Ultima oră

Alegeri prezidenţiale în Iran: Moderatul Hassan Rohani a obţinut 49,87% din sufragii (numărătoare parţială)

Din cele 2,92 de milioane de buletine de vot valide numărate, Rohani a obţinut 1,46 milioane de voturi, devansându-l pe conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf, care a obţinut numai 487.000 de voturi (16,65%).

Negociatorul pe probleme nucleare Said Jalili a obţinut 383.820 de voturi (13,11%), iar un fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, Mohsen Rezaie, 383.489 de voturi (13,10%), a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Ceilalţi doi candidaţi, fostul şef al diplomaţiei Ali Akbar Velayati şi Mohammad Gharazi, au ieşit din cursă.

Ministerul nu a oferit nicio cifră privind prezenţa la vot, în contextul în care peste 50,5 milioane de iranieni au fost chemaţi la urne. Electorii s-au mobilizat puternic vineri, potrivit presei locale.

În vârstă de 64 de ani, Hassan Rohani, singurul candidat al moderaţilor şi reformiştilor, a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub preşedinţia reformatorului Mohammad Khatami (1997-2005). El promite flexibilitate în discuţiile cu marile puteri pentru a relaxa sancţiunile adoptate împotriva Teheranului şi care au provocat o gravă criză economică. Said Jalili sau Mohammad Bagher Ghalibaf refuză, în ceea ce-i priveşte, orice ‘concesie’.

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *