Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:07
Abonamente

Actualitate 7 Noiembrie 2017, ora 09:17

Apa din majoritatea fântânilor şi izvoarelor din Moldova nu este bună de băut

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Calitatea apei potabile din majoritatea izvoarelor şi fântânilor din Moldova nu corespunde normelor sanitare, arată rezultatele investigațiilor de laborator a 855 de probe de apă, efectuate de către specialiștii Apă-Canal Chișinău, transmite mold-street.com

Potrivit companiei, în perioada 7-8 octombrie au fost colectate probe din localitățile din preajma municipiului Chișinău, precum sunt: Suruceni, Drasliceni, Ghidighici, Zâmbreni, Stăuceni, Ialoveni, Strășeni, dar și din raioane mai îndepărtate cum ar fi: Ungheni, Criuleni, Rezina, Cantemir, Florești, Căușeni, Cimișlia, Telenești.

Apa din 61% de apeducte şi 84% din fântâni nu corespunde normelor sanitare

La laboratorul Apă-Canal Chişinău, au fost aduse pentru testarea calităţii probe de apă: 42 – din sonde arteziene; 522 – fântâni cu izvor local; 148 – de la robinet; 26 – apă îmbuteliată şi 59 – probe de apă deja filtrate.

Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile, în timp ce la Chişinău ar fi de o calitate bună.

"Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc concentrația maxim admisibilă.

Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare", anunţă specialiştii de la Apă-Canal Chişinău.

Cea mai dificilă e situaţia din Făleşti, Ungheni şi Criuleni

În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele, Făleşti, Teleneşti, Criuleni, Ungheni.

O situaţie bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafaţă, susţine furnizorul de apă.

Apă-Canal Chişinău menţionează că au fost efectuate investigații la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri, iar parametrii de calitate a apei potabile sunt stipulați în Hotărârea Guvernului privind parametrii de calitate a apei potabile.

Apa îmbuteliată sau filtrată nu se încadrează la nivelul PH

În baza normativelor Concentrața maxim admisibilă (CMA) a Ph-ului este de la 6,5 până la 9,5. Conform acestor normative s-a despistat că nivelul PH nu se încadrează doar la probele de apă îmbuteliată, și la cele care au fost filtrate suplimentar.

Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate pentru apele subterane și fântânile cu izvor local din Pitușca, Mereni, Telenești, Fălești, Boșcana etc, scrie mold-street.com

În ceea ce privește duritatea apei sub normă au fost înregistrate la probele de apă care au fost filtrate suplimentar, la ape îmbuteliate, sonde arteziene la Anenii Noi, Sculeni, dar și la fântâni cu izvor local, precum ar fi la Durlești, Ursoia. Majoritatea apelor din fântâni au duritate înaltă.

Valoari maxime a durității au fost înregistrate la Pitușca, Telenești, Fălești, Boșcana, Budești etc.

Apă-Canal Chișinău mai anunţă că în octombrie au fost prelevate 14.330 probe şi efectuate 37.095 încercări fizico-chimice şi 2.728 încercări bacteriologice a calităţii apei din Chişinău, iar rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuite în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate trimestrial pe site-ul companiei - www.acc.md.

Autor: mold-street.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md