Economie Mondială

3 trilioane de dolari valorează zăcămintele neexploatate ale Afghanistanului

Președintele afgan s-a declarat îngrijorat de luptă internațională care se poarta pentru controlul asupra acestor uriașe resurse, și a menționat că va solicita ca principalii donatori de granturi și ajutoare Afghanistanului să aiba prioritate în fața celorlalți competitori. Japonia este al doilea donator, prima pozitie fiind ocupată de Statele Unite.

Odată cu apariția știrei:  Afghanistan: Geologii americani au descoperit rezerve minerale de 1.000 miliarde dolari a început să circule o teorie precum că America știa de acele zăcăminte și exploatare lor este motivul prezenței militarilor în Afghanistan și nicidecum instaurarea democrației, dar cine știe poate Americanii au vrut sa prindă doi iepuri dintr-un foc?

Reamintim că războiul contra insurgenților purtat de SUA împreună cu NATO a început la 7 octombrie 2001 iar numărul de combatanți a ajuns la 119,500 din care 78,430 americani.

India și China sunt și ele deosebit de interesate în exploatarea resurselor, declară ministrul Afghan al Minerului Wahidullah Shahrani în cadrul unui discurs ținut în fața a peste a 200 de investitori la un târg de investiții din Londra.

În același timp există și voci sceptice care afirmă ca având în vedere lipsa de infrastructura, războiul și corupția posibilitatea extragerii unor cantități de o asemenea valoare în timpul apropiat sunt simple speculații

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *