Actualitate

America, visul studentului din Republica Moldova

Majoritatea susțin că ar rămâne acasă, dacă ar exista locuri de muncă pe profesie, un salariu motivant și condiţii de trai favorabile. Potrivit lor, anume aceste lucruri i-ar determina să nu plece la muncă peste hotare. Până atunci, însă, să vedem ce ne spune Anastasia Carpenco, studentă în anul II la Universitatea IRIM, Facultatea Relații Internaționale, care are şi ea dorinţa de a pleca pe vară pe Tărâmul Făgăduinței.

– Cum ți-a venit ideea de a pleca la muncă pe vară în America?

– Îmi place mult să călătoresc, să acumulez experiență culturală şi, deoarece sunt studentă şi mi se oferă această posibilitate, de ce să nu încerc…

– Ai hotărât să pleci din propria dorinţă sau ți-a influenţat cineva decizia?

– Nu, e decizia mea. Doar că mi-a luat puţin timp să îmi conving mama.

– Cum crezi, în comparaţie cu Moldova, America îți va oferi mai multe posibilităţi pentru a te dezvolta în viitor?

– Luând în consideraţie că merg în SUA pe un contract de muncă de patru luni, pot să sper doar la o experiență bogată. Eu cred că şi în Moldova noastră îţi poţi crea un viitor decent. În acest răstimp o să încerc să iau de la americani doar lucruri frumoase pe care le voi putea aplica în viitor.

– Crezi că munca în America va fi încă un pas pentru realizarea viselor tale?

– Cred că aceasta va fi un nou început în viaţa şi cariera mea şi cu siguranţă un vis realizat, deoarece dintotdeauna mi-am dorit să vorbesc limba engleză foarte bine.

– Moldova ar putea oferi asemenea posibilităţi studenţilor din alte ţări?

– De ce nu? Ar fi un proiect interesant. Şi Moldova are locuri frumoase cu care se poate mândri. Unica problemă e cu locurile de muncă. Cred că e o temă interesantă, dar care trebuie discutată mai mult.

– Dacă ai avea posibilitatea să alegi între viitorul care te așteaptă – America, şi prezentul pe care îl trăieşti – R. Moldova, ce ai alege?

– Întotdeauna este loc de mai bine, aşa că voi spera la un „mâine” mai frumos ca „azi”. Dacă aş avea posibilitatea să aleg între Moldova şi America, cu siguranţă aş alege țara mea, deoarece aici am făcut primii paşi şi tot ce am mai scump – familia şi prietenii – se află aici.

Maria Cașu,
stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *