Actualitate

Astăzi este Ziua Naţională a României

Cu această ocazie, la Chişinău, dar şi în orice alt colţ al lumii unde există suflare de român, pe parcursul lunii noiembrie au fost organizate mai multe manifestări culturale. La 21 noiembrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a avut loc un concert extraordinar cu maestrul Gheorghe Zamfir. Au urmat patru concerte prezentate de regele naiului la Milano, Padova, Bruxelles şi Paris. Pe 23 noiembrie, pe scena Palatului Naţional din Chişinău a evoluat marele rapsod Tudor Gheorghe, cu spectacolul „Cavalerii felinarelor târzii”. Acestea şi alte manifestări au fost organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, deschis recent la Chişinău, având ca partener principal Primăria municipiului Chişinău.

Două evenimente de anvergură au încununat suita de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României. Ieri, la Filarmonica Naţională din capitală a avut loc un concert simfonic cu soprana Leontina Văduva. Tot ieri, Orchestra Simfonică Europeană, fondată de maestrul Cristian Florea, având în componenţă Orchestra de Coarde din Chişinău şi un grup de suflători ai Filarmonicii din Timişoara, a concertat în premieră în R. Moldova, la Sala cu Orgă din Chişinău. Evenimentul a fost sprijinit de Primăria Chişinău şi Ambasada României la Chişinău. A fost interpretată Simfonia nr. 1 de George Enescu, lucrare în primă audiţie în R. Moldova. Concertul a fost dirijat de maestrul Cristian Florea şi a avut-o ca solistă pe violonista Maria Florea.

Astăzi, pe scena Teatrului Naţional „V. Alecsandri” din Bălţi, Naţionalul ieşean va prezenta unul dintre cele mai reprezentative spectacole ale sale – „Chiriţa şi ceilalţi” în interpretarea magistrală a maestrului Petru Cibotaru. Evenimentul marchează şi inaugurarea recentă a Consulatului General al R. Moldova la Iaşi – moment ce continuă procesul extinderii consulare a statelor noastre, alături de deschiderea celor două consulate generale ale României de la Bălţi şi Cahul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *