Eveniment

93 km de drum din R. Moldova vor arăta ca în SUA

La conferinţa de presă organizată cu această ocazie au participat ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, şi ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru.

Înainte de sărbătorile de iarnă, locuitorii raioanelor Teleneşti, Floreşti şi Soroca au primit o veste bună. Proiectul de reabilitare a celor 93 km de drum, ce se află între intersecţie Sărătenii Vechi şi intersecţia Drochia, este şi mai aproape de realizare. Or, pe 5 decembrie, Fondul Provocările Mileniului din Moldova (FPM) a lansat concursul de oferte pentru companiile ce vor executa lucrările propriu-zise de reabilitare.  

Directorul executiv al FPM, Valentina Badrajan a declarat că la licitaţie pot particiap companii atât din ţară, cât şi de peste hotare. Acestea trebuie să aibă experienţă în construcţie în calitate de contractor şi subcontractor de cel puţin doi ani şi să fi realizat contracte în valoare de minimum 20 milioane de dolari. De asemenea, pe lângă o serie de cerinţe tehnice, participanţii la licitaţie trebuie să aibă experienţă în construcţia podurilor. Licitaţia este deschisă până pe data de 17 februarie 2012, iar contractele vor fi semnate în lunile martie-aprilie 2012. Drumul a fost împărţit în patru loturi, prin urmare vor fi semnate patru contracte. Se preconizează ca lucrările propriu-zise să înceapă la începutului verii anului următor. 

"Vreau să asigur că dorim să construim un drum de cea mai înaltă calitate. Condiţiile pe care le impunem companiilor sunt aceleaşi ca şi în SUA", a explicat ambasadorul american William Moser, precizând că ofertele vor fi selectate de un comitet format din experţi internaţionali.

Proiectul de reabilitare a drumului Sărătenii Vechi-Soroca prevede nu numai schimbarea învelişului de asfalt, dar şi modernizarea infrastructurii de-a lungul întregului traseu, fiind vorba de reconstrucţia intersecţilor şi podurilor. În cele 14 sate prin care trece drumul vor fi instalate, pentru prima dată, semafoare, stâlpi de iluminare şi staţii de autobus. Nu vor lipsi nici trotuarile şi trecerile de pietoni. De asemenea, în afară de drumul principal, vor fi reparate arterele adiacente, ce asigură accesul la pieţe, şcoli ori spitale din localităţi. Ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, speră că reabilitarea drumului Sărătenii Vechi-Soroca va da importanţă viitorului post vamal din satul Unguri, r-nul Ocniţa, unde va fi mutată vama de la Otaci.

Amimtim că Fondul „Provocările Mileniului” din SUA şi Administraţia de Stat a Drumurilor de la Chişinău au semnat, pe 8 februarie 2011, un Acord privind reabilitarea unui sector de 93 km a traseului naţional M2 până la finele anului 2013, fiind vorba de segmentul de şosea care începe lângă satul Sărătenii Vechi, ajunge la Soroca şi continuă până la intersecţia Drochia. Valoarea proiectului se ridică la suma de circa 130 milioane de dolari, bani oferiţi de Guvernul SUA în formă de grant pentru lucrări de construcţie, reabilitare şi supraveghere. Corporaţia americană a apreciat că reabilitarea acestui drum va avea un impact economic şi social enorm în partea de nord-est a Republicii Moldova. Conform statisticii oficiale, porţiunea de drum Sărătenii Vechi – Soroca este utilizată în prezent de circa 300 mii de persoane care locuiesc de-a lungul traseului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *