Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 18 Octombrie 2017
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 05:59

Scrisoarea săptămânii Vânzările de cărţi la sate pot aduce venit

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

La sate, mi se pare mie, se citeşte puţin. Pentru a favoriza creşterea numărului de cititori, propun o soluţie de propagare a cărţilor nou-editate. La începutul anului 2016, am scris în TIMPUL despre lipsa librăriilor la sate și am sugerat că n-ar fi rău, dacă bibliotecarele din localitățile rurale s-ar ocupa şi de vânzarea cărţilor. Nu ştiu dacă cineva a făcut vreo încercare în această privinţă, dar în s. Drepcăuţi, r-nul Briceni, cu siguranță nu s-a făcut nimic.

Cred că aceasta se întâmplă din cauza că nici bibliotecile, nici bibliotecarele, care sunt indiferente de cărți, nu-s abonate la TIMPUL. Pentru a înțelege mai bine situația, să luăm exemplul farmaciilor din sate. Acestea sunt aprovizionate cu medicamente de către firme care îşi au sediul în alte localități. Astfel, oamenii vin şi comandă leacurile. Farmacista, cu ajutorul Internetului, comandă de la firmă medicamentul cerut, pe care firma i-l trimite cu mașina. Aşa procedează și farmacista din Drepcăuţi, şi cred că toate farmacistele de la sate.

Adesea văd prin Drepcăuţi și o maşină cu inscripţia „Fabrica de carne din Bulboaca, r-nul Anenii Noi”. Maşina dată aduce marfă nu numai la Drepcăuţi şi Criva, ci prin toate magazinele din localităţile prin care trece. Fabrica e cointeresată să-şi vândă marfa şi face tot posibilul în această privinţă.Zilnic, vin prin sate și alte maşini de la Bălţi, Chişinău şi din alte localităţi, care aduc marfă la magazinele din sate. Aşadar, constatăm că producătorii depun toate eforturile pentru a exista şi a avea profit.

De ce nu se procedează aşa şi în cazul literaturii? Să înfiinţeze cineva o firmă, care, împreună cu bibliotecarele de la sate, să se ocupe cu vânzarea cărţilor. Cei mai interesați de aceasta ar trebui să fie scriitorii și Uniunea Scriitorilor din Moldova, ca instituție. Mai întâi, e necesar de găsit un om care ar fonda firma şi ar crea locuri de muncă. Ar fi bine ca fir 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul