Actualitate

Află de ce nu poate fi Serafim Urechean preşedintele Curţii de Conturi

Solicitat de TIMPUL, juristul Petru Birca, a declarat "anume impedimentele legale pentru ocuparea funcției de președinte al Curții de conturi a determinat PLDM să insiste votarea candidaturii lui Serafim Urechean fără avizul comisiei juridice a parlamentului".

Nu e un secret pentru nimeni că, înaintarea candidaturii lui Urecheanu la această funcţie reprezintă rezultatul unui troc politic, realizat între fostul şef al AMN şi Vlad Filat, şeful PLDM. Până aici, nimic nou sub soare.

Totuşi, conform legislaţiei – Legea Curţii de Conturi, nr.261-XVI din 05.12.2008 – "candidat la funcţia de membru al Curţii de Conturi nu poate fi persoana care:

a) a împlinit vârsta de pensionare pentru limita de vârstă specificată de legislaţie;
b) în ultimii 2 ani a fost membru al Guvernului, conducător al unei autorităţi publice centrale sau a deţinut o altă funcţie de răspundere al cărei

mod de numire sau alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi de legile organice, învestit cu atribuţii de administrare a resurselor financiare publice."

Acum, revenind la candidat şi calităţile pe care acesta trebuie să le întrunească… Serafim Urecheanu are, abia, 61 ani. Deci trece, ca prin urechile acului, de restricţiile prevăzute la art.17 alin.(2) lit.a) din Legea nr.261/2008, pensionarea pentru "limită de vârstă" se face la 62 de ani, pentru bărbaţi.

Însă, tot potrivit art.17 din Legea Curţii de Conturi, candidaţii la funcţia de membru al Curţii de Conturi trebuie să aibă studii superioare în domeniul economic, financiar sau juridic. Serafim Urecheanu a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău (facultatea “Construcţii industriale şi civile”, specialitatea inginer-constructor). Nici pomină de economist, jurist sau expert financiar în Urecheanu.

De asemenea, o persoană nu poate candida la funcţia de membru al Curţii de Conturi (cu atât mai mult, nu poate ocupa funcţia de preşedinte a Curţii) dacă în ultimii 2 ani a fost conducătorul unei autorităţi publice centrale sau a deţinut o altă funcţie de răspundere, învestită cu atribuţii de administrare a resurselor financiare publice – art.17 alin.(2) lit.b) din Legea Curţii de Conturi.
Serafim Urecheanu, însă, a deţinut, în perioada septembrie 2009 – noiembrie 2010, funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Iar, conform Regulamentului Parlamentului, prim-vecepreşedintele Parlamentului, la solicitarea sau în absenţa preşedintelui, îndeplineşte atribuţiile acestuia, inclusiv dispune de mijloacele bugetare ale Parlamentului şi le administrează.

Astfel, analizând prevederile art.17 din Legea Curţii de Conturi şi art.14 şi 15 din Regulamentul Parlamentului, constatăm că Serafim Urecheanu – candidatul propus de PLDM la funcţia de preşedinte a Curţii de Conturi – nu corespunde criteriilor legale stabilite pentru candidaţii la funcţia de membru al Curţii. Numirea lui, de către Parlament, în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi ar putea avea loc… doar cu încălcarea legislaţiei. 

Sursa: anasarivan.blogspot.com

Aminitim că S. Urechean și-a început cariera politică în calitate de fost secretar doi al comitetului raional de partid Briceni iar ulterior a fost avansat în funcția de preşedinte al Comitetului executiv raional Anenii Noi.  În 1990 este ales deputat și activează până în 1994 când a fost numite de președintele de atunci Mircea Snegu în calitate de primar al Chișinăului.  Urechean a făcut parte din toate guvernele regimului Lucinschi: două cabinete Ciubuc şi unul Sturza. Este interesant să observăm că după preluarea puterii de către comunişti, Urechean abandonează în anul 2005 postul de primar în schimbul altui mandat – de ales al poporului, care, spre deosebire de cel de primar general, îi asigura imunitate parlamentară.

După 2009 a fost acuzat de consilierul municipoal Oleg Cernei că ar fi vândut funcții pe listele de partid. La 10 aprilie a devenit membru PLDM . Foștii membri de partid l-au acuzat pe Urechean că ar fi cedat partidul în schimbul funcției de ambasador în Turcia. La congresul AMN unde s-a decis fuziunea cu PLDM, Serafim Urechean a confundat PL cu PLDM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *