Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:35
Abonamente

Editorial 13 August 2017, ora 04:00    Din editia print

Marime Font

Adormirea Maicii Domnului

Se apropie o mare sărbătoare de noi. 

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Una închinată Maicii Domnului. E un bun prilej de cinstire și de aducere aminte. Pentru că prin cuvântul său către arhanghelul Gavriil a făcut posibilă mântuirea noastră a tuturor. E un lucru despre care toți cei care afirmă că Fecioara Maria a fost „o simplă femeie” ar trebui să țină cont.

Căci dacă Dumnezeu L-a făcut pe om liber, Fecioara Maria a avut libertatea să conlucreze sau nu cu Dumnezeu la mântuirea noastră. De aceea Evanghelistul Luca ne redă întocmai răspunsul Mariei: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1; 38).Puține cuvinte ne-au rămas de la Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Cele mai multe sunt în imnul de laudă pe care ea îl rostește când se întâlnește cu Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și pe care îl putem citi tot în primul capitol de la Luca. Dar așa cum spuneam cu câțiva ani în urmă, există două rostiri pe care nu trebuie să le trecem cu vederea și pe care dacă le luăm aparte le putem numi învățătura Maicii Domnului.
Mai întâi mă refer la acest răspuns dat Arhanghelului Gavriil, apoi la sfatul dat nuntașilor din Cana Galileii, atunci când prin mijlocirea ei, Iisus face prima minune, deși îi spusese Maicii Sale că încă nu a venit vremea Lui, adică timpul în care El să săvârșească minuni.

Știm deja continuarea. Trecând peste cererea lui Iisus de a nu se amesteca în treburile celor rămași fără vin, Maica Domnului le spune nuntașilor: „Faceți totul cum vă va spune El” (Ioan 2; 5). Iar Iisus preface apa în vin.

Acest ajutor îl putem primi prin mijlocirea ei. De aceea biserica o numește grabnică ajutătoare. Dar, pe de o parte, dacă extrapolăm cuvintele ei: „Faceți totul cum vă va spune El”, vedem că e calea cea mai clară spre mântuire.

Să putem face în lume tot ce ne spune Iisus Hristos și să putem în toate să îi spunem lui Dumnezeu ca Fecioara Maria: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!” e tot ce trebuie să facă un om ca să ajungă la sfințenie. Să fie în slujba Domnului și să împlinească poruncile Lui.

Prin câteva cuvinte simple, care arată ce fel de credință avea ea, Fecioara Maria ne devine o adevărată sfătuitoare, un model și o mijlocitoare, vrednică de preacinstire din partea noastră, a celor care știm că ea nu a fost o simplă femeie, ci Născătoare de Dumnezeu.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md