Social

Agenţii economici dau asigurări că vor aproviziona spitalele cu medicamente

Întrunirea a fost precedată de o şedinţă prezidată de prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, cu participarea miniştrilor Sănătăţii, Finanţelor, dar şi a conducerii Agenţiilor Medicamentelor şi Achiziţii Publice.

Iurie Leancă a cerut ca structurile de resort să facă eforturile necesare pentru a exclude deficitul de medicamente în spitale, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit.

La rândul său, ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatîi, a menţionat că spitalele se confruntă cu lipsa de medicamente din cauza deprecierii monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce face imposibilă executarea contractelor.

Potrivit directorului Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman, licitaţiile de achiziţionare a medicamentelor au avut loc în luna septembrie, anul trecut. Între timp, leul s-a depreciat în raport cu valutele de referinţă, fapt ce a provocat o diferenţă mare între preţul de import şi cel stabilit în contractele încheiate. Astfel, cei care au câştigat licitațiile nu şi-au mai putut onora angajamentele, ceea ce a generat o întârziere a aprovizionării spitalelor cu produsele necesare.

În cadrul şedinţei, au fost înaintate mai multe propuneri în vederea soluţionării problemei şi s-a decis ca furnizorii de medicamente, care au încheiat contracte cu spitalele din ţară, să îşi onoreze prevederile contractuale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *