Actualitate

„Apă-Canal Chişinău”: Cele mai multe scurgeri de apă se produc în sectorul locativ

Avarierea pe un segment de conductă uzat, peste o perioadă, cauzează o ruptură pe alt segment din vecinătate din cauza şocurilor hidraulice şi mecanice locale, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al SA „Apă-Canal Chişinău”, o altă cauză a avarierilor este şi faptul că reţelele din cartier sunt prefabricate din oţel şi nu au fost hidroizolate şi protejate contra coroziuni electrice. Furnizorul de apă menţionează că chiar dacă segmentul este reparat, din cauza indicatorilor electrici specifici ai solului din zona respectivă, în cel mai scurt timp, în acelaşi loc, sunt atestate noi scurgeri.

Potrivit ACC, în acest context din bugetul întreprinderii sunt executate un şir de lucrări planificate pentru reparaţia reţelelor de apă şi de canalizare, însă, din cauza uzurii apeductului avariile se produc din nou. De asemenea, furnizorul de apă precizează că în timpul lucrărilor de terasament este implicat un număr mai mare de specialişti, pentru că aceste lucrări fac parte din categoria celor cu risc sporit.

Referitor la reacţiile unor consumatori care spun că sunt nevoiţi să plătească pentru pierderile provocate de scurgeri, ACC precizează că diferenţa de volum, indicată de contoare, nu constituie acele pierderi de apă care apar pe străzi ca urmare a avariilor. Acestea sunt pierderile tehnologice ale furnizorului de apă. Gestionarii fondului de locuinţe, care sunt responsabili de facturarea consumului de apă şi serviciilor de canalizare, sunt obligaţi să repartizeze locatarilor volumele utilizate şi diferenţa înregistrată la contorul comun al blocului.

Pentru a menţine o continuitate în livrarea apei potabile şi pentru reabilitarea sistemului municipal de apeduct, în 2013, ACC a contractat un acord de finanţare în valoare de aproape 62 de milioane de euro. Prin intermediul creditelor oferite de BERD şi BEI urmează a fi reabilitate circa 200 de kilometri de conducte de apă, peste trei mii de branşamente de bloc etc.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *