Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:35
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 12 August 2017, ora 12:09

Alergie în august şi septembrie. Cum o tratăm?

Marime Font

În luna August, mai exact după 15 august încep timid – apoi se intensifică – strănuturile şi ne mirăm cu toţii: ce se întâmplă ? Om fi răcit de la berea rece … ? 

Ce este alergia ?

Alergia este o reacţie anormală, exagerată a organismului declanşată de expunerea la substanţe comune, prezente în mod obişnuit în mediul înconjurător, bine tolerate de persoanele fără predispoziţie la dezvoltarea bolilor alergice şi percepute ca alergene de persoanele susceptibile.Cum îmi dau seama dacă am alergie ?

Dacă strănutaţi des, vă lăcrimează ochii, simţiţi mâncărime la baza ochilor, în interiorul nasului şi chiar în cerul gurii, este foarte probabil să fiţi alergic! În limbajul medicilor afecţiunile alergice se numesc: rinită alergică, astm bronşic, urticarie, angioedem, dermatita atopică, conjunctivita alergică şi reacţiile anafilactice. Spre deosebire de răceli, toate aceste simptome apar brusc în acelaşi timp:
– Nas înfundat, mâncărime (prurit) intens la nivelul nasului, ochilor şi gâtului, secreţii nazale clare, lichide, abundente;
– Ochi iritaţi şi roşii, pleoape umflate, lăcrimare excesivă (conjunctivită);
– Strănut foarte frecvent (în salve);
– Gât iritat şi dureros (faringită).

Cine suferă de alergie ?

Potrivit unor studii, 1 din 4 europeni suferă de alergie … fără să ştie !!!

Pot scăpa de alergie ?

Alergiile afectează sănătatea, starea psihologică şi implicit situaţia financiară. Neglijarea unei astfel de probleme poate avea complicaţii grave asupra organismului.

Alergiile pot fi prevenite sau tratate astfel: evitarea alergenilor, tratamentul medicamentos, imunoterapie.

Febra fânului sau alergia la polen

Tipul şi cantitatea de polen variază mult în funcţie de regiune şi de condiţiile climatice. În funcţie de data apariţiei simptomelor „febrei fânului” poţi încerca să identifici alergenul responsabil. Începând cu luna august (cu prelungire … până în octombrie) alergiile pot fi provocate de: ambrozie, graminee, talpa gâştii, pătlagină, rapiţă, iarbă, păpădie, porumb, urzică, pelin.

Alergia trece ca prin minune ?

Nu. Din păcate, trebuie să luaţi muulte pastile (deloc ieftine, necompensate) până să vedeţi o îmbunătăţire …

Trebuie discutat cu medicul care sunt cele mai importante simptome şi medicamentele eficiente. Medicaţia poate fi folosită fie pentru a ameliora rapid simptomele apărute brusc sau în avans dacă ştiţi că aveţi o astfel de sensibilitate „programată” în lunile august şi septembrie …

Tratament alergie

Cel mai vândut antihistaminic din lume este Claritine, acesta şi-a dovedit eficienţa în tratarea alergiilor, cu precădere în cazul rinitei alergice, a conjunctivitei alergice, a urticariei şi a altor dermatoze alergice. Alte soluţii sunt Symphoral sau Aerius.

Se poate face ceva în privinţa ambroziei?

Ambrozia este o buruiană extrem de periculoasă, însă nu este recunoscută oficial în România că plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate. Ambrozia invadează terenurile lăsate în paragină şi agreează clima caldă şi ploile de vară, aşa că în ultimii ani s-a dezvoltat extrem de mult în România.

Ce spun alergicii:

„Deja am început cu tuse foarte urâtă, cu o iritaţie foarte puternică a gâtului, iar în timpul nopţii abia pot respira”.

„Sufăr de 10 ani, din august până la sfârşitul lui octombrie…”

„Nu credeam niciodată că o să devin alergică la această plantă, dar este atât de toxică încât, mai devreme sau mai târziu, tot mai multe persoane vor deveni alergice. Este foarte bine că a fost scrisă o lege privind obligativitatea distrugerii ambroziei”.

Aşteptăm cu sufletul la gură ca printr-o asemenea lege, care să se şi aplice dacă va fi aprobată, să ni se redea liniştea şi sănătatea timp de 1 lună şi jumătate în fiecare an! Nu mai vorbim de banii cheltuiţi şi stresul ce poate fi evitat cu analizele, doctorii şi medicamentele, anual!

blog.welcome.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md