Actualitate

Vasile Iovu, naist, artist al poporului

Neintrecutul maestru al naiului si bunul prieten al ziarului TIMPUL Vasile Iovu s-a nascut in satul Bardar, raionul Ialoveni, pe 24 iulie 1950. La institut a studiat in clasa de flaut a profesorului Filip Evtodienco. In anii 1970-1971 si din 1972 pana in prezent este solist-instrumentist in Orchestra de muzica populara „Folclor” a Radiodifuziunii Nationale, iar astazi – a Filarmonicii Nationale „S. Lunchevici” din Chisinau.

In 1973 a deschis clasa de nai la Institutul de Arte „G. Musicescu”, creand o adevarata „academie a naiului”, educand o intreaga pleiada de tineri interpreti. In 2007, profesorul universitar Vasile Iovu a editat volumul „Metoda de nai”. Din 1992 este fondator si conducator al Ansamblului instrumental „Vasile Iovu”.

Este laureat al mai multor concursuri nationale si internationale. In 2000 a devenit laureat al Premiului National si tot in acest an a fost distins cu Ordinul Republicii.

„Dragostea, afectiunea mea pentru Vasile Iovu nu poate fi descrisa in cuvinte. El a demonstrat ca e un om fidel, cu o coloana vertebrala dreapta, cu niste principii de viata extraordinar de frumoase si este din punct de vedere al caracterului, al sensibilitatii sufletului sau un om desavarsit. L-am apreciat si-l apreciez ca pe un mare profesionist. La ora actuala, cred ca este unul dintre cei mai mari naisti de pe planeta, care exprima patima si pasiunea pentru muzica si naiul romanesc. E un gest nobil pe care-l apreciez la justa-i valoare”, constata, intr-un eseu, regele naiului, Gheorghe Zamfir. La multi ani, draga Vasile Iovu!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *