Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:09
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 18:14

Probleme de sistem scoase la iveală de pretinsa maltratare la Spitalul Clinic de Psihiatrie

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cazul tinerei internate la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, mama căreia a publicat pe internet fotografii în care fata apare cu vânătăi pe față și pe corp, trezește noi îngrijorări legate de situația pacienților instituțiilor psihiatrice din țară și scoate la iveală mai multe probleme de sistem.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Rotari, mama fetei, a povestit că și-a descoperit copilul cu leziuni pe corp sâmbătă, 16 septembrie, iar a doua zi când a mers și a fotografiat-o, două paciente i-au spus că pe fiica ei o bat angajații instituției. „Medicii mi-au explicat că patul e mic și ea singură se lovește cu picioarele”, a relatat femeia.

Alexandru Cebanaș, avocat al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, a spus că trei reprezentanți ai IDOM au mers la spital pe 20 septembrie pentru a verifica informațiile apărute în spațiul virtual. La fața locului au constatat că tânăra avea echimoze și leziuni pe tot corpul. În aceeași zi, tânăra a fost dusă cu ambulanța la Centrul de Medicină Legală pentru a-i fi fixate vătămările. Inițial i s-a refuzat expertiza medico-legală, invocându-se că expertizele pot fi solicitate doar de victimele violului sau de deținuți. A doua zi expertiza a fost totuși efectuată, iar rezultatele urmează să fie anunțate pe 25 septembrie.Mama tinerei a solicitat să i se permită să rămână alături de fiică în spital, dar nu i s-a dat acordul. „Aici este o eroare de sistem, legea cu privire la drepturile pacientului nu prevede restricții în situații de urgență, or în astfel de situații este necesară prezența unui membru de familie”, a spus Alexandru Cebanaș.

O problemă remarcată de reprezentanții IDOM este și faptul că expertiza medico-legală o poate face doar o instituție de stat, fără posibilitatea de a obține o opinie de alternativă, independentă. O problemă ține și de imposibilitatea persoanelor internate în astfel de instituții să se plângă pe lucrurile care li se întâmplă. Pacienții nu pot depune eficient o plângere fără să treacă anumite eventuale filtre. În instituțiile de acest tip lipsește o cutie poștală sau o instanță independentă care să colecteze aceste plângeri. Experții cred că existența camerelor de luat vederi în instituțiile de psihiatrie ar proteja într-o oarecare măsură pacienții.

Potrivit coordonatorului Programului de Monitorizare și Raportare IDOM, Dumitru Russu, pe acest caz a fost pornită o urmărire penală. Dacă expertiza medico-legală va demonstra că fata a fost maltratată, vinovații vor fi pedepsiți conform legii.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md