Actualitate

Americanilor le place macrameul moldovenesc

Eleonora Garbatovschi, din Orhei, împletește de 20 de ani macrameuri, timp în care și-a desăvârșit tehnica, și-a diversificat modelele, iar produsele ei au ajuns până în SUA, Canada sau Franța. S-a lansat în această activitate pentru a supraviețui, pentru a le da carte copiilor, ajungând, în cele din urmă, un întreprinzător de succes, premiat în acest an de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Prezentă la un târg al meșterilor populari, organizat la Chișinău cu prilejul Zilei Vinului, Eleonora Garbatovschi ne-a convins că meseria ei este atât o artă, cât și o afacere de succes.

„Am început să fac macrameuri în anii ’90, când o fostă elevă de-a mea, care își făcea studiile în România, a revenit acasă la o sărbătoare și mi-a dăruit o lucrare făcută de mâna ei, în semn de recunoștință că i-am fost prima învățătoare”, își amintește Eleonora Garbatovschi.

Învățătoarei i-a plăcut mult cadoul și a acceptat să se transforme ea însăși în ucenică. Fosta elevă i-a arătat cum se împletesc astfel de lucruri, i-a dat unele indicații, iar ulterior ea însăși a descoperit o sumedenie de tehnici noi și de modele.
„Atunci când ai o pasiune, îți vin idei noi, ești nerăbdător să le aplici în practică și lucrul merge”, spune femeia.

Deși activitatea de meșter popular s-a dovedit mult mai utilă decât calitatea de pedagog, Eleonora Garbatovshi nu a renunțat la profesie și a lucrat 40 de ani în învățământ. În acest an școlar va scoate ultima promoție de elevi, după care se va ocupa de macrame. Mai ales că lucrurile făcute de ea au fost apreciate și de turiști americani, francezi ori canadieni. Cum străinii sunt mai cu dare de mână, o doamnă din Franța a cumpărat câte o lucrare din toate modelele.

„Fiecare piesă își are prețul ei, în funcție de munca depusă, de mărime. Prețurile variază de la 500 de lei până la 400 de euro”, a precizat Eleonora Garbatovschi. Unora le pot părea scumpe, dar dacă ar ține seama de costul materiei prime, de timpul și efortul investite, ar înțelege că prețul este justificat.

Cum nu își dedică timpul exclusiv acestei ocupații, realizarea unei lucrări poate dura și două-trei luni, în funcție de complexitate. „Capodopera” a fost totuși o față de masă la care a muncit trei ani, dar pe care fiica mai mică i-a vândut-o pe o nimica toată – 700 de lei – unui cetățean italian, ca să-și poată continua studiile la facultate.

„Mi-am dorit să rămân în țară, să-mi cresc fetele, să educ elevii, de aceea pasiunea pentru macrameuri a fost, până la urmă, salvatoare”, povestește Eleonora Garbatovschi.

Ea spune că nu ai cum să ajungi un meșter popular „bogat-bogat”, dar îți poți asigura existența. „Și apoi bogăția excesivă este dăunătoare. Trebuie să trăim așa cum ne permitem, fără să renunțăm la aspirațiile spre mai bine”, mai spune femeia.

Eleonora Garbatovschi este cumva liniștită, că le-a transmis și fiicelor pasiunea ei, ca acestea să-și poată împleti viața în macrame

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *