Internațional

Alegeri în Transnistria: Evgheni Şevciuk este înlocuitorul lui Smirnov

Contracandidatul lui Evgheni Şevciuk, Anatolii Kaminski, ar fi votat 19,67 la sută din alegători, în timp ce 4,45 la sută dintre cei cu drept de vot s-au pronunţat împotriva tuturor.

Comisia electorală locală urmează să anunţe primele rezultate oficiale la ora 10. Actualul lider separatist, Igor Smirnov, a refuzat să voteze.

Reamintim că Smirnov a ratat clasarea în turul doi al alegerilor şefului regiunii separatiste a Moldovei.

Aşa-numita "Comisie Electorală Centrală" de la Tiraspol va anunţa luni rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale nerecunoscute.

Procesul de votare s-a încheiat duminică la ora 20.00. Prezenţa la urne a fost de peste 51%, în comparaţie cu aproape 59% la 11 decembrie, atunci când s-a desfăşurat primul tur de scrutin. În turul doi au concurat fostul şef al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care a acumulat peste 38% din voturi şi actualul preşedinte al aşa-numitului legislativ, Anatoli Kaninski, cu ceva mai mult de 26%. Anatoli Kaminski este considerat favoritul Moscovei. Actualul lider separatist, Igor Smirnov, care a condus regiunea timp de peste 20 de ani a suferit, în mod surprinzător, o înfrângere la aceste alegeri, după ce a pierdut susţinerea Moscovei.

Chişinăul, ca şi comunitatea internaţională, nu recunoaşte aşa-numitele alegeri, dar premierul Vlad Filat a declarat săptămâna trecută că este dispus să dialogheze cu Tiraspolul, indiferent cine va reprezenta conducerea regiunii. În acelaşi timp, analiştii de la Chişinău consideră că oricine va câştiga alegerile, situaţia din regiune şi procesul de negocieri cu Chişinăul nu va fi influenţat semnificativ.

Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană şi-a declarat independenţa în anul 1990, în contextul Mişcării de eliberare naţională din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Regiunea a fost şi este în continuare susţinută, de facto, de Federaţia Rusă, care are şi un contingent militar şi muniţii concentrate în această regiune. Negocierile pentru reglementarea conflictului, care în anul 1992 s-au soldat şi cu confruntări armate, nu au avut niciun succes. Ultimul format de negocieri, cunoscut sub denumirea 5+2, creat la sfârşitul anului 2005, nu s-a întrunit timp de mai bine de cinci ani. Negocierile au fost reluate cu mai puţin de o lună în urmă, dar experţii sunt sceptici în privinţa funcţionalităţii acestuia.

Sursa: Realitatea.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *