Femeia

Adjica

Ingrediente:
– 500 g ardei gras roşu
– 200 g roşii (dacă folosiţi)
– trei ardei iuţi roşii felii (dacă doriţi să fie mai puţin intens, puteţi folosi doar unul sau chiar niciunul)
– câte o linguriţă de coriandru, pătrunjel, mărar, mentă
– ½ legătură busuioc
– o ţelină de mărime medie
– patru mere
-150 g usturoi curăţat
– două frunze de dafin
– două linguri ulei de măsline uşor
– o lingură de condimente uscate – măghiran, fenugreek, şofran, piper negru, cimbru, isop

Mod de preparare

Se spală ardeii şi se coc pe grătar până când coaja subţire se carbonizează în proporţie de 80-90. Între timp se aşază roşiile (dacă folosiţi) în apă clocotită cinci minute sau până când coaja începe să crape. Se scot, se cojesc şi se aşază într-un bol să se răcească. Se curăţă ardeii şi se aşază deoparte. Se curăţă de coajă şi sâmburi merele şi se taie cuburi. Se curăţă ţelina şi se taie cuburi. Se spală şi se toacă verdeaţa.
Se aşază o cratiţă largă şi grea la foc mediu, se adaugă cele două linguri de ulei, se încălzeşte, apoi se adaugă merele, ţelina, lingura de mirodenii uscate, usturoiul, foile de dafin, se amestecă bine, se reduce focul şi se acoperă. Între timp, se curăţă de seminţe ardeiul şi se taie felii. Se mărunţesc roşiile decojite. Se verifică din când în când amestecul de pe foc, dacă lichidul s-a evaporat şi ingredientele nu sunt pătrunse (ele nu trebuie însă să fie moi) adăugaţi un pic de apă. Când au consistenţa dorită, se iau de pe foc şi se răstoarnă într-un bol iena.
Se aşază ardeiul, roşiile, merele şi ţelina, toată verdeaţa şi ardeiul iute într-un robot şi se pasează. Pasta nu trebuie să fie însă foarte omogenă asemeni unui sos, ci ar trebui să aibă mai degrabă textura unei salse. Se răstoarnă tot amestecul în cratiţa în care au fost merele şi ţelina şi se dă la fiert la foc mic până când lichidul rezultat din pasarea ingredientelor se evaporă atât cât să obţineţi consistenţa unui pesto. Se aşază în borcane sterilizate cu o peliculă de ulei de măsline deasupra şi se sigilează. Se ţine la loc răcoros şi uscat.

Notă:

Se păstrează ca orice altă conservă, dar odată desigilat borcanul, conţinutul trebuie consumat în decurs de o săptămână. Adjica are ca ingredient principal ardeiul gras roşu sau verde, verdeţuri şi condimente uscate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *