Ultima oră

Alexandru Tănase: Dacă referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare pentru Igor Dodon

”A fost o mare eroare ca s-a acceptat organizarea acestui referendum. Este un precedent foarte periculos. Ori de câte ori se reconfigurează majoritățile la nivel central sau loca nu trebuie sa se genereze schimbările primarilor.  În acest context este relevant cazul României când a fost creat o noua majoritate in parlament și care a inițiat demiterea președintelui la acea vreme Traian Băsescu. Toate reacțiile instituțiilor europene, inclusive reacția Comisiei de la Veneția au fost negative, deoarece dacă ar fi să acceptăm că orice reconfigurare a majorității parlamentare ar fi urmată de schimbarea președintelui, nici un președinte și-ar fi dus mandatul până la capăt. Aceeași logică urmează a fi aplicată și situației primarului general.

Daca ai obținut un anumit mandat prin alegeri, acest mandate urmează a fi dus până la capăt. Sancțiunile politice pentru proasta exercitare a acestui mandat pot interveni doar prin alegeri la finalul mandatului. Dorin Chirtoacă nici pe de parte nu a fost genul de primar ideal, dar asta nu înseamnă ca mandatul său ar trebui întrerupt prin asemenea instrumente. Daca referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare persoanală a lui Igor Dodon. Acest referendum nu-i altceva decât vendeta personala a acestuia, împotriva dlui Chirtoaca. Igor Dodon fiind un tip foarte ambițioși și ranchiunos de felul său, el nu a putut sa-I ierte lui Chirtoacă înfrângerea la alegerile din 2015.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *