Actualitate

APEL public privind INTEGRITATEA lui Gaburici

Republica Moldova traversează o perioadă din ce în ce mai dificilă. Mai bine de cîteva luni Guvernul nu activează cu mandatul deplin, din care aproape 3 luni după confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. În această perioadă de instabilitate politică constatăm deprecierea considerabilă (peste 10%) a valutei naționale, pierderea încrederii în sistemul bancar-financiar, lipsa bugetului și a politicii fiscale pentru anul 2015, totul pe fundalul unui conflict armat în Ucraina și o situație dificilă per ansamblu în regiune.

Constituirea Guvernului, inclusiv prin desemnarea unei candidaturi cu integritatea neafectată și încrederea substanțială în societate, dar și cu competențe necesare pentru promovarea hotărîtă a reformelor democratice în economie și în instituțiile de drept sunt indispensabile.

Desemnarea, de către președintele țării N.Timofti, a dlui Chiril Gaburici în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru a Republicii Moldova pe data de 14 februarie 2015, la distanța de o zi din momentul enunțării oficiale despre această persoană, nu poate fi acceptată totalmente pozitiv de către societate și opinia publică. În opinia noastră, societatea nu are suficiente date și informații despre integritatea, competența profesională, și cel mai important, încrederea societății pentru candidatul propus.

Concluzionăm:

1. CONSTATĂM absența verificării prealabile a integrității candidatului de către partidele politice și Președintele Republicii, mai jos găsiți anexat lacunele integrității ale candidatului,

2. CONSTATĂM, de principiu, cu regret înaintarea unei candidaturi în funcții ministeriabile, dar în special pentru funcția de prim-ministru din partea actorilor politici și ignorarea cerințelor precedente ale societății civile, din cauza nesatisfacerii criteriilor de: a) încrederea publică pentru asumarea reformelor economice și democratice, b) integritatea deplină de manifestare în activitatea profesională precedentă în sectorul public sau corporativ, c) suficiente competențe demonstrate de profesionalism pentru manifestarea și promovarea conducerii executivului.

3. CONSTATĂM cu regret modalitatea inadecvată și pripită a desemnării candidatului la funcția de Prim-ministru în condițiile deja menționate, care privează de oportunitate pentru întreagă societate și grupurile specializate să se implice în dezbaterile necesare în privința corespunderii candidaturii . Societatea și opinia publică nu poate fi marginalizată prin privarea acesteia de a dezbate, cel puțin o perioadă rezonabilă, corespunderea cerințelor și standardelor ridicate de integritate, ale democrației și statului de drept.

4. CONSTATĂM consecința de absență a încrederii din partea opiniei publice și societății, care decurge din multiplele lacune de integritate, precum alegația obținerii unei dipome false, alegații de cazuri corupție, nerespectări grave ale drepturilor omului, colaborări cu regimuri autoritare și dictatoriale etc. și rămase neexplicate în spațiul public.

Or, dubiile de integritate sunt incompatibile însăși cu exercițiul funcției publice, deoarece mandatul, și în special cel de Prim-Ministru, este redevabil celor mai înalte standarde de integritate, meritocrație și profesionalism, adeziunii practicilor democratice și respectării drepturilor omului.

Este exclus faptul de a promova persoane la conducere pentru că sunt afini, nași, de-ai noștri și a pretinde că luptăm cu corupția, că dorim o guvernare eficientă, o situație politică internă stabilă și că s-ar continua ferm procesul integrării europeană.

Prin urmare,

1. RECOMANDĂM decidenților politici, în virtutea circumstanțelor deja create de desemnare a dlui Chiril Gaburici pentru funcția de prim-ministru, a timpului suficient pentru a se documenta și pentru a promova o dezbatere publică de esență asupra cumulării cerințelor de: 1) încredere publică pentru reforme, 2) integritatea profesională, 3) competențe demonstrate în realizarea integrării europene și a reformelor.

2. SOLICITĂM verificarea corectitudinii și veridicității informației făcute publice din investigațiile de mai jos, iar în cazul în care informația ridică suspiciuni de lipsă de integritate, incompatibilități sau încălcare a drepturilor omului, să fie retrasă candidatura dlui Gaburici de la funcția de Prim-ministru.

3. SOLICITĂM retragerea candidaturii de către candidat în cazul constatării necorespunderii criteriilor sus-numite și retragerea înaintării candidaturii de către Președintele Republicii Moldova,

4. SOLICITĂM desemnarea și înaintarea unei candidature merititocrate, profesioniste și care ar corespunde cerințelor și standardelor ridicate de integritate, ale democrației și statului de drept,

5. ÎNDEMNĂM, în caz contrar, persoanele abilitate la contestarea în regim de urgență a constituționalității decretului înaintării candidaturii în prisma deciziei CC de la 22 aprilie 2013.

Semnatarii :

Olga Bîtcă, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Președinte Alianța Anticorupție
Catinca Mardarovici, Clubului Politic al Femeilor 50/50, Președinte Consiliul Național al ONG-urilor
Antonița Fonari, Centrul de Resurse Tineri şi Liberi, Secretar Consiliul Național al ONG-urilor, Vice-Președinte Consiliul Național pentru Participare
Cristina Pereteatcu, Amnesty International Moldova
Iuliana Cantaragiu, Centrul Național de Mediu, Consiliul Național ONG
Otilia Sîrbu, Caritas Moldova
Valeriu Rusu, Agenția pentru Dezvoltare Regională ADR Habitat, Vice-Președinte Alianța Anticorupție
Ghenadie Turcanu, Centrul PAS
Ilia Trombițki, Eco-TIRAS
Ludmila Popovici, RCTV Memoria
Vani Jeregi, Institutul pentru Drepturile Omului
Serghei Ostaf, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Președinte Consiliul Național pentru Participare
Liubomir Chiriac, IDIS Viitorul
Viorel Soltan, Centrul PAS
Vitalie Mester, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități
Dorin Curoşu, Președinte Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova
Ion Guzun, Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Valentin Ciubotaru, AO BIOS
Olesea Stamate, AGER
Ioana Bobina, AO Asociația Femeilor pentru Protectia Mediului si Dezvoltarea Durabilă
Victor Cotruța, REC Moldova
Nicolae Dandiş, Centrul PRO-Europa Cahul
Tatiana Marin, OT Stefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova
Violeta Gaşițoi, avocat
Игорь Кильчевский, Liga PTH

Sursa: alianta.md/news/view/-55089

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *