Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 10:00
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Femeia 24 Noiembrie 2012, ora 09:31    Din editia print

Adjica

Marime Font

Adjica este un preparat de origine georgiană, un sos ce poate fi un antreu în sine, dar poate acompania şi carnea de peşte sau de pui.

Ingrediente:
- 500 g ardei gras roşu
- 200 g roşii (dacă folosiţi)
- trei ardei iuţi roşii felii (dacă doriţi să fie mai puţin intens, puteţi folosi doar unul sau chiar niciunul)
- câte o linguriţă de coriandru, pătrunjel, mărar, mentă
- ½ legătură busuioc
- o ţelină de mărime medie
- patru mere
-150 g usturoi curăţat
- două frunze de dafin
- două linguri ulei de măsline uşor
- o lingură de condimente uscate - măghiran, fenugreek, şofran, piper negru, cimbru, isop

Mod de preparare

Se spală ardeii şi se coc pe grătar până când coaja subţire se carbonizează în proporţie de 80-90. Între timp se aşază roşiile (dacă folosiţi) în apă clocotită cinci minute sau până când coaja începe să crape. Se scot, se cojesc şi se aşază într-un bol să se răcească. Se curăţă ardeii şi se aşază deoparte. Se curăţă de coajă şi sâmburi merele şi se taie cuburi. Se curăţă ţelina şi se taie cuburi. Se spală şi se toacă verdeaţa.
Se aşază o cratiţă largă şi grea la foc mediu, se adaugă cele două linguri de ulei, se încălzeşte, apoi se adaugă merele, ţelina, lingura de mirodenii uscate, usturoiul, foile de dafin, se amestecă bine, se reduce focul şi se acoperă. Între timp, se curăţă de seminţe ardeiul şi se taie felii. Se mărunţesc roşiile decojite. Se verifică din când în când amestecul de pe foc, dacă lichidul s-a evaporat şi ingredientele nu sunt pătrunse (ele nu trebuie însă să fie moi) adăugaţi un pic de apă. Când au consistenţa dorită, se iau de pe foc şi se răstoarnă într-un bol iena.
Se aşază ardeiul, roşiile, merele şi ţelina, toată verdeaţa şi ardeiul iute într-un robot şi se pasează. Pasta nu trebuie să fie însă foarte omogenă asemeni unui sos, ci ar trebui să aibă mai degrabă textura unei salse. Se răstoarnă tot amestecul în cratiţa în care au fost merele şi ţelina şi se dă la fiert la foc mic până când lichidul rezultat din pasarea ingredientelor se evaporă atât cât să obţineţi consistenţa unui pesto. Se aşază în borcane sterilizate cu o peliculă de ulei de măsline deasupra şi se sigilează. Se ţine la loc răcoros şi uscat.

Notă:

Se păstrează ca orice altă conservă, dar odată desigilat borcanul, conţinutul trebuie consumat în decurs de o săptămână. Adjica are ca ingredient principal ardeiul gras roşu sau verde, verdeţuri şi condimente uscate.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul


 

 



Cele mai citite articole Timpul.md