii bolnavi de cancer sunt trataţi în nişte condiţii greu de imaginat chiar şi pentru cei maturi.

„Aceşti copii primeau infuzii prin picurătoarele nostre de mulţi mulţi ani intravenoase. Permanent era pericol că afectează ţesuturile, iese din venă şi se face hematom. Nu puteai să dozezi preparatele acestea, se dozau mecanic şi subiectiv, la ochii asistentei medicale şi a medicului, nu puteai să infuzezi câteva preparate concomitent. Aceste aparate sunt o minune pentru secţia noastră”, a declarat Veronica Ciobanu, vicedirectorul Institutului Oncologic, pentru TVR Moldova.

Practic, în absenţa infuzomatelor, medicii nu au cum să monitorizeze cantitatea administrată unui pacient pe parcursul a 24 de ore.

„Cu 5 minute înainte de a se termina perfuzia ne dă de ştire, emană un sunet. Bine înţeles că e mai uşor de lucrat cu ele. Sistema trece prin infuzomat şi se dozează, dacă avem nevoie de a picura 500 ml pentru o oră, îi dăm informaţia şi singur calculează picăturile pe minut”, a explicat Georgeta Capbătut, medic al Secţiei Oncologie Pediatrică.

Copiilor internaţi le este foarte greu să primească medicamentele prin perfuzie, deoarece cantitatea este uneori atât de mare, încât micuţii trebuie să stea conectaţi la stative şi câte 24 sau 36 de ore. În schimb, infuzomatele le pot permite pacienţilor să se deplaseze în timpul administrării tratamentului.

Strigătul de disperare al Institutului Oncologic nu a rămas fără un răspuns. Asociaţia „Tighina”, din Bucureşti, s-a mobilizat rapid şi, printr-o strangere de fonduri, a reuşit să colecteze destui bani pentru achiziţionarea infuzomatelor. Luni, infuzomatele cumpărate au ajuns în Republica Moldova.

„Este o necesitate stringentă pentru noi şi admistraţia Institului e recunoascătoare Asociaţiei <<Tighina>> pentru aşa un gest nobil”, a spus Veronica Ciobanu, vicedirectorul Institutului Oncologic.

„Situaţia la capitolul dotări lasă foarte mult de dorit. În secolul 21, în Republica Moldova dotările serviciilor şi, mai ales, de oncologie, tratamentul la copii care nu au timp de aşteptare trebuie făcut la timp şi calitativ. Copii care au posibilitatea să facă tratament cu aşa aparate au şansă mai mari de a trăi”, a afirmat Alexei Paluţă.

Lista donatorilor pentru achiziţionarea infuzomatelor: Chiseliţă Aliona, Paluţă Larisa, Cimpoeru Ioana, Costache Gabriela, Serban Laurenţiu, Pădurari Victor, Luca Dorin, Pleşca Ion, Vulpe Gheorghe, Blajin Iurie, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei, Asociaţia de Onoare Demnitate şi Patrie şi Asociaţia „Tighina”.

În 2016, 361 de copiii au fost internaţi în secţia de Oncologie, dintre care 191 de copii au fost diagnosticaţi cu cancer.

Infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *