Atitudini

Adresare către un rus din partea unui moldovean

M-am născut în agonia unui imperiu pe care l-ai creat aici întru bunăstarea popoarelor. Tu spui că ne-ai eliberat, şi eu îţi mulţumesc pentru asta. Însă la fel ai eliberat şi Viena, şi Varşovia, şi Berlinul, după care ai plecat acasă. Ai rămas doar aici, în Moldova. Poate ţi-au plăcut moldovencele frumoase ca focul, poate clima blândă, poate roadele pe care le oferă pământul bogat? Contează că ai rămas să creşti aici.

De mic ţi-am învăţat limba concomitent cu limba română. Citeam poveşti populare rusești în limba rusă, poveștile populare moldovenești eram nevoit să le citesc în alfabetul chirilic, pentru că, am uitat să-ți spun, m-ai eliberat și de grafia latină. Ți-am citit o mulțime de scriitori, începând cu Dostoievski și terminând cu Sorokin, ți-am ascultat genialii compozitori precum Ceaikovski, Stravinski sau Șostakovici, ți-am respectat marii gânditori și savanți, ți-am studiat istoria și ți-am îndrăgit limba. Au trecut anii și am păstrat acest respect pentru tine. Spre exemplu, chiar dacă nu consider o sărbătoare data de 9 Mai, nu am venit niciodată la marșurile tale memoriale ca să-ți insult și să-ți provoc semenii la violențe. Tu, în schimb, apari la fiecare marș al unioniștilor și la fiecare acțiune sau eveniment proromânesc care se organizează aici. Apari nu pentru a te solidariza, ci pentru a provoca violențe. Crezi că adevărul tău este mai corect decât adevărul lor? Cine îți dă dreptul să insulți o etnie majoritară din această țară? Oare părinții nu te-au învățat ce înseamnă respectul? Și cum se face că locuiești aici de decenii întregi și nu ești în stare să înveți câteva cuvinte în limba de stat? Nu pot să cred că ești prost și nu vreau să cred că ești ignorant. Cum ai reacționa, dacă un cecen sau turkmen te-ar apostrofa în limba lui natală în Moscova și ți-ar spune să vorbești omenește, nu rusește? Cred că te-ai supăra. La fel devin supărat și eu când îmi spui că limba mea este limba porcilor. Chiar nu ai niciun dram de respect în tine? Sunt sigur că nu ai studiat niciodată personalitățile culturii românești. Nu i-ai citit pe Eliade, Rebreanu, Preda sau Stănescu, nu ai ascultat muzica cerească compusă de George Enescu sau Ciprian Porumbescu, nu ai analizat cu sufletul la gură sculpturile lui Brâncuși, nu ai urmărit filmele lui Liviu Ciulei și Lucian Pintilie. Nu cred că ai ignorat aceste personalități doar pentru că nu merită atenția, mai degrabă pentru că Kremlinul ți-a băgat în cap că nimic din ceea ce este românesc nu merită atenția. Îmi pare rău că te-ai lăsat spălat pe creier, sper să-ți revii și să ai o părere a ta, creată de propria ta substanță cenușie, nu de mașina propagandistică imperialistă.

Astea fiind spuse, îți cer să mă respecți, să nu-mi insulți semenii, să nu te porți ca un porc la marșurile unioniste și să încerci să înveți barem un „Bună ziua!” și un „Mulțumesc!” în limba de stat. Pentru că încă cred că ai și tu o inimă acolo în adâncul trupului. Pentru că încă mai sper că-ți pasă. Pentru că așa suntem noi moldovenii, ospitalieri, primitori și toleranți. Te-am primit la masă, te-am hrănit și te-am lăsat să trăiești la noi în casă. Trăiește, înmulțește-te și respectă-ne. Chiar nu aș vrea ca urmașii noștri să-și spargă capetele în viitor pe principii etnice și lingvistice. Poate avem opinii, amintiri şi principii diferite. Dar tind să sper că avem aceeaşi ţară, una pentru care trebuie să luptăm cot la cot, indiferent ce limbă vorbim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *