Actualitate

Acordul care ZDRUNCINĂ Alianţa. VEZI AICI proiectul de creare a coaliţiilor la nivel local

Textul care conţine 7 puncte stipulează modurile de constituire a Alianţelor locale şi numarul de preşedinţi de raioane ce urmează a fi desemnaţi de fiecare partid în parte. Astfel, PLDM ar avea 13 şefi de raion, PD – 9 şi PL – 4.

Acordul a fost şi unul dintre punctele divergente în Alianţă, iar aseara, liderul democrat Marian Lupu l-a acuzat pe premierul Vlad Filat că a plecat în vacanţa special ca să nu semneze acest acord, iar astfel sabotează Alianţa.

Vedeţi mai jos textul integral al acordului:

Proiect

ACORD

privind formarea coalitiilor de orientare democratica la nivel local

în rezultatul alegerilor locale generale 2011

1. Prezentul acord decide formarea coalitiilor la nivel local în urma alegerilor locale generale 2011, adoptate de Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal, în calitate de formatiuni aflate la guvernare în cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana.

2. Obiectivul acordului este de a stabili criteriile si mecanismele de formare a coalitiilor de orientare democratica în consiliile administratiei publice de nivelul unu si doi, excluzand orice coalitie cu exponentii Partidului Comunistilor, pentru a asigura functionarea puterii locale conform obiectivelor de modernizare si europenizare a administratiei publice din Republica Moldova.

3. Criteriul de baza al acordului consta în sustinerea reciproca, garantata si echitabila, a formatiunilor membre ale Aliantei pentru Integrare Europeana în procesul de formare a coalitiilor si de partajare a functiilor de conducere si a responsabilitatilor la nivel local.

4. Alte criterii necesare pentru consolidarea potentialului democratic local sunt:

– respectarea principiilor democratice si a votului tuturor alegatorilor ca principiu de baza în luarea deciziilor de interes public la nivel local;

– caracterul deschis al coalitiilor locale pentru toti consilierii cu viziuni democratice, care nu reprezinta Partidul Comunistilor sau alte forte radicale;

– autonomia echipelor locale în ce priveste formarea coalitiilor de orientare democratica, cu conditia respectarii prevederilor prezentului Acord si a anexelor sale.

5. Formarea coalitiilor la nivel local va respecta prevederile si formele de conlucrare în consilii, prevazute de cadrul normativ, si anume coalitia se va crea între fractiuni si consilieri neafiliati, daca e cazul. Exponentii partidelor membre ale AIE se vor convoca în sedintele de inaugurare stabilite de CEC, dar vor lua deciziile de alegere a organelor de conducere numai dupa semnarea acestui Acord.

6. Distributia functiilor de Presedinte de raion se bazeaza pe raportul general dintre rezultatele partidelor membre ale AIE la alegerile consilierilor raionali si pe faptul ca alegerea necesita sustinerea reciproca a fractiunilor acestora în toate consiliile raionale. Astfel, PLDM urmeaza sa fie sustinut pentru a promova 13 presedinti de raioane, PD – 9 si PL – 4, urmand ca distributia concreta sa fie negociata si fixata într-o anexa speciala la prezentul Acord.

7. Exceptie de la prezentul Acord pot fi doar consiliile locale în care exponentii fortelor de orientare democratica au mandate insuficiente pentru a forma majoritatea, dar ele se pot uni ca si opozitie.

Semneaza:
Presedinte PLDM, Vlad FILAT
Presedinte PDM, Marian LUPU
Presedintele PL, Mihai GHIMPU
 
Sursa: protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *