IT&C

Alo, cine e?

Transmiţătorul încorporat în telefonul mobil poate transmite informaţii către antenele terestre la o distanţă de maxim 13 kilometri. Pentru majoritatea telefoanelor mobile, raza de acţiune este situată între valorile 8-13 kilometri.

Denumirea populară de “telefon celular” este dată de forma structurii din care este alcătuită o reţea de telefonie mobilă. Transmiţătoarele GSM sunt aşezate în forma de fagure, fiecare acoperind o porţiune de câţiva kilometri în jurul său.

În ţările civilizate, mai ales în oraşele şi zonele cu potenţial turistic, releele GSM (antenele) sunt camuflate, luând forme diverse, în funcţie de elementele mediului înconjurător. În acest mod, funcţionarea infrastructurii mobile este posibilă fără a dăuna peisajului.

Producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia deţine o cotă de piaţă de aproximativ 40%. El este urmat la o distanţă apreciabilă de Samsung şi Motorola, ambele cu 14% din piaţă. Primii cinci producători de telefoane mobile (Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson şi LG) deţin împreună peste 80% din piaţă.

Primul mesaj text scurt (SMS) a fost trimis în 1992, de la un calculator către un telefon, în Marea Britanie. Primul mesaj scris de la telefon la telefon a fost trimis un an mai târziu, în Finlanda.

i-Mode, primul serviciu de internet mobil apărut, realizează, în acest moment, venituri comparabile cu cele ale companiei Google. i-Mode a fost lansat în 1999 de către operatorul nipon de telefonie mobila NTT DoCoMo.

Primul serviciu online care oferea utilizatorilor tonuri de apel (ringtones) pentru descărcare contra-cost a apărut în Finlanda, în 1998.

Primele plăţi prin SMS au fost realizate 1998. Atunci, două automate stradale de sucuri au fost modificate pentru a accepta plata prin SMS.

În Estonia, singura modalitate de plată acceptată pentru taxele de parcare este cea prin intermediul telefonului via SMS. Aceasta prevedere a fost impusă de autorităţi pentru a descuraja infracţionalitatea din jurul taxelor ilegale de parcare, practicate de diferiţi indivizi.

Serviciul de mesaje scurte (SMS) a găsit adepţi printre 74% din totalul utilizatorilor de telefonie mobilă. Se estimează că, în medie, se trimit 2.4 mesaje SMS de către fiecare utilizator, pe zi.

În Europa, cele mai multe abonamente raportate la numărul de locuitori se găsesc în Luxemburg. Astfel, conform Eurostat, luxemburghezii au 156 de abonamente la telefonia mobilă pentru fiecare 100 de locuitori. Surprinzător, rata de penetrare a telefoniei mobile este foarte scăzută în SUA în raport cu celelalte ţări dezvoltate: doar 85%.

Sursa: stiati-ca.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *