Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

Editorial 13 August 2017, ora 04:00    Din editia print

Marime Font

Adormirea Maicii Domnului

Se apropie o mare sărbătoare de noi. 

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Una închinată Maicii Domnului. E un bun prilej de cinstire și de aducere aminte. Pentru că prin cuvântul său către arhanghelul Gavriil a făcut posibilă mântuirea noastră a tuturor. E un lucru despre care toți cei care afirmă că Fecioara Maria a fost „o simplă femeie” ar trebui să țină cont.

Căci dacă Dumnezeu L-a făcut pe om liber, Fecioara Maria a avut libertatea să conlucreze sau nu cu Dumnezeu la mântuirea noastră. De aceea Evanghelistul Luca ne redă întocmai răspunsul Mariei: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1; 38).Puține cuvinte ne-au rămas de la Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Cele mai multe sunt în imnul de laudă pe care ea îl rostește când se întâlnește cu Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și pe care îl putem citi tot în primul capitol de la Luca. Dar așa cum spuneam cu câțiva ani în urmă, există două rostiri pe care nu trebuie să le trecem cu vederea și pe care dacă le luăm aparte le putem numi învățătura Maicii Domnului.
Mai întâi mă refer la acest răspuns dat Arhanghelului Gavriil, apoi la sfatul dat nuntașilor din Cana Galileii, atunci când prin mijlocirea ei, Iisus face prima minune, deși îi spusese Maicii Sale că încă nu a venit vremea Lui, adică timpul în care El să săvârșească minuni.

Știm deja continuarea. Trecând peste cererea lui Iisus de a nu se amesteca în treburile celor rămași fără vin, Maica Domnului le spune nuntașilor: „Faceți totul cum vă va spune El” (Ioan 2; 5). Iar Iisus preface apa în vin.

Acest ajutor îl putem primi prin mijlocirea ei. De aceea biserica o numește grabnică ajutătoare. Dar, pe de o parte, dacă extrapolăm cuvintele ei: „Faceți totul cum vă va spune El”, vedem că e calea cea mai clară spre mântuire.

Să putem face în lume tot ce ne spune Iisus Hristos și să putem în toate să îi spunem lui Dumnezeu ca Fecioara Maria: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!” e tot ce trebuie să facă un om ca să ajungă la sfințenie. Să fie în slujba Domnului și să împlinească poruncile Lui.

Prin câteva cuvinte simple, care arată ce fel de credință avea ea, Fecioara Maria ne devine o adevărată sfătuitoare, un model și o mijlocitoare, vrednică de preacinstire din partea noastră, a celor care știm că ea nu a fost o simplă femeie, ci Născătoare de Dumnezeu.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md