Cultură

Arta de a dărui

Este momentul când simţi că trebuie să dăruieşti, iar un cadou oferit cu discreţie şi tact este un semn de nobleţe.
Dragii mei, reţineţi, vă rog, cadoul trebuie întotdeauna ales cu grijă şi ambalat. Trebuie să fie util şi frumos. Însă e necesar să cunoaştem că nu se fac cadouri costisitoare oricând, chiar dacă avem o situaţie financiară bună. Nu este o dovadă de bun gust. De asemenea, a oferi cadouri pentru anumite servicii nu este un semn de politeţe, dimpotrivă – poate fi considerat drept o ofensă.

Când şi cui facem cadouri?

Este lesne de remarcat că o persoană care intră în casă cu un buchet de flori este privită cu mai multă simpatie decât musafirul care se scuză că florăria era închisă.
Oamenilor, cu care nu suntem în relaţii apropiate nu le vom oferi îmbrăcăminte sau cosmetică. Ne vom limita la o eşarfa, la un fular.

Florile

Nu se oferă şi nu se ţin în casă flori artificiale, oricât de bine ar semăna cu cele naturale. Este de prost gust.
Trebuie evitate florile prea mari sau pretenţioase (cale, gladiole, hibiscus, nuferi), pentru că s-ar putea să nu fie pe gustul gazdei sau necesită o îngrijire specială.
Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă acesta este foarte frumos. Atunci când un cuplu merge în vizită, domnul este cel care va dărui florile cu capetele spre gazdă, iar aceasta va spune: „ce frumoase sunt, mulţumesc”, în niciun caz nu vom spune: „nu trebuia, sunt tare scumpe”.
La spital nu se duc flori prea mari sau cu un miros prea puternic. Florile nu se refuză în nicio situaţie.
În următorul material veţi afla cum este corect să primeşti un cadou. Dacă respecţi aceste sfaturi vei observa aprecierea celor din jurul tău şi aminteşte-ţi că „Eleganţa ta contează”.

Dorina Arsene,
lector de bune maniere, administratoarea Şcolii Manierelor Elegante „AbeZe”

Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie, curs de psihologie motivaţionala (individual). Tel.: 22-69-83, Mob.: 068210006, E-mail: sme.abeze@gmail.com, abeze.md (http://abeze.wordpress.com/).  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *