Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 08:03
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora 10:43

Alegeri în Germania - rezultate definitive: victorie netă a conservatorilor lui Merkel. Extrema dreaptă a intrat în parlament cu 13% din voturi

Marime Font

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) - au obţinut o victorie netă, mult mai largă decât se aştepta, la alegerile parlamentare federale de duminică, în timp ce dreapta naţionalistă, Alternativa pentru Germania (AfD), a înregistrat un scor ce-i permite intrarea în parlament, relatează AFP.

ACTUALIZARE 10:42

Angela Merkel va fi reconfirmată în funcţia de cancelar printr-un vot în Bundestag (camera interioară a parlamentului federal) după constituirea unei coaliţii majoritare în parlament. Negocierile dificile în acest sens, care se conturează între CDU/CSU, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) şi Verzi (ecologiştii), ar putea dura până în decembrie.Potrivit rezultatelor definitive, conservatorii au obţinut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puţin decât la scrutinul din 2013, iar social-democraţii - 20,5%, cu 5,2% mai puţin.

Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag.

Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% faţă de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reuşit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obţinut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiştii - 8,9% (plus 0,5%).

Viitoarea cameră inferioară a parlamentului german va avea un număr record de deputaţi: 709, faţă de 630 în actuala adunare. Această creştere a numărului de deputaţi se explică prin sistemul proporţional complex din Germania, care ajunge periodic să redistribuie, la finalul numărării, mandate suplimentare tuturor mişcărilor reprezentate.
-
Cancelarul Angela Merkel, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), s-a declarat mulţumită de rezultatul obţinut în scrutinul parlamentar şi consideră că scorul bun înregistrat de formaţiunea extremistă Alternativă pentru Germania (AfD) reprezintă un test.

Succesul partidului Alternativă pentru Germania este un test pentru poporul german, a apreciat Angela Merkel, subliniind că este important ca alegătorii care votat cu AfD să fie recâştigaţi de formaţiunile moderate.

Publicaţia Time a întocmit o listă cu lucruri neştiute despre cea mai puternică femeie din lume.

Numele de fată al Angelei Merkel este Angela Kasner, tatăl său având rădăcini poloneze. Merkel este de fapt numele primului soţ al cancelarului, un fizician cu care s-a căsătorit în 1977, căsnicie care a durat doar patru ani.

Tatăl Angelei Merkel a fost pastor protestant, iar mama sa a fost profesoară de latină şi engleză. Ei au fost nevoiţi să se mute din vestul Germaniei în est, imediat dupa ce s-a născut fiica lor, Merkel.

Susţinătorii săi îi spun adesea „mutti”, care în germană înseamnă „mami”.

Pe când avea nouă ani şi se afla la ora de sport, Angela Merkel a stat nemişcată timp de 45 de minute pe trambulină, gândidu-se dacă să sară în piscină sau nu.

Merkel a lucrat ca barman la petrecerile din facultate.

Angela Merkel are este licenţiată în fizică şi are un doctorat în chimie cuantică. Unile voci spun că succesul pe care îl are în politică se datorează abordării analitice a situaţiilor, folosită şi în ştiinţă. Merkel a fost singura femeie cercetător de la secţia de chimie teoretică de la Academia de Ştiinţe a Germaniei de Est.

După divorţul de primul soţ, Merkel a locuit o perioadă ilegal într-un apartament din apropierea unei gări. „Nu ai ajuns prea departe până acum”, i-a spus tatăl său când a împlinit 30 de ani

Când a căzut Zidul Berlinului, în 1989, Angela avea 35 de ani. În timp ce oamenii au ieşit să sărbătorească pe străzi toată, ea a băut o bere cu câţiva străini, după care a mers imediat acasă să nu fie obosită a doua zi.

Angelei Merkel îi place să gătească. Cumpără alimente de la supermarketuri pe care le plăteşte cash şi i-a mărturisit preşedintelui nigerian Goodluck Jonathan că îi pregăteşte soţului său micul dejun în fiecare dimineaţă.

realitatea.net 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md