Actualitate

Alegerile din 16 decembrie au fost declarate neconstituţionale

UPDATE 15:10 Astfel, alegerile prezidenţiale preconizate pentru duminică 15 ianuarie nu vor avea loc. 

Preşedintele Curţii, Alexandru Tănase a declarat presei că CC a stabilit exact că principiul secretului votului este valabil pe tot parcursul procedurii. "Secretul votului nu este un drept, ci este o obligaţie pentru că se conţine în Constituţie. Am stabilit aceleaşi reguli ale procedurii ca şi în cazul alegerilor generale. Deputaţii nu vor fi sancţionaţi pentru că nu este vorba despre un dosar penal. Parlamentarii sunt responsabili faţă de alegătorii lor şi vor fi sancţionaţi de ei. Urmează ca Parlamentul să se întrunească în şedinţă şi să stabilească o nouă dată a alegerilor prezidenţiale", a spus preşedinrtele CC.

UPDATE 11:30 După ce reprezentanţii părţilor şi-au spus ultimul cuvânt, preşedintele CC, Alexandru Tănase a anunţat că Hotărârea Curţii va fi pronunţată la ora 15:00.

UPDATE 10:50
Reprezentantul Parlamentului Sergiu Chirică a menţionat că, în ziua alegerilor, nu au fost prezentate probe care să demonstreze Comisiei speciale pentru organizarea alegerii preşedintelui R. Moldova că există circumstanţe pentru anularea sau stoparea scrutinului. "Nu există o interpretare a Curţii sau o prevedere legală care ar interzice prezentarea buletinelor la ieşirea din cabina de vot", a spus reprezentantul Parlamentului.

Mihai Godea a menţionat, de asemenea, că în unele ţări din occident prezentarea buletinului se consideră a fi fraudă şi se pedepseşte cu trei ani privaţiune de libertate. 

UPDATE 10:35: Potrivit deputatului Mihai Godea, deputaţii au arătat buletinul pentru că au fost presaţi de liderii de partide parlamentare. "Parlamentarii arătau buletinele mass-mediei, colegilor lor şi tuturor celor care erau prezenţi în holul Palatului Republicii. Demonstrarea buletinului este o încălcare a principiului votului secret" a afirmat semnatarul sesizării. 

Sursa Video: Privesc.eu

Amintim că mai mulţi deputaţi au arătat presei buletinul de vot. Semnatarul sesizării spune că, astfel, a fost încălcat dreptul votării secrete. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *