Eveniment

A plecat la Domnul poeta Valeria Grosu

Corpul ei neînsufleţit a fost expus astăzi în holul Casei Scriitorilor din Moldova, unde a avut loc un miting de doliu. Luând cuvântul, moderatorul acestuia, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova a spus că Valeria Grosu a fost omul care a sfinţit locul unde a trăit şi a muncit. „Ea şi-a turnat în poezie tot sufletul. A muncit mult în proiecte culturale, susţinând oamenii de cultură şi artă”, a remarcat Teo Chiriac.

Poetul şi deputatul Ion Hadârcă a constatat că Valeria Grosu a scris o poezie deosebită. „S-a ferit de discursuri patriotarde. „În schimb, prin tot ce a făcut, a înălţat dimensiunea poetului la valoarea adevărată. Valeria Grosu a fost o conştiinţă. Ea va rămâne în memoria noastră ca un om care a muncit şi migălit cu multă dăruire la redarea adevărată a conştiinţei poetice”, a mai spus Ion Hadârcă.

În continuare a vorbit poetul Emilian Galaicu-Păun, care i-a fost redactor la ultima ei carte – „Mierea eretică”. El, de asemenea, a subliniat faptul că Valeria Grosu s-a dăruit cu multă discreţie scrisului, iar poezia sa urmează încă a fi descoperită.

Valeria Grosu s-a născut în 1950 în satul Sofia, raionul Drochia. A studiat la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova şi la Institutul de Literatură din Moscova. A fost redactor la publicaţiile „Glasul”, „Columna, „Sud-Est” şi „Basarabia”, coordonator de programe „Artă şi Cultură” la Fundaţia „Soros” din Moldova. A semnat cărţile „Chip se suflet”, „Ninsori cu privighetori”, „Mărul de aur”, „Schimbarea la faţă”, „Căsuţa de miere” şi „Mierea eretică”. În 2002, a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Valeria Grosu va fi înmormântată mâine, în satul ei natal – Sofia, raionul Drochia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *