Astăzi 18 Noiembrie 2017, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 13:39
Partidul Liberal
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 25 Iulie 2017, ora 12:01

ANALIZĂ: Moartea Denisei Răducu scoate la lumină cancerele societăţii româneşti: „Suferinţa umană nu vine pe ritm de vals sau muzică clasică“

Marime Font

Moartea cântăreţei de manele Denisa Răducu a scos la iveală faţa hidoasă a ţării în care trăim. Pe de-o parte, reacţiile lipsite de compasiune ale unor internauţi, care consideră că moartea unei tinere contează mai puţin pentru că aborda un gen muzical care nu le place. Pe de altă parte, modul în care unele publicaţii şi televiziuni au ales să transforme un eveniment tragic într-unul senzaţional în numele audienţei.

Un om cu doctorat suferă la fel de mult ca unul care cântă manele. Ier... Denisa Răducu a murit duminică dimineaţă, la vârsta de 27 de ani, după ce în urmă cu cinci luni a descoperit că are cancer hepatic. E clar că reacţiile oamenilor în faţa morţii sunt diferite, însă unele sunt foarte greu de explicat, cel puţin din punct de vedere uman. La scurt timp după ce vestea a făcut înconjurul ţării, un număr considerabil de români au crezut de cuviinţă că moartea Denisei Răducu nu este „o pierdere“ din simplul motiv că în timpul vieţii a cântat manele, un gen muzical pe care ei nu-l agreează. Lipsa de compasiune a unora s-a propagat în mediul online prin comentarii instigatoare la ură, discriminatorii şi injurii, multe dintre ele greu de reprodus, şi chiar şi glume deplasate.În încercarea de a găsi o explicaţie acestui fenomen îngrijorător, „Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi psihologi şi oameni din media.

Prejudecăţile şi etichetele conduc la lipsă de empatie şi ură

Psihologul Mihai Copăceanu susţine că în momentul în care oamenii devalorizează muzica unei persoane, devalorizează persoana însăşi, mergând până la repulsie şi sentimente de ură, fără a fi capabili să facă distincţie între om şi profesia lui. „Oamenii în exprimarea lor, şi aici mă refer la români, nu diferenţiază între preferinţe, aptitudini şi valoarea vieţii prin demnitate şi integritate. Dacă sunt comentarii pe o publicaţie online, moderatorii nu ar trebui să permită afişarea lor. E nevoie de o rigoare şi o disciplină a publicului online pentru că din pacate online-ul a dat posibilitatea tuturor să exprime orice, inclusiv comentarii discriminatorii, denigratoare şi extremiste.Tipul acesta de muzică este desconsiderat de o parte a publicului român care identifică orice solist cu valori şi comportamente nedemne sau chiar de tip infracţional, nefăcând diferenţe între solişti. Prejudecăţile şi etichetele – «maneliştii sunt oameni de nimic» – au un rol în lipsa empatiei şi emiterea acestei poziţii de ură“, a detaliat Copăceanu.

Continuarea o găsiți pe adevărul.ro.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

 


 

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Din lac în puț

Atunci când se ivește prilejul să călătoresc, fie şi pentru câteva zile, prefer să mă rup de tot ce se întâmplă în R. Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md