Actualitate

Apel de consolidare din partea aleşilor locali din Rezina

Invitați la emisiunea Publika Report, de la Publika, analiștii s-au referit la apelul semnat de 24 de reprezentanți ai autorităților publice locale din raionul Rezina, care au îndemnat societatea să se consolideze, să nu se lase manipulată de mesaje agresive și să nu admită violențe.

Primarii și consilierii din raionul Rezina, reprezentanți ai diferitor formațiuni politice, au lansat un apel public pe care l-au adresat deopotrivă conducerii țării, societății civile și manifestanților, unii dintre care stau deja mai mult de o lună în piață, dormind în corturi.

”Cerem ferm ca instigarea la violenţă să se oprească acum, înainte ca lucrurile să iasă de sub control. Cerem ferm ca acţiunile ilegale, precum blocarea străzilor, precum instigarea la nesupunere civică, să se oprească înainte de a pune cu adevărat în pericol pacea socială! Voi, cei care solicitaţi şi revendicaţi doar instabilitate, fugind de la masa de discuţii, trebuie să vă asumaţi pericolul la care supuneţi ţara!”, se arată în meajul reprezentanților raionului Rezina.

Analistul Vitalie Gămurari susține că apelul edililor va fi auzit. Asta pentru că primarii sunt cei care știu grijile și nevoile oamenilor din prima sursă.

”Cred că da, din simplul motiv că primarii sunt mai aproape de cetățeni, spre deosebire de guvernare. Lucrul acesta s-a observant de fiecare dată. Eu îmi aduc aminte cum, atunci când problemele cu alegerea șefului statului – se vorbea că primarii ar fi trebuit să fie cei care să propună candidatura președintelui în condițiile în care partidele nu pot ajunge la un compromis. În occident există așa practică”, a opinat acesta.

Și conducerea țării a chemat la unitate, săptămâna aceasta, printr-un mesaj de apel la dialog către sindicate și patronate, societatea civilă, partide și mediul academic. Astfel, urmează să fie creată o platform de dialog, iar prima întrunire va avea loc deja pe 13 octombrie.

”Sunt convins că va fi destul de complicat de formulat o agendă cu subiectele acestui format. Va dura ceva timp, dar asta este normal, pentru că vin oameni și organizații cu opinii diverse. Câteva dintre primele ședințe vor fi dedicate la stabilirea formatului. Dar, orice am spune noi, contează buna voință a părților și înțelegerea faptului că e nevoie de un consens. Că problemele nu trebuie rezolvate în piață, dar la masa negocierilor și că trebuie să mai cedeze.”

Cei 24 de primarii și consilierii din Rezina, semnatari ai apelului, au mai îndemnat oamenii la înţelepciune şi responsabilitate. Pentru că, se arată în mesaj, Moldova are nevoie de stabilitate pentru a trece cu bine peste iarnă, iar dezbinarea nu trebuie confundată cu dezvoltarea, pentru că este nu au nimic în comun.
 
Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *