Astăzi 24 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la 23 Octombrie 2017
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora 17:42

Armenia a declarat oficial rusa drept limbă străină

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Autoritățile armene au decretat oficial limba rusă drept limbă străină, a anunțat ministrul armean al educației și științei, Levon Mkrtcian. „De acum înainte, fixăm că limba rusă are statutul de limbă străină în Armenia”, a spus el într-un interviu acordat TASS.

Ministrul a reamintit că limba rusă in Armenia nu avea niciun statut. Între timp, potrivit lui Mkrtcian, această limbă este „răspândită” în țară încă din vremea URSS.
În școlile armene, limba rusă „este predata din clasa a doua” (în timp ce limba engleză – doar din clasa a treia). Cu toate acestea, limba rusă nu era admisa ca proba de examen la admiterea în universități.

„Acest statut il au limbile engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană. Limba rusă nu era printre aceste limbi straine”, a spus Mkrtcian.Site-ul NewsArmenia.am notează că anuntul guvernului a provocat discuții aprinse în societatea armeana, vorbindu-se tot mai des despre posibilitatea de a se declara limba rusă ca limbă de stat.

Între timp, Mkrtcian a asigurat că limba armeană „a fost și va rămâne” singura limbă de stat în țară. „Suntem un stat independent și toate celelalte limbi sunt străine pentru noi”, a spus el.

După cum menționează site-ul Aravot.Ru, conceptul va intra în dezbaterea Parlamentului sub forma legii „Concepția de predare a limbilor străine”.

Anterior, autoritățile ruse au cerut Erevanului să ofere limbii ruse statut de limba de stat. În special, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, a cerut acest lucru în iulie, menționând că soferii armeni vor putea astfel evita interzicerea muncii lor în Rusia.

Cu toate acestea, autoritățile armene au declarat că: „rusa pentru noi este limba de importanță globală, dar în agenda noastră nu este și nu se va pune problema acordarii statutului oficial limbii ruse“, – a declarat președintele comisiei parlamentare pentru relațiile externe Armen Așotian.

O rezonanță puternica în mass-media armene a provocat și declarația din noiembrie 2016 a reprezentantul permanent al Rusiei la UNESCO Eleonora Mitrofanova, care a cerut ca limba rusă sa capete statut oficial în toate țările din fosta Uniune Sovietică.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul