Astăzi 15 Decembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la 14 Decembrie 2017
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 18:14

Probleme de sistem scoase la iveală de pretinsa maltratare la Spitalul Clinic de Psihiatrie

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cazul tinerei internate la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, mama căreia a publicat pe internet fotografii în care fata apare cu vânătăi pe față și pe corp, trezește noi îngrijorări legate de situația pacienților instituțiilor psihiatrice din țară și scoate la iveală mai multe probleme de sistem.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Rotari, mama fetei, a povestit că și-a descoperit copilul cu leziuni pe corp sâmbătă, 16 septembrie, iar a doua zi când a mers și a fotografiat-o, două paciente i-au spus că pe fiica ei o bat angajații instituției. „Medicii mi-au explicat că patul e mic și ea singură se lovește cu picioarele”, a relatat femeia.

Alexandru Cebanaș, avocat al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, a spus că trei reprezentanți ai IDOM au mers la spital pe 20 septembrie pentru a verifica informațiile apărute în spațiul virtual. La fața locului au constatat că tânăra avea echimoze și leziuni pe tot corpul. În aceeași zi, tânăra a fost dusă cu ambulanța la Centrul de Medicină Legală pentru a-i fi fixate vătămările. Inițial i s-a refuzat expertiza medico-legală, invocându-se că expertizele pot fi solicitate doar de victimele violului sau de deținuți. A doua zi expertiza a fost totuși efectuată, iar rezultatele urmează să fie anunțate pe 25 septembrie.Mama tinerei a solicitat să i se permită să rămână alături de fiică în spital, dar nu i s-a dat acordul. „Aici este o eroare de sistem, legea cu privire la drepturile pacientului nu prevede restricții în situații de urgență, or în astfel de situații este necesară prezența unui membru de familie”, a spus Alexandru Cebanaș.

O problemă remarcată de reprezentanții IDOM este și faptul că expertiza medico-legală o poate face doar o instituție de stat, fără posibilitatea de a obține o opinie de alternativă, independentă. O problemă ține și de imposibilitatea persoanelor internate în astfel de instituții să se plângă pe lucrurile care li se întâmplă. Pacienții nu pot depune eficient o plângere fără să treacă anumite eventuale filtre. În instituțiile de acest tip lipsește o cutie poștală sau o instanță independentă care să colecteze aceste plângeri. Experții cred că existența camerelor de luat vederi în instituțiile de psihiatrie ar proteja într-o oarecare măsură pacienții.

Potrivit coordonatorului Programului de Monitorizare și Raportare IDOM, Dumitru Russu, pe acest caz a fost pornită o urmărire penală. Dacă expertiza medico-legală va demonstra că fata a fost maltratată, vinovații vor fi pedepsiți conform legii.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Decembrie 2017, ora: 16:33

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

( ) Citeşte tot articolul


Actualitate 14 Decembrie 2017,  

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul