Economie

A treia ca mărime rafinărie din România a fost de preluată de oameni de afaceri din Moldova

RAFO Oneşti (simbol bursier RAF), cea de-a treia rafinărie de petrol după capacitate din România, a fost preluată de un grup de oameni de afaceri din Moldova.

Tranzacţia a avut loc încă o lună în urmă, dar nu a trecut toate procedurile de înregistrare şi modificare în registrele de la Bursa de Valori de la Bucureşti, anunță mold-street.com. Proprietarul care figurează, Iakov Goldovski este un om de afaceri rus stabilit la Viena, cel care controlează 96% din acţiunile rafinăriei prin firma Petrochemical Holding.

Tranzacţia este una surprinzătoare, dacă ţinem cont de faptul că rafinăria a acumulat pierderi de peste 400 milioane dolari în ultimii opt ani şi nu mai funcţionează din 2008.

Cine este noul proprietar

Noul proprietar al rafinăriei este compania austriacă Andres Capital GmbH, care este controlată de un grup de oameni de afaceri din Moldova, în frunte cu Vitali Cebanu. Acesta a declarat pentru Mold-Street că în jurul acestui obiectiv circulă mai multe zvonuri şi mituri.

„Situaţia nu este atât de gravă. Nu sunt datorii istorice la taxe. Sunt anumite datorii curente la salarii pe care le vom achita imediat ce vom porni o parte din instalaţiile de producţie”, a spus omul de afaceri.

Cebanu a evitat să ofere cifre privind valoarea tranzacţiei, dar a precizat că planurile de scurtă durată sunt de a porni rafinăria, care la început va activa „la 10 la sută din capacitate, ca să poată asigura o funcţionare fără pierderi”.

Potrivit lui Cebanu, ar fi fost identificaţi anumiţi traderi care ar putea livra petrol la rafinărie, fără plată în avans „datorită unor relaţii foarte bune”.
„Petrolul ar putea fi din Rusia, dar şi din alte locuri. De exemplu din Iran, dar ar putea fi şi din România. Or, în acest caz nu vor fi costuri mari de transport şi în plus petrolul extras din România este foarte bun şi de ce să nu procesăm de pe loc”, a afirmat omul de afaceri.

Cebanu a negat orice implicaţie politică susţinând că este un proiect pur economic iniţiat de el şi cu un grup de oameni de afaceri.

Vitali Cebanu a deţinut şi deţine mai multe afaceri legate de sectorul imobiliar, comerţ, dar şi producere de energie din biogazul captat la gunoiştea de la Ţânţăreni.

Continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *