Actualitate

„Amanta Bugetului” a indus în eroare Curtea de Conturi

Primadona lui Voronin şi cea mai protejată interpretă de către fostul regim comunist, Lenuţa Burghilă, a indus încă o dată în eroare Curtea de Conturi. După ce ani în şir a refuzat să coopereze cu auditorii Curţii, care au fost nevoiţi s-o „prindă” la o conferinţă de presă, cântăreaţa a dispărut din ţară chiar în dimineaţa zilei de 21 ianuarie, când Curtea a prezentat Raportul de audit despre utilizarea banilor bugetari în cadrul proiectului „Caravela Culturii”. Amintim că raportul a constatat că, din cele 9,8 mln. lei destinate pentru concertele Lenuţei, interpreta a cheltuit patru milioane după bunul său plac. Ea nu a prezentat în acest sens niciun raport financiar, refuzând deseori chiar şi să discute cu reprezentanţii Curţii. Conform raportului, artista solicita întotdeauna mai mulţi bani decât îi erau repartizaţi, reuşind să-şi procure din aceste surse şi o maşină de 200 de mii de lei.

Potrivit Alei Popescu, preşedinta CC, după ce Curtea i-a prezentat interpretei raportul, a fost anunţată despre plecarea acesteia de trei ori timp de o săptămână, ceea ce i-a dat de înţeles că ceva la mijloc nu e curat. „Mai întâi, contabila „Euro Moldova Art” m-a anunţat că Burghilă a plecat lunea trecută, adică imediat după ce i-am transmis raportul nostru. Pe urmă, tot contabila mi-a spus că Burghilă a plecat joi seara, cu o zi înainte de prezentarea raportului. Înţelegând că ne induce în eroare, înainte de şedinţă, am rugat Serviciul Grăniceri să mă informeze când şi unde a plecat Burghilă. Astfel, am aflat că ea a părăsit RM chiar în dimineaţa aceea şi că a plecat spre Moscova. Confirmarea grănicerilor va fi anexată la dosar”, a precizat Ala Popescu.

Întrebată de noi când a plecat Burghilă, contabila Violeta Raţă a şovăit să ne răspundă: „Când se va întoarce dna Lenuţa, o să luaţi un interviu de la dumneaei”. Lenuţa Burghilă nu a răspuns la telefon. Luni, însă, ea declarat pentru „Apropo magazin” că se află la Moscova de o săptămână, unde ar fi avut programate câteva întâlniri de serviciu.

Oricum, la şedinţa de vineri a CC, „Euro Moldova Art” a fost reprezentată de Violeta Raţă. Ea a dat citire unei scrisori semnate de artistă, care cerea amânarea şedinţei pentru 6 februarie, obligându-se să vină atunci cu zece martori şi cu diferite filmuleţe, care i-ar demonstra nevinovăţia. Receptivă la această solicitare, Curtea i-a oferit asociaţiei două zile pentru a prezenta probe suplimentare. Ciudat, însă, din spusele Sofiei Ciuvalschi, directoarea Departamentului audit, respectivele documente nu o scot basma curată pe Burghilă, ci dimpotrivă, indică nereguli în gestionarea banilor publici. „M-am uitat în foile celea şi probele erau foarte lejere… Auditorii sunt datori să le citească, însă acolo nu e prezentată nicio probă documentară, contabilă sau de reprezentare financiară suplimentară”, susţine şi Ala Popescu.

Potrivit CC, la scurt timp după publicarea raportului şi a hotărârii Curţii în „Monitorul Oficial”, materialele vot fi transmise Procuraturii Generale. „După ce vom examina dosarul, dacă vom decide să pornim urmărirea penală, iar fiind citată, doamna nu se va prezenta sau nu va reveni în ţară, va fi anunţată în căutare internaţională”, a adăugat procurorul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *