Politică

Astăzi se dă STARTUL campaniei electorale, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie

Comisia Electorală Centrală va anunţa data, ora şi locul pentru primirea documentelor pentru înregistrarea concurenţilor electorali. Se preconizează că depunerea actelor va începe vineri, iar campania electorală propriu-zisă va demara odată cu înregistrarea primilor concurenţi electorali.

Una dintre principalele modificări ale Codului electoral valabile pentru actuala campanie este că pragul electoral a fost ridicat la 6% faţă de 4% în 2010. De asemenea, în premieră la scrutinul din acest an nu se va mai putea vota în baza paşapoartelor de tip sovietic. O altă noutate este și introducerea Registrului de stat al alegătorilor, care reprezintă un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a cetățenilor cu drept de vot.
Implementarea acestuia va împiedica votarea multiplă, deoarece alegătorii vor fi înregistraţi într-o bază de date on-line şi verificaţi dacă nu au mai votat în ziua respectivă, a declarat pentru Radio Chişinău preşedintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că aceste alegeri au o importanţă deosebită pentru viitorul Republicii Moldova.

La scrutinul parlamentar din acest an pot participa 41 de partide politice, precum şi candidaţii independenţi. Totodată formațiunile politice pot forma blocuri electorale din 2 partide sau 3 și mai multe, însă pragul de acces va fi de 9 și respectiv 12 la sută. Candidaţii independenţi trebuie să prezinte liste cu cel puţin 2.000 de semnături în favoarea lor. La alegerile din 28 noiembrie 2010, au participat 20 de partide şi toţi atâţia candidaţi independenţi.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *