Actualitate

Ziua Internaţională a femeilor în istorie

Puţini sunt cei care ştiu că Ziua Femeii nu a fost întotdeauna pe opt martie. În anii 1800, în Anglia, aceasta era sărbătorită în a patra duminică de la începerea postului Paştelui, sub forma de „Ziua Maternităţii”.

În această zi, oamenii aveau liber de la muncă şi mergeau în vizită cu prajituri la mamele lor. Acestea, la rândul lor le dădeau binecuvântarea copiilor lor.

Ziua femeilor a fost celebrată pentru prima dată la New York pe 28 februarie 1909. Această zi specială comemora greva unui sindicat al femeilor, care, avusese loc în 1908.

Ziua Internaţională a femeilor a fost sărbătorită în mod oficial pe 19 martie, 1911. Atunci, ea a fost marcată prin marşuri şi manifestaţii cu caracter socialist în Germania, Austria şi Danemarca.

Rapid preluate de bolșevici, mitingurile și marsurile de Ziua Femeii au avut un rol important și la inițierea revolutiei bolșevice, atunci când femeile au ieșit în stradă strigând „Pâine și Pace”. (1917)

Ulterior Ziua Internațională Femeii a fost stabilită în URSS ca sarbătoare oficială și zi liberă.
Anul 1975 a fost declarat Anul Internațional Femeii de către ONU tot de atunci 8 Martie a început să fie recunoscută mondial.

Deși totul a pornit ca o mișcare politică socialistă, de emancipare a femeii, cu timpul partea politică s-a diluat în zona statelor ex-comuniste, rămânând mai mult partea romantică. În această zi, se ofera flori şi cadouri tuturor femeilor.

8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

Ziua Internaționala a Femeilor în Vest, simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. Pe de alta parte, sărbătoarea este percepută ca o moștenire comunistă, în estul Europei.

Sursa: romaniatv.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *