Actualitate

Asociaţia Istoricilor „Nicolae Iorga” din r. Ungheni susţine campania „VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN”

Dacă atunci cînd îl comemorăm pe marele nostru poet naţional, depunînd flori şi recitindu- i poeziile, îl declarăm român de al nostru haideţi atunci să ne confirmăm identitatea de români de rînd cu el şi la recensămînt. Din străbuni, bunici şi părinţi români nu s-au putut naşte decît tot ROMÂNI.

Cred că e de datoria morală, civică a tuturor intelectualilor, să promovăm românismul și ideea reunirii celor două state românești despărțite fără voia lor. Dacă asupra unor chestiuni pot exista mai multe puncte de vedere, în cazul limbii vorbite de noi și a identității noastre adevărul istoric este doar unul –, suntem români și vorbim românește.

Pentru a nu permite denaturarea realității și falsificarea rezultatelor referendumului, toți moldovenii de etnie română trebuie să declare univoc că limba maternă este limba română, iar ca etnie/naționalitate sunt români.

Tocmai acest drept la autodeterminare, autoidentificare a fost călcat în picioare pe timpul URSS cînd a te declara român şi a spune că limba ta maternă e limba română erau interzise oficial. Trebuie să urmăm exemplul balticilor, care, inițial fiind la același stadiu de dezvoltare ca și noi, într-un sfert de veac ne-au lăsat mult în urmă. Drept că ei n-au avut problema limbii și a identității. Poate că și noi ar trebui să ne lămurim măcar în al doisprezecelea ceas cine suntem, moldoveni, vorbind o limbă pocită, mândri în sărăcie, neajutorați și lipsiți de apărare, sau români, locuitori ai unei Europe prospere, libere și democratice, protejați de eventuale invazii și embargouri.

Anume cu acest slogan trebuie să mergem la recensământ: vorbesc românește, sunt, deci, român! E momentul ca noi, națiunea majoritară a Republicii Moldova, să avem demnitate și să declarăm – ca să știe toţi – cine suntem și ce limbă vorbim!

Recensământul ne oferă o șansă rară să oprim umilitoarele campanii media rusești despre aceea că românii din Republica Moldova sunt o „minoritate națională” la ei acasă.

Preşedintele
Asociaţiei Istoricilor „Nicolae Iorga”,
Corneliu Prepeliţă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *