Atitudini

Artist în Moldova

La prima vedere, am crede că Moldova e raiul artiştilor. Cu câteva sute de euro te faci interpret. Un nene face negativele, chiar şi pozitivele – lansezi zvonul că ştii să cânţi, faci câteva concerte gratis, de dorit electorale – şi gata, ca şi cum ai diplomă de interpret! Partidele te vor chema să cânţi la mase, în PMAN, în parc sau pe lângă lacurile din Chişinău. Şi… gata! Eşti artist! Aşteaptă comenzi să cânţi la cumetrii, nunţi, botezuri şi zile de naştere! Ah, da, şi la următoarele campanii electorale. Campaniile electorale sunt ca mălaiul la vrăbii pentru „interpreţi”.

Dacă eşti interpretă e şi mai uşor. Nici nu trebuie să cânţi. Doar să ai fustă cât mai scurtă şi să scuturi organismul pe scenă sau pe ce stai. Ca interpret trebuie să ştii bancuri. La chefuri moldovenilor le plac mult „artiştii” care au glume în portofel. Moldovenilor în general le plac clovnii.
Dar dacă nu te încadrezi în descrierile de mai sus, nu-i nimic, e şi mai bine! Ceea ce-ţi lipseşte poate fi un atu serios. Un exemplu la îndemână: eşti MC Gutză, un interpret de culoare din Chişinău. Numele ales e perfect, din seria Adibass sau Pumma, pentru că aminteşte de manelistul de peste Prut – Guţă. Nu prea ai de-a face cu tradiţia moldovenească, ca să nu mai vorbim de muzică. Nu-i nimic. Producătorul tău îţi pune un banner gigantic în centrul Chişinăului, cu cuşmă ţurcănească şi în costum popular. Şi telefonul pentru comenzi la nunţi, botezuri. Succesul e garantat. Vor suna nu doar pentru chefuri, ci şi de la televiziuni – pentru că avem, avem multe televiziuni! „Ţara arde, iar baba se piaptănă” – nu vine de la o glumă, ci de la o realitate moldovenească. Vă amintiţi ce program cultural era difuzat pe 7 aprilie la televiziunea naţională?

Dar, din păcate – atât. Asta înseamnă să fii „artist în Moldova”.

Dacă nu-ţi doreşti „chiar atât” – e şi mai simplu. Te lansezi direct la nunţi. Te lauzi prin sat că ştii să cânţi şi nu ceri scump. Aşa a făcut un coleg de clasă. Şi acum cântă nu doar în satul unde s-a lansat, ci chiar prin raion! Dacă mai ai un cunoscut cu cameră digitală, perfect, sunteţi o echipă cu servicii complete.

Pe la satele din Moldova este o vorbă: „eşti artist”! Asta înseamnă că eşti mai tot timpul beat, faci numai prostii, gafe şi glume proaste. Cam asta cred moldovenii că înseamnă artist. Nu vreau să explic ce cred moldovenii despre „artiste”.

Dacă ar exista o limbă „moldovenească” – în esenţă, cam ce am scris mai sus ar trebui să fie în dreptul cuvântului „artist”. Dar să trag cu ochiul în DEX: „ARTÍST, -Ă, artişti, -ste, s. m. şi f. Persoană de talent care lucrează în mod creator într-un domeniu al artei; p. restr. actor; p. ext. persoană care dă dovadă de talent în profesiunea pe care o exercită. ◊ Artist al poporului = titlu de supremă distincţie acordat unui artist. Artist emerit v. emerit. – Din fr. artiste, lat. artista.”

Avem şi aşa ceva. Dar „aşa ceva” nu-şi poate face carieră în Moldova. Mai încearcă, din spirit de patriotism, dar dă cu bâta-n baltă şi iese urât. A cântat şi Nicolae Botgros cu „Lăutarii” pe la nunţi. Şi ştiţi cum a ieşit de la o nuntă, nu? Cu ochii vineţi. Acum preferă să cânte pe la emisiuni în România şi să aibă concerte în săli imense. Dar asta e deja altă poveste. Despre câţi bani dă Moldova pe astfel de artişti – altă dată. Pentru că e altă poveste tipic moldovenească. De jale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *