Atitudini

Am discutat despre situaţia din ţară

Politica arată ca un meci de fotbal şi, când sari şi urli – fericit – go-o-o-ol!, afli că, de fapt, poarta în care s-a marcat nu e cea a adversarilor. Sau, cum era o glumă despre culmea fotbalului: să dai gol şi în reluare să ratezi. Nu vi se pare cunoscută senzaţia? Am observat că în Moldova există o expresie care îmi place. Dacă mergi o dată la doctor şi te doare, când vii a doua oară, se apropie medicul de tine şi când vede că tremuri de groază, îţi spune: nu retrăiţi! Referitor la politică, asta e senzaţia mea. Retrăim, retrăim la maximum! Şi nu avem cum să scăpăm de frica asta a retrăirii. Deloc plăcut, avem mereu aceeaşi spaimă că cineva se va întoarce 180 de grade şi că vom retrăi vremurile de care ne-am chinuit să scăpăm. Probabil aici undeva trebuie să căutăm înţelesul sintagmelor electorale – atât de uzitate – care ne cer să votăm schimbarea. Şi noi fugim împiedicându-ne de atâta grabă să votăm marea schimbare, cea pe care o visăm de atâţia ani. Însă nimeni nu menţionează clar despre ce schimbare e vorba, iar noi, nerăbdători şi uituci, nu întrebăm.

Cred că aşa s-a întâmplat şi cu premierul Vlad Filat. Noi nu am întrebat, dar el cred că se referea la schimbarea tovarăşilor de conversaţie. Fiindcă – din nefericire – doar asta se schimbă de câţiva ani în Moldova, tovarăşii de discuţie. Şi partidele. E o modă pelerinajul prin partide. Vrei schimbare – schimbi partidul. Iar pe când aşteptările noastre creşteau ca un aluat, Domnia Sa, premierul, ne-a anunţat că s-a întâlnit cu ex-preşedintele Voronin; motivul: „Am discutat despre situaţia din ţară”.

Şi noi la fel; noi, cetăţenii, tot aşa ne întâlnim la cafele şi discutăm despre situaţia din ţară. Doar schimbarea, bat-o vina, nu mai vine! Şi noi atât de mult aşteptăm şi atât de des ne schimbăm tovarăşii. Dar acum, gândindu-mă mai bine, cred că asta e adevărata schimbare în Moldova şi pentru asta votăm noi, bravii cetăţeni. Pentru schimbarea scaunului de la cafea, a domnului Ghimpu cu a tovarăşului Voronin.
Ca să nu credem că nu sunt schimbări!

În seara asta mă gândesc şi eu, ca o babă ce se piaptănă nostalgic în timp ce ţara arde cu spor de dorul schimbării, să mă văd la o bere cu vreun tovarăş vechi, măcar de prin 2001, şi aşa – frăţeşte şi făţiş – să discutăm despre cum mai e situaţia prin vecini şi ţară.
Moni Stănilă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *