Actualitate

„Aristocraţii” Guvernului Gaburici, luaţi la puricat

Proaspăta ministră a Muncii, Ruxanda Glavan, împreună cu soțul ei, bancherul Aureliu Cincilei, vice-guvernatorul Băncii Naționale, locuiesc într-o vilă de lux, estimată de experții imobiliari la 9 milioane de lei. Locuința cu suprafața de 349 m.p. a fost construită timp de trei ani, într-un cartier de lux din sectorul Râșcani. 

Ruxanda Glavan este acționar unic al companiei Glavirux SRL, specializată în vânzări de echipament medical și produse cosmetice. Potrivit raportului financiar din 2012, Glavirux a încasat 11 milioane de lei din vânzări. Informațiile obținute de la Agenția de Achiziții Publice arată că, în ultimii doi ani, Glavirux SRL a încheiat peste 60 de contracte de achiziții cu statul, oferind aparataj și dispozitive medicale instituțiilor medico-sanitare din Republica Moldova în sumă totală de aproximativ 8 milioane de lei. Totodată, în septembrie 2014, Glavirux SRL a oferit dispozitive medicale și Serviciului de Informații și Securitate, în sumă de aproximativ 40 mii lei.

Ruxanda Glavan a indicat în Declarația cu privire la venituri și proprietăți că deține, împreună cu soțul, două case de locuit, două apartamente, trei terenuri, trei automobile și câteva conturi bancare. În decembrie 2014, Comisia Națională de Integritate a inițiat un control pe numele bancherului Aureliu Cincilei, acesta fiind suspectat că nu și-a declarat toate automobilele pe care le deține.

Stephane Christophe Bride
, noul ministru al Economiei de origine franceză, s-a născut la Dakar, Senegal, și este căsătorit cu o moldoveancă, Olesea Bride-Kucerovskaia, cu care este şi partener de afaceri.

Stephane are 23 de ani de experiență în audit și consultanță. După aproximativ 8 ani de experiență în Franța și în alte state la compania Ernst and Young (EY), una dintre 4 cele mai mari companii de audit și consultanță din lume (așa-zisul grup Big 4), a avut o misiune de consultanță în Republica Moldova (în anul 1999) pentru France Telekom, care a intrat pe piața de telefonie mobilă a Moldovei cu brandul Voxtel, actualul Orange.

În urma acestei misiuni a creat un birou pentru Moldova a al companiei Ernst and Young, iar în anii 2001-2005 este director executiv EY Moldova/Europa de Sud-Est, apoi în anii 2005-2010 este director EY Moldova. În luna mai 2010, a decis să-şi reorienteze cariera și se alătură celei de-a 5-a companii de audit din lume, Grant Thornton, și să se ocupe de extinderea acesteia în Republica Moldova și România.

El est coproprietar, împreună cu soţia, la două firme: Grant Thornton Audit SRL și Grant Thornton SRL. Pe site-ul grantthornton.md aceste firme sunt anunțate ca parte al brandului Grant Thornton Moldova, care este consultant financiar și de afaceri şi parte a Grant Thornton International Ltd (GTIL). 

Grant Thornton Audit se ocupă de prestarea serviciilor de audit în Republica Moldova pentru companii, bănci și asigurări. În schimb Grant Thornton se ocupă de evaluarea bunurilor imobiliare.

Stephane Christophe Bride mai deţine compania G&G Solar 1 SRL, specializată în realizarea unor proiecte de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. Firma a construit un parc fotovoltaic cu 6.660 panouri fotovoltaice cu puterea instalată de 330 kW pe teritoriul centrului Porsche, de la periferia oraşului Chisinău. Proiectul a fost realizat datorită unei linii de creditare de la proiectul MoSEFF (finanțat de Uniunea Europeană) . 

În parteneriat cu cetăţeanul francez Jeremy Besnier, noul ministru a fondat, în vara anului 2014, şi „G&G Wind” SRL, firma care ar urma să se ocupe de dezvoltarea unor proiecte de producere a energiei electrice pe baza vântului. 

Soţia sa, Olesea Bride, apare ca administratoare, atât la Grant Thornton SRL, cât şi la SA „Novahabitat” din Chişinău, companii care au aceeași adresă juridică – str. Grigore Ureche, 69, imobil care aparține familiei Bride. Stephane Bride mai deţine o locuință de lux, amplasată în același cartier cu noul premier Chiril Gaburici. Imobilul cu suprafața de peste 113 m.p. este evaluat oficial la jumătate de milion de lei, deşi valoarea de piață este de 8 ori mai mare, spun experții imobiliari. 

Mircea Buga, actualul ministru al Sănătății, a fost, în ultimii șase ani, director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Potrivit datelor CÎS, soția acestuia, Ludmila, este administrator și fondator unic al Rareș Medfarm SRL, lucru menționat de actualul ministru în declarațiile depuse anterior la CNI. 

Deși acum câțiva ani Buga declara, în cadrul unui interviu, că soția sa „este farmacistă, însă nu activează în domeniu”, iar în public aceasta a apărut drept o persoană care „a renunțat la medicină de dragul bijuteriilor”, firma fondată de aceasta s-a intersectat de mai multe ori cu CNAM chiar în perioada în care actualul ministru deținea funcția de director general. Mai exact, aceasta a figurat în repetate rânduri printre instituțiile farmaceutice contractate de către CNAM pentru eliberarea medicamentelor compensate.

Anume din acest motiv, dar și pentru faptul că soția sa a avut un venit de peste 100 de mii de lei de la „Health Forever International” SRL, firmă care deține spitalul privat „Medpark” și a cărei gen de activitate o include și pe cea farmaceutică, în 2013, Mircea Buga a fost cercetat de CNI „pe faptul eventualei încălcări a regimului juridic al conflictelor de interese”. În cele din urmă, comisia a decis să claseze cauza „din lipsa faptului de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”. Familia Buga mai deține două apartamente și spațiu comercial pe care îl dă cu chirie unui agent economic.

Victor Osipov, actualul viceprim-ministru, a mai activat anterior în cadrul executivului. Mai exact, acesta a deținut funcția de viceprim-ministru pentru reintegrarea ţării în cadrul Guvernului Filat I (2009-2010), după ce a ajuns deputat pe listele Alianței „Moldova Noastră”, formațiune care a fuzionat cu PLDM în 2011.

Potrivit datelor CÎS, Osipov este fondatorul agenției de publicitate și comerț Promo și Punctum SRL. În cadrul firmei respective, acesta îi are drept parteneri pe Oleg Braga, Valeriu Vasilică și Ion Bunduchi, fiecare având o cotă-parte de 25%. 

Firma a fost proprietara canalului TV DTV, căruia, în 2009, Consiliul Coordonator al Audiovizualului i-a retras, la cerere, licența de emisie. Detalii, AICI
La rândul său, Promo și Punctum SRL figurează și ea în calitate de fondatoare a altor două firme. La Euronova Media Grup SRL, firmă care a declarat drept obiective de activitate „publicitate” și „manipulări”, Promo și Punctum SRL deține 49%, Agenția de publicitate Publinova SRL – 1%, restul 50% revenindu-i TV-Euronova SRL (2000), un canal de televiziune regional care emite în Ungheni, Leova și Fălești.

Euronova Media Grup SRL îl are în calitate de administrator pe fostul deputat din partea Partidului Liberal (ulterior a trecut la Partidul Liberal Reformator), Vladimir Saharneanu. În ianuarie 2014, CNI a constat „încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății și a regimului juridic al declarării intereselor personale de către Vladimir Saharneanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, inclusiv pentru faptul că nu a specificat „eventuale venituri […] rezultate din activitatea în calitate de administrator al SRL Euronova Media Grup și nu a declarat cotelor-părți deținute la mai multe companii, inclusiv la TV Euronova SRL. 

Societatea de televiziune Mindava SRL, care îl are în calitate de administrator pe Arcadie Gherasim, este o altă companie în care Promo și Punctum SRL figurează în calitate de fondator cu 15%. Restul capitalului social este împărțit între Mibranco show service SRL (50%), Asociația Spațiu European (10%) și Lidia Litun (25%). 

Despre averile și afacerile unor miniștri care și-au păstrat funcția și în cadrul Guvernului Gaburici, RISE Moldova a scris anterior. Atunci, ca urmare a articolului „Miniștri cu afaceri secrete”, CNI a inițiat investigații în privința a șase miniștri.

sursa: rise.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *