Eveniment

Atmosferă încordată la Palanca

Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a semnat, joia trecută, Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a RM, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei, amplasate pe teritoriul RM. Astfel a fost încheiată realizarea prevederilor Protocolului adiţional la Tratatul între RM şi Ucraina privind frontiera de stat din 18 august 1999. Potrivit Actului semnat joi, „exploatarea şi întreţinerea străzii vor fi efectuate de Ucraina. RM îşi menţine dreptul de a folosi fără plată sectorul menţionat, iar locuitorii satului vor avea acces liber la cele 900 ha de teren agricol aflate de cealaltă parte a autostrăzii. De asemenea, pe sectorul transmis nu se vor efectua controlul de frontieră, vamal şi alte tipuri de control, care se aplică de obicei la trecerea frontierei de stat”.

Deşi, potrivit documentului, lucrurile par aranjate şi bine puse la punct, limbajul oficial diplomatic nu este convingător pentru locutorii satului pentru că, spun ei, acesta se bate cap în cap cu viaţa reală pe care o trăiesc ei acolo. Mai mult, vestea despre încheierea procesului de transmitere a celor 7,7 km de şosea ucrainenilor a reaprins spiritele la Palanca – spirite care se încing cu regularitate atât în campaniile electorale, cât şi în pauzele dintre acestea. Vineri, peste 50 de localnici au protestat împotriva cedării sectorului de drum. Ei se tem că ucrainenii vor îngrădi autostrada cu sârmă ghimpată, nu le vor permite să traverseze lejer drumul pentru a ajunge la terenurile agricole, să-şi transporte producţia acasă şi să vândă marfa agricolă pe şosea. Unii săteni anticipează chiar o situaţie similară celei din Transnistria, unde locuitorii de pe malul drept al Nistrului nu pot să-şi aducă producţia agricolă de pe terenurile aflate pe celălalt mal al râului, controlat de autorităţile separatiste…

Pentru a calma spiritele, sâmbătă la Palanca s-a deplasat ministrul de Externe, Iurie Leancă. El a încercat să le explice oamenilor că RM este obligată să îndeplinească angajamentele prevăzute în Protocolul adiţional al Tratatului de frontieră ratificat de guvernarea comunistă în 2001. „E angajamentul nostru, al RM, iar ceea ce a fost semnat nu mai e negociabil. Nu există alt fel de a proceda”, le-a spus el sătenilor. În plus, potrivit ministrului, Kievul a lăsat să se înţeleagă că, dacă procedura de cedare a drumului va fi tergiversată în continuare, Ucraina va cere cetăţenilor RM care traversează frontiera moldo-ucraineană dovada deţinerii a 1200 de euro pentru întreţinere pe teritoriul statului vecin. „Decizia ar fi lovit în moldoveni, pentru că noi mergem masiv la ei, dar nu ei vin la noi…”, a precizat Leancă, dezminţind totodată zvonurile, potrivit cărora pe porţiunea de drum va apărea sârmă ghimpată.

Cât priveşte posibilitatea vânzării pe şosea a fructelor şi legumelor – principala sursă de venit a oamenilor din Palanca -, Iurie Leancă a spus că va discuta cu omologul său ucrainean aspectul economic al problemei. Ministrul de Externe de la Kiev, Konstantin Griscenko, va sosi la Chişinău pe 7 iulie într-o vizită de lucru.

Menţionăm că, vineri, Ambasada SUA la Chişinău şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, au salutat finalizarea procedurii de demarcare a frontierei moldo-ucrainene pe sectorul de autostradă Odesa-Reni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *