Comentariu

Alianţa pârâie din toate încheieturile?

Premierul Filat a anunţat sec că anularea şedinţei s-a produs „din cauze care stau departe de discuţii bugetare şi actul de guvernare” – o formă voalată de a spune că nu mai există dialog între structurile AIE-2 aşa cum au fost descrise în documentul publicat nu cu multă vreme în urmă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Igor Volniţchi, a venit cu ceva detalii suplimentare: „Şedinţa de astăzi a Guvernului a fost amânată, deoarece, cu jumătate de oră înainte de începerea ei, reprezentanţii PD şi PL au declarat că nu au mandat pentru a susţine bugetul de stat”.

În Acordul pentru constituirea şi funcţionarea AIE se spune clar cum se pregătesc şedinţele de Guvern. Cu două zile înainte de aceste şedinţe se reuneşte Prezidiul Guvernului, care analizează ordinea de zi şi identifică situaţiile conflictuale. În cazul în care nu se ajunge la un consens aici, chestiunea este retrasă de pe ordinea de zi a Guvernului şi este supusă Consiliului Alianţei (format din câte trei reprezentanţi de la fiecare partid din coaliţie). Dacă nici în acest Consiliu nu se ajunge la o concluzie, problema e încredinţată unei comisii ce are misiunea de a identifica problemele şi căile de rezolvare, după care decizia urmează să fie luată de Consiliu. Aşa scrie în Acordul AIE-2, cum a fost el publicat pe internet.

Pentru mine este clar că acest mecanism nu a fost respectat în problematica şedinţă a Guvernului anulată de premierul Vlad Filat. Dacă mecanismul expus mai sus ar fi fost respectat, atunci chestiunea Bugetului nu ar mai fi ajuns pe ordinea de zi – logic, reprezentanţii PD şi PL ar fi anunţat cu două zile înainte că nu sunt de acord. Nu am văzut pe nicăieri nicio ştire despre aceste consultări preliminare. Ştim din mass-media doar că Bugetul a fost prezentat pe 1 martie şi trântit inexplicabil patru zile mai târziu. Ce s-a întâmplat între timp nu este clar. A avut loc o reuniune a Prezidiului Guvernului care să analizeze chestiunea Bugetului? Iarăşi nu e clar…

Din această situaţie fiecare membru al AIE va încerca să tragă spuză pe turta proprie. Liberalul Mihai Moldovanu spune că s-a ajuns la anularea şedinţei pentru că proiectul de Buget nu a fost analizat în cadrul AIE, dar nu ne spune dacă s-au îndeplinit toţi paşii prevăzuţi în Acordul AIE-2. Liberalul Vlad Lupan mută cumva centrul de atenţie spre altă chestiune şi îi acuză pe liberal-democraţi că au început să facă alianţe cu comuniştii în consiliile raionale. Deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, răspunde cu o acuzaţie dură: „Acum cineva se joacă de-a ţara. PLDM nu face acest lucru. Nu vreau să spun despre cine e vorba – să spună ei de ce nu au vrut să voteze Bugetul”. Între timp au apărut şi analiştii care mai mult perturbă discuţia. Întrebarea-cheie e dacă mai sunt respectate prevederile din Acordul AIE-2. Sau dacă mai intenţionează cineva cu adevărat să le respecte. Restul sunt discuţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *