Externe

Armata SUA vrea să manipuleze reţele de socializare Facebook şi Twitter

Contractul cu Centcom, organismul care supraveghează operaţiunile armate ale SUA în Orientul Mijlociu si Asia Centrală i-a fost atribuit unei firme din California, pentru a dezvolta ceea ce este descris ca fiind un "serviciu online de gestionare a persoanelor", relatează The Guardian.
Proiectul a fost comparat de către expertii IT cu încercarea Chinei de a controla şi limita libertatea de exprimare pe internet. Există suspiciuni că sistemul va permite armatei americane să creeze un consens fals în conversaţiile online.
Iniţiativa armatei SUA de a dezvolta personalităţi online false-cunoscute de utilizatorii de social media drept "sock puppets"- ar putea încuraja alte guverne sau companii private să actioneze în acelaşi mod.
Contractul în valoare de 2,7 milioane de dolari, încheiat de Centcom stipulează ca fiecare fals operator să prezinte un "istoric convingător" şi date concrete şi să poată fi verificat prin intermediul a 50 de staţii de control de pe teritoriul SUA, fără teama ca identitatea să-i poată fi descoperită de un "potenţial adversar cu solide cunoştinţe de IT".
Odată dezvoltat, software-ul va permite personalului de serviciu, care va lucra non-stop într-o singură locaţie, să iniţieze conversaţii online cu orice blogger sau utilizator al Facebook şi Twitter. Fiecare operator va fi dotat cu un server virtual privat situat pe teritoriul Statelor Unite şi alte identităţi care "să pară" a fi din afara SUA, pentru a da senzaţia interlocutorului virtual că discută cu o persoană din afara Statelor Unite.
Sistemul se pare ca a fost gândit ca parte a programului Earnest Voice (OVC), dezvoltat pentru prima dată în Irak, ca o armă psihologică împotriva prezenţei online a suporterilor Al Qaeda. Programul a fost finantat cu 200 de milioane de dolari şi a fost folosit, ulterior, împotriva jihadistilor din Orientul Mijlociu, Afghanistan şi Pakistan.
Contractul a fost acordat Ntrepid, o firma recent înfiinţată la Los Angeles, care nu a dorit să comenteze asupra acestui subiect. Purtatorul de cuvânt al Centcom, comandantul Bill Speaks a declarat că noua tehnologie va contracara manifestaţiile extremiste violente şi propaganda anti-americană de pe site-urile în alte limbi, decât cea engleză.

După Hotnews.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *